Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Somnul este vital


   Un studiu al unor profesori americani arată că doar două ore pierdute de somn sunt de ajuns pentru a bloca procesul de acumulare și sortare a amintirilor, existând riscul ca acestea să fie pierdute pentru totdeauna. O echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, din Statele Unite, a descoperit că numai două ore pierdute de somn sunt de ajuns pentru a opri creierul de la a păstra amintiri, iar simpla trecere de la opt la șase ore de somn pe noapte ar putea face diferența în acest sens.
   Mai mult, orice amintiri rătăcite din cauza somnului insuficient pot fi pierdute pentru totdeauna, potrivit unor discursuri de la conferința anuală a Societății pentru Neuroștiință. „Pentru viața modernă, acest lucru înseamnă că somnul nu ar trebui privit ca un lux”, a spus cercetătorul Ted Abel. „Funcționarea creierului este, bineînțeles, de o importanță critică, așa cum este și posibilitatea de a ne aminti cu precizie și de a consolida lucrurile întâmplate de-a lungul zilei”. „De multe ori simțim, probabil, că dacă am mai lua o cafea și am mai răspunde la încă cinci mailuri, am reuși să ducem la capăt tot ce avem de făcut. Câteodată ar putea fi mai bine să mergem la culcare și să ne ocupăm de toate acestea mai târziu”.
   Profesorul Abel și echipa lui de la Universitatea din Pennsylvania au testat aceste ipoteze în laborator, unde au observat cum șoarecii care au fost întrerupți din somn au eșuat la o sarcină care le testa memoria. Cobaii au fost ținuți treji perioade variate de timp pentru a se repera exact cantitatea de somn care trebuie să fie pierdută pentru ca memoria să fie afectată. „Cea mai importantă descoperire a fost că o foarte scurtă perioadă de timp ar avea impact asupra unității memoriei; a fost vorba de trei ore, ceea ce pentru șoareci înseamnă aproximativ 20 la sută din somnul lor în 24 de ore”, a mai spus profesorul. „În cazul oamenilor, aceasta s-ar traduce drept reducerea de la opt la șase ore a reprizei de somn, ceea ce noi facem tot timpul”.
   Oamenii de știință consideră că reluarea amintirilor în timpul somnului este esențială pentru înmagazinarea corectă a acestora în creier. Studiul a sugerat, de asemenea, că procesul de învățare este urmat de o perioadă critică în care amintirile sunt consolidate, însemnând, așadar, că renunțarea la somn poate fi mai dăunătoare în anumite momente decât în altele.
   Profesorul Abel, care încearcă să doarmă între șapte și opt ore pe noapte, a adăugat că orice informație care se pierde din cauza lipsei de somn dispare pentru totdeauna, aceasta însemnând că o repriză mai lungă de somn a doua zi nu o va recupera. „Ceea ce e important cu privire la somn este că îi permite creierului să realizeze lucruri pentru care este prea ocupat în timpul zilei”, a spus și Neil Stanley, unul dintre cei mai mari specialiști în știința somnului. „Somnul este perioada liniștită care îi acordă creierului timpul să aranjeze amintirile”.
   Consolidarea insuficientă a amintirilor poate provoca uitarea îndeplinirii unor sarcini simple, ceea ce duce în multe rânduri la certuri, a adăugat doctorul Stanley.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?