Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Ajutor majorat pentru peste 4.600 de veterani vrânceni


   Peste 4.600 de veterani de război, văduve de război din Vrancea, precum și accidentați de război în afara serviciului ordonat, care au suferit o infirmitate din cauza acțiunii mijloacelor de luptă ale războiului, ar putea să beneficieze de un ajutor anual în cuantum de 260 lei/persoană, pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei electrice și energiei termice pentru nevoi casnice. Aceasta în situația în care proiectul de Hotărâre inițiat de Ministerul Muncii și supus dezbaterii publice până pe data de 18 noiembrie, va fi aprobat.
   Potrivit celor spuse de Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, în acest moment, în evidențele instituției există 4.684 de beneficiari de drepturi, acordate conform Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, și Legii nr. 49/1999 privind pensiile IOVR. „Dintre aceștia, 181 sunt beneficiari de drepturi acordate conform Legii nr. 49/1999 privind pensiile IOVR. Potrivit legii, pensiile IOVR se acordă invalizilor și accidentaților de război, urmașilor celor morți sau dispăruți în război, precum și urmașilor foștilor pensionari invalizi și accidentați de război. Alți 969 sunt veterani de război și 3.534 sunt văduve de veteran de război, care beneficiază de drepturi stabilite conform prevederilor Legii nr. 44/1994. Conform art. 1 din Legea nr. 44/1994 privind ve-teranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, au calitatea de veteran de război persoanele care au participat la primul sau al doilea război mondial în armata română și s-au aflat într-una din următoarele situații: au luptat în unități militare – subunități, mari unități sau comandamente – la diferite eșaloane, ori au făcut parte din formațiunile logistice, astfel cum sunt prevăzute în Nomenclatorul Marelui Stat Major; au acționat în unitățile speciale din zona interioară la dezamorsarea proiectilelor, precum și la curățarea teritoriului de mine până la 31 decembrie 1946; au fost comandanți militari sau comandanți ai gărzilor militare ori membri în comisiile militare de control și recepție în întreprinderi furnizoare de material de război, prevăzute în Nomenclatorul Marelui Stat Major”, a detaliat Cornelia Cotea.    
   De asemenea, au calitatea de veteran de război și persoanele care: au luptat pe teritoriul național vremelnic ocupat de inamic, împotriva acestuia, în unități ori formațiuni constituite, recunoscute ca atare de Marele Stat Major; au făcut parte din justiția militară, poliția militară, jandarmerie, din unități de pompieri militari și companii de poliție din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, care au acționat în zona de operațiuni ori s-au aflat în unități sau formațiuni constituite și au acționat în timpul războiului, în perioadele arătate în Nomenclatorul Marelui Stat Major. De asemenea, mai au calitatea de veterani de război cei care au devenit invalizi de război, precum și cei care au fost prizonieri de război.

Majorarea ajutorului veteranilor, obiectiv social al Guvernului Ponta

   Anul trecut, cuantumul ajutorului anual acordat veteranilor, văduvelor și invalizilor de război a fost de 200 de lei/ persoană, de acesta beneficiind, la nivel de țară, aproximativ 42.967 persoane. Majorarea de la 200 la 260 lei a acestui ajutor, aferent acestui an, a fost propusă ca urmare a dificultăților cu care se confruntă această categorie de populație. Ea reprezintă una din acțiunile care trebuie realizate potrivit obiectivelor sociale ale Guvernului Ponta. Ajutorul anual are drept scop susținerea acestor persoane și acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei electrice și energiei termice pentru nevoi casnice. Plata ajutorului anual din bugetul Ministerului Muncii, Fa-miliei și Protecției Sociale se va efectua, potrivit proiectului de Hotărâre, de către casele de pensii.
   Aceste ajutoare se acordă conform Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, care prevede ca stabilirea cuantumului acestui ajutor să se realizeze anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de evoluția prețurilor și posibilitățile de susținere din bugetul de stat. Plata acestui ajutor se asigură de la bugetul de stat prin bugetele ordonatorilor principali de credite care efectuează plata indemnizațiilor de veteran de război.
   Suma necesară pentru plata ajutorului anual care se acordă veteranilor de război, văduvelor de război precum și accidentaților de război în afara serviciului ordonat este prevăzută în bugetele Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?