Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO şi GALERIE FOTO: Iniţiativă legislativă a USL pentru statutul cadrelor militare


   Deputatul Ciprian Nica și senatorul Petru Filip vor iniția o propunere legislativă pentru modificarea legii referitoare la statutul cadrelor militare, mutilată de pedeliști în 2011. Rezerviștii vrânceni s-au întâlnit, ieri, cu cei doi parlamentari și primarul Decebal Bacinschi, cărora le-au prezentat câteva dintre nemulțumirile față de hotărârile luate de foștii guvernanți pedeliști în ultimii trei ani. Deputatul Ciprian Nica este candidatul USL pentru Camera Deputaților în Colegiul 1 Focșani, iar senatorul Petru Filip este candidatul USL pentru Colegiul 1 Senat din Vrancea. Parlamentarii au arătat că întâlnirea a fost organizată pentru ca modificările legislative să fie realizate în urma discuțiilor cu rezerviștii și nu din birourile ministerelor, cum au făcut pedeliștii cu recalcularea pensiilor militarilor.

   Deputatul Ciprian Nica, candidatul USL pentru Camera Deputaților în Colegiul 1 Focșani le-a transmis cadrelor militare în rezervă că este nevoie de un parteneriat pentru realizarea modificărilor legislative care să le redea acestora demnitatea furată de pedeliști. Deputatul a arătat că prioritatea USL este ca rezerviștii să primească statutul pe care îl merită pentru anii în care au servit România, dar și pensiile speciale. „Noi încercăm să facem un parteneriat cu dumneavoastră pentru realizarea modificărilor legislative. USL vrea ca militarii precum și alte categorii să nu intre la regimul contributivității ci să intre la pensii speciale”, a afirmat deputatul Ciprian Nica. Însă modificările legislative nu vor fi adoptate decât în urma consultărilor cu reprezentanții cadrelor militare în rezervă, cei afectați de aceste decizii. Este o poziție diferită față de ceea ce au făcut pedeliștii care au aprobat recalcularea pensiilor militarilor și modificarea legii statutului cadrelor militare fără să întrebe pe nimeni.
   Senatorul Petru Filip, candidatul USL pentru Colegiul 1 Senat din Vrancea, le-a spus rezerviștilor că trebuie stabilite prioritățile legislative pentru guvernarea 2012-2016. „E firesc și normal să poți ști ce se poate promova și susține pe lângă problemele legate de calculul pensiilor. Trebuie să facem amendamentele necesare pentru a rezolva toate problemele legate de aceste cazuri”, a afirmat senatorul Petru Filip.

Ofițerii au fost transformați în asistați social

   Rezerviștii prezenți la întâlnirea cu parlamentarii au arătat că fosta guvernare pedelistă nu le-a tăiat doar pensiile ci i-a transformat în asistați social după zeci de ani de privațiuni în serviciul țării. Generalul în rezervă Stelian Ferariu, președintele filialei județene a Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă, a acuzat comportamentul șefului statului față de ministrul Apărării, generalul Cornel Dobrițoiu. „Prioritatea nu este pensia ci statutul cadrelor militare în rezervă, a veteranilor. Noi ne-am pierdut calitatea de militari și suntem ba asistați, ba milogi. Mai mult decât atât, ministrul Apărării, reprezentantul nostru, a fost etichetat de primul om al țării ca fiind moșneag. Este o rușine și pe noi ne dezonorează faptul că avem un șef de stat cu o asemenea atitudine. A doua problemă este a pensiilor. Problema este că pensiile trebuie făcute echitabil, ca fiecare să primească drepturile care i se cuvin”, a afirmat generalul în rezervă Ferariu.
   Acesta a precizat că așa cum îi vor trata guvernanții pe militarii în rezervă, așa va fi comportamentul față de actualii militari activi. „Așa cum este tratat militarul în rezervă astăzi, așa va fi tratat și militarul activ. Nu aș vrea ca nepoții mei să mă eticheteze așa cum l-a etichetat președintele României pe ministrul Apărării”, a precizat generalul de brigadă în rezervă Stelian Ferariu.
   Alți foști ofițeri au acuzat modul în care a fost realizată așa zisa recalculare a pensiilor militarilor. În fapt, au arătat aceștia, nu le-au fost luate în considerare orele de zbor, chipurile pentru că nu mai există documentele la unitățile militare. De asemenea, au apărut goluri de ani de zile în perioada în care au activat ca ofițeri ca și cum puteau fi luate concedii de trei ani. „Vrem să fim apreciați pentru ceea ce am muncit, pentru ceea ce am făcut”, au afirmat ofițerii.
   Un fost pilot militar trecut în rezervă la 40 de ani a arătat că pensia i-a fost redusă cu încă o treime. Motivul invocat ar fi lipsa a 1.300 ore de zbor pentru care ar fi fost distruse documentele. „E o mare mizerie”, a afirmat fostul comandant de escadrilă.

Propunere de lege asumată de USL

   Deputatul Ciprian Nica a anunțat că săptămâna viitoare va avea loc încă o întâlnire între reprezentanții cadrelor militare și parlamentarii USL pentru a fi prezentate modificările propuse la Legea 80, privind Statutul cadrelor militare. Ulterior, propunerile rezerviștilor vor fi transformate în inițiativă legislativă. Modificările ar putea fi aprobate în Parlament până la Sărbătorile de Paște. „Faceți propuneri de modificare a legii statutului cadrelor militare pentru a putea să le depunem în Parlament. Trebuie o inițiativă legislativă care va fi susținută de ceilalți parlamentari USL de Vrancea. Însă această inițiativă trebuie să fie realizată în urma discuțiilor cu dumneavoastră”, a afirmat deputatul Ciprian Nica.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?