Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Nemulţumiri privind formula de calcul pentru stabilirea bugetului


   Factorii de decizie caută soluții pentru Spitalul Vidra, rămas fără fonduri. Luni, la sediul Prefecturii se vor întâlni șefii Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, Direcției de Sănătate Publică și managerul Spitalului din Vidra, pentru a găsi soluții ca unitatea să poată acorda servicii me-dicale până la finele anului. „Luni, la Prefectură va avea loc o întrunire, la solicitarea prefectului, pentru a discuta problemele financiare cu care se confruntă Spitalul din Vidra”, ne-a spus medicul Cătălin Graur, directorul DSP.
   Reprezentanții Spitalului din Vidra spun că ceea ce susține președintele CAS, Mihai Copaci, că spitalul nu mai are finanțare, nu face decât să determine autoritățile locale să nu se mai implice în ajutorarea spitalului. „Nu putem să nu apreciem preocuparea președintelui Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea pentru îndeplinirea obligațiilor impuse de funcție, acelea de a asigura fondurile necesare plății serviciilor prestate de unitățile medicale. Nu înțelegem, în aceeași măsura însă, care este sensul informației strecurate presei privind unitatea noastră. Cui servește aceasta? Populației din comunitățile arondate unității noastre și nu numai, nicidecum.  Ba mai mult o poate demobiliza în condițiile în care este cunoscută  implicarea tuturor acestora, obști, consilii locale, agenți economici, în efortul comun de a sprijini modernizarea unității. Am fost și suntem preocupați de asigurarea unei asistențe de calitate tuturor celor rămași acasă, părinți, bunici și copii. Toți bolnavii preferând să fie tratați cât mai aproape de casă și nu obligați să plece la distanțe costisitoare”, susține purtătorul de cuvânt al Spitalului din Vidra, medicul Ion Mânea. 

Ceartă pe formula de calcul a spitalului
 
   Medicul Ion Mânea spune că fondurile unității nu se pot termina, deoarece spitalul are de ani buni cifra de spitalizare constantă. „Cât privește afirmația că s-au depășit fondurile alocate, este total greșită, în condițiile în care indicatorii statistici dovedesc, că an de an, cifra spitalizărilor este apro-ximativ aceeași, menținându-se o adresabilitate constantă. CAS plătește serviciile de sănătate pentru po-pulație indiferent de unitatea medicală prestatoare, iar nevoile de sănătate a populației nu se pot trata cu formule matematice sau explicații, ci eventual conform unor indicatori de performanță profesională realizați prin specificul și categoria fiecărei unități, asta s-a spus la Conferința de Management Medical Modern din Poiana Brașov, septembrie 2012”, mai spune medicul.
   În replică, președintele CAS, Mihai Copaci, spune că suma care a fost repartizată în acest an Spitalului din Vidra, a rezultat în baza unei formule de calcul standard, stabilită de lege. „Domnul doctor de la Vidra trebuie să citească normele după care este finanțat spitalul, să vadă care este formula de calcul. Problema la Spitalul Vidra este ICM (n.r. – indicele case mix sau  indicele de complexitate a cazurilor), care la ei este 0,5961, și ar trebui să fie aproape de 1. Calculul este astfel: numărul de cazuri înmulțit cu ICM și 1444, care este tariful pe caz din norme. Aceasta este formula de calcul care se aplică la finanțarea spitalelor de tip acuți. În situația spitalului din Vidra, mai sunt 44 de spitale din țară”, spune Mihai Copaci.
   Reamintim că Spitalul din Vidra are probleme financiare, în acest sens președintele CAS, Mihai Copaci, solicitând Casei Naționale de Asigurări de Sănătate o suplimentare bugetară de 750 de mii de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?