Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Vaccinare AERIANĂ a animalelor sălbatice


   Medicii veterinari supraveghează mai multe focare de rabie care au apărut luna trecută, în Vrancea. Acestea au fost descoperite la Jariștea, Gura Caliței, Suraia, Dumitrești și Putna Seacă la câini, pisici și vulpi. „Aceste focare sunt încă nestinse pentru că abia după trei luni de zile de la descoperirea animalului bolnav putem spune că s-a stins focarul”, ne-a declarat medicul veterinar, Ion Gheorghe Modoran, de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
   În cazurile de rabie, animalul bolnav fie este ucis de către oamenii din zonă fie este găsit decedat, însă în ambele situații se prelevă probe pentru analizele medicale, care confirmă sau nu prezența rabiei. „Odată ajuns la noi, animalul este doar suspect de rabie și doar analizele sunt cele care clarifică situația”, a subliniat medicul Ion Gheorghe Modoran. Până la diagnosticare se iau însă măsuri de securitate pentru limitarea apariției mai multor cazuri de rabie. „În exploatații sunt restricții timp de 30 de zile, nu intră niciun animal și nici nu iese din zonă”, spune Ion Gheorghe Modoran. Imediat, împreună cu medicul veterinar se verifică dacă există animale nevaccinate în zonă și dacă se constată astfel de situații, se trece la vaccinarea lor.
   Depistarea cazului de rabie este urmată de anchetă epidemiologică pentru a se vedea cu ce animale sau persoane a mai intrat în contact animalul bolnav de rabie. „Colaborăm și cu Direcția de Sănătate Publică. Noi le transmitem situația în legătură cu animalele care s-au îmbolnăvit de rabie și ei supraveghează populația din zonă. Se pun afișe peste tot și pentru a informa locuitorii și facem o monitorizare a stării de sănătate a animalelor din zona în care s-a descoperit rabia”, a precizat medicul veterinar.

Vânătoarea cu câini, interzisă în zonele cu cazuri de rabie

   Medicii veterinari sunt obligați să anunțe despre cazurile de rabie și Agenția Județeană de Vânătoare și Pescuit, Direcția Silvică și Inspectoratul Teritorial în  Regim Silvic și Vânătoare. În aceste fonduri de vânătoare este interzisă organizarea partidelor de vânătoare cu câini. Există situații în care animalul bolnav a intrat în contact cu alte animale care au fost vaccinate și la care proprietarul nu vrea să renunțe  În astfel de situație, animalul suspect de rabie este ținut într-o cușcă timp de 14 zile, perioadă în care i se urmărește comportamentul. Dacă după aceste zile se constată că acesta nu este bolnav el poate fi eliberat, dar numai de către medicul veterinar.
   Protocolul în cazul apariției cazurilor de rabie impune ca reprezentații DSVSA să anunțe colegii din județele limitrofe despre aceste cazuri. Singura soluție pentru evitarea cazurilor de rabie este vaccinarea animalelor sălbatice. Potrivit medicului Ion Gheorghe Modoran acest lucru s-a realizat în Transilvania și este posibil să se realizeze și în Vrancea în acest an. Vaccinarea acestora se face doar prin distribuție pe cale aeriană sau terestră, acolo unde există vizuine.

Rabia se transmite la oameni

   Atenția sporită pe care o acordă medicii veterinari la apariția acestor cazuri de rabie este justificată de faptul că animalele, prin mușcătură, pot transmite boala la om, căruia îi este fatală. Rabia este o boală produsă de un virus ce afectează creierul și măduva spinării atât la animale cât și la oameni. Animalele odată infestate pot manifesta simptome vizibile sau tulburări de comportament. Animalul care a mușcat o persoană și care s-a comportat sau se comportă ciudat poate fi infectat cu virusul rabic.
   Printre simptomele pe care le are un animal bolnav se numără, lipsa fricii de oameni, mai ales la cele sălbatice, atitudine timidă la un animal de casă care era de obicei prietenos, neliniște, excitabilitate, agresiune sau schimbări bruște de comportament, salivare în exces, consumul de substanțe care în mod normal nu sunt comestibile, paralizie, care uneori poate fi unicul semn.
   La oameni, simptomele sunt ușor diferite și uneori apar după  4-6 săptămâni. Primele care apar sunt durerea și amorțeala în locul mușcăturii, urmată uneori de febră, tuse sau senzația de gât uscat, durere abdominală, anxietate sau neliniște.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?