Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Fumatul în maşină determină o poluare de trei ori mai mare decât normele OMS


   Fumatul în mașină determină un nivel de poluare cu particule fine de trei ori mai mare decât cel maxim prevăzut de OMS pentru calitatea aerului interior, arată un studiu publicat marți. Acest nivel poate afecta sănătatea copiilor pasageri, spun autorii studiului condus de dr Sean Semple de la Universitatea din Aberdeen și publicat în revista Tobacco Control (care face parte din grupul British Medical Journal). Realizat în Marea Britanie, el a analizat 83 de călătorii cu mașina, având o durată medie de 27 minute, dintre care în 34 nu s-a fumat.
   În cazul călătoriilor cu fumători în mașină, nivelul de particule fine s-a cifrat în medie la 85 micrograme/m3, adică de zece ori mai mult decât la călătoriile cu nefumători (7,5 micrograme/m3 în medie). OMS a fixat pragul mediu de concentrație de particule fine în 24 de ore la maximum 25 micrograme/m3 pentru calitatea aerului interior.
   Creșterea particulelor fine din aer este un factor de risc pentru diferite boli cardiovasculare și respiratorii, precum și pentru cancerul la plămâni. Fumatul pasiv duce la probleme de sănătate la copii, printre care moartea subită, astmul, diferite probleme respiratorii și patologii ale urechii, arată dr Semple. ‘Copiii riscă cel mai mult pentru că au o frecvență respiratorie mai rapidă, un sistem imunitar mai puțin dezvoltat și nu se pot îndepărta de sursa (fumatului), fie că sunt acasă sau în mașină’, adaugă el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?