Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Deputatul Tîlvăr: „Copiii cu părinţii în străinătate sunt ai noştri“


   Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat că nu trebuie uitat că și copiii cu părinții în străinătate „sunt ai noștri” și că, din cauza condițiilor economice, în ultimii ani, tot mai mulți români au luat decizia de a emigra. Acesta a arătat că în unele cazuri doar unul dintre părinți a plecat, celălalt rămânând acasă. Există zeci de mii de alte situații în care ambii părinți au plecat, lăsând copiii în grija altor persoane. „Copiii care sunt abandonați temporar de părinți, sunt afectați emoțional și psihologic, lipsa părinților pentru periode îndelungate de timp putând avea efecte negative semnificative asupra dezvoltării acestora. Absența unuia sau a ambilor părinți poate fi asociată cu o serie de probleme sau cu neasigurarea unor nevoi ale copilului: neglijarea alimentației sănătoase, a vestimentației, a igienei sau a pregătirii școlare”, a afirmat deputatul vrâncean.
   Angel Tîlvăr a arătat că, pe lângă efectele negative menționate mai sus, copiii lăsați singuri sau, în cel mai bun caz cu rudele, pot deveni și victime ale diverselor forme de abuz și exploatare. „Copiii lăsați nesupravegheați perioade îndelungate de timp înfruntă o serie de riscuri, pornind de la: supraîncărcarea cu sarcini, vulnerabilitatea la droguri, dezvoltarea insuficentă a abilităților de viață independentă, insușirea deficitară a normelor etico-morale. În rândul copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate s-a constatat o incidență mai mare a delicvenței juvenile datorate lipsei autorității și controlului din mediul familial și influenței negative a anturajului”, a spus parlamentarul vrâncean.
   Angel Tîlvăr a precizat că în România, numărul acestor copii a fost evaluat la 350.000, dintre care 126.000 cresc fără ambii părinți. Acesta a arătat că abordarea doar din punct de vedere legislativ a problematicii copiilor cu părinții în străinătate nu este doar responsabilitatea politicienilor și nici doar a părinților. „Consider că este nevoie de un efort comun atât al clasei politice cât și al instituțiilor implicate în domeniul protecției sociale, pentru ca tânăra generație să nu fie afectată de una dintre cele mai mari provocări prin care trece România în ultimii 20 de ani”, a încheit deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?