Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Ştiinţa confirmă: cine seamănă se adună


   Culoarea ochilor, a părului, dar și forma nasului și trăsăturile feței – bărbații sunt atrași de femei care le seamănă, arată un studiu realizat de cercetători francezi. S-au realizat deja numeroase cercetări pentru a vedea care sunt trăsăturile ce fac ca o femeie să fie atrăgătoare. Majoritatea acestor studii s-au concentrat pe aspecte legate de nivelul de hormoni și de fertilitate (șolduri late, etc.).
   De această dată, cercetători de la Institutul pentru științe ale evoluției din Montpellier (ISEM) s-au ocupat de trăsături care nu prezentau un avantaj deosebit în privința selecției genetice, cum ar fi culoarea ochilor, grosimea buzelor sau a sprâncenelor, în încercarea de a evalua două ipoteze evolutive. Prima este cea a omogamiei, fenomen observat la multe specii animale, care face ca unii indivizi să aibă uneori tendința de a alege parteneri apropiați de ei din punct de vedere genetic, altfel spus care le seamănă. 
   Cealaltă este așa-numita ‘nesiguranță a paternității’. ‘Bărbații ar fi înclinați să prefere, la femei, caracterul recesiv (caracteristică a unei gene care se manifestă doar în absența unei caracteristici ereditare opuse, dominante, altfel spus o genă sau caracter ereditar care trebuie sa fie transmis și de mamă și de tată pentru a se manifesta la copil – n.r.). Astfel, un bărbat ar prefera ochii albaștri sau buzele fine, considerate recesive față de ochii căprui sau buzele groase’, lucru care le-ar permite să recunoască la copil propriile lor caracteristici genetice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?