Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Ponta: Actuala Lege electorală este un eşec. Trebuie modificată în primăvară


   Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, la Bruxelles, că actuala Lege electorală, pe baza căreia au fost organizate parlamentarele, este un „eșec”, iar reforma electorală trebuie făcută în prima sesiune a noului Legislativ. „E clar că în primăvară trebuie să decidem care e sistemul de vot. Cel actual e un eșec, pentru că nimeni nu și-a dat seama în 2008 ce se va întâmpla în 2012”, a afirmat Ponta, într-o conferință de presă la Bruxelles, după reuniunea PES.
   El a ținut să amintească faptul că USL a încercat în vară, după preluarea majorității parlamentare, să modifice actuala lege și să reducă numărul parlamentarilor, însă nu a fost lăsată să o ducă până la capat de Curtea Constituțională.
   De asemenea, Ponta a arătat că „ar fi groaznic” ca din partea Curții Constituționale să nu fie permisă niciun fel de nouă lege electorală decât cea cu 300 de aleși și Parlament unicameral.
   Liderul PSD a spus că trebuie analizat și optat după o dezbatere în care să fie implicați și specialiști și societatea civilă pentru una dintre cele trei variante de sistem electoral: pe listă, uninominal pur sau „sistem mixt cu jumătate în colegii și jumătate pe listă”.

Guvernul va trimite la Bruxelles cererile de decontare pe POSDRU

   Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Bruxelles, că Guvernul trimite Comisiei Europene, vineri și luni, două serii de cereri de decontare pe programul POSDRU, plățile urmând să se facă în următoarea perioadă „în funcție de analiza cererilor și de alimentarea Fondului Social European” cu bani. „Noi suntem pregătiți cu toate documentele și pleacă de la autoritatea centrală de plăți, astăzi este joi și mâine pleacă seria de cereri de decontare și de asemenea luni mai sunt pregătite documente pentru încă 130 de milioane de euro”, a declarat Ponta, la Bruxelles, după reuniunea PES.
   El a arătat că există și „vestea bună” a înțelegerii între Parlamentul European și Comisia Europeană privind rectificarea bugetului UE pe 2012 pentru alimentarea Fondului Social European. „Åžtiți că era acel deficit de aproape 10 miliarde, s-a găsit o soluție pentru șase și urmează încă trei și asta este o veste bună pentru că de acolo vin banii de la POSDRU”, a afirmat Ponta.
   Întrebat dacă plățile pe POSDRU vor fi făcute de Bruxelles până la sfârșitul anului și dacă i-a fost comunicat acest lucru de către comisarul european László Andor, cu care s-a întâlnit la reuniunea PES, Ponta a răspuns că oficialul european nu putea să îi spună acest lucru și că plățile vor fi efectuate „în funcție de analiza cererilor noastre și de alimentarea Fondului Social European„.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?