Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Ambulanţele, la control


   Se anunță controale ample la ambulanțele din trafic. Autosanitarele din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea ar putea fi verificate, în perioada următoare, de o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Direcției de Sănătate Publică Vrancea și Poliției Rutiere. Această amplă acțiune de control a fost anunțată, miercuri, în cadrul unei videoconferințe la care au participat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, șefii serviciilor de ambulanță din întreaga țară, dar și managerii spitalelor care au în structură unități de primire a urgențelor. Asta după ce, în perioada 20 septembrie – 5 octombrie, o echipă mixtă de control a verificat ambulanțele din opt județe, mai exact din Brașov, Brăila, Cluj, Ialomița, Tulcea, Galați, Mureș și din municipiul București.
   În urma acțiunii de control au fost depistate numeroase nereguli, cum ar fi nepurtarea centurii de siguranță de către echipajul medical, dar și de către pacienți, folosirea abuzivă a semnalelor acustice și luminoase, dotarea necorespunzătoare a ambulanțelor. Acesta nereguli au fost sancționate cu amenzi usturătoare de aproximativ 66 000 lei.
   Ieri, conducerea SAJ Vrancea a demarat un nou proces de instruire a echipajelor medicale. „Comitetul director s-a întrunit pentru a face un nou proces de instruire a personalului medico-sanitar care activează în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea. Angajților li se va reaminti că purtarea centurii de siguranță este obligatorie, echipamentul de intervenție trebuie purtat, iar semnalele acustice și luminoase trebuie să le folosească numai în misiune și să nu facă abuz. Raed Arafat ne-a anunțat că aceste controale vor mai dura încă o lună și jumătate și vor fi efectuate de către membri delegați din partea Ministerului Sănătății, Direcției de Sănătate Publică și Poliției rutiere”, a declarat managerul SAJ Vrancea, medicul Vitalie Bețișor.
   De asemenea, și Unitățile de Primire Urgențe ale spitalelor ar putea fi verificate în perioada următoare, pentru a se vedea dacă activitatea se desfășoară în baza prevederilor legale. Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății, cele mai multe sancțiuni au fost aplicate conducătorilor auto pentru că nu au purtat centura de siguranță în timpul misiunii. Au mai existat amenzi care au fost acordate șefilor de echipaje pentru că nu au asigurat cu centura de siguranță pacienții transportați. Patru servicii de ambulanță, dintre care două servicii private, au fost sancționate cu amenzi de câte 10.000 de lei fiecare pentru că ambulanțele aflate în misiune nu erau dotate corespunzător prevederilor legale (pentru tipul de ambulanță).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?