Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Vrâncenii din 36 de comune vor avea apă şi canalizare


   Mai multe localități din județul Vrancea, din mediul rural, vor avea apă curentă și canalizare, datorită unui proiect de mare amploare, inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Proiectul a fost depus pentru finanțare din fonduri europene și va fi implementat de Compania de Utilități Publice (CUP). Practic, noul proiect va continua actualul program de reabilitare a sistemelor de apă și canalizare – Vranceaqua, care se derulează la nivelul județului. Lucrările sunt prognozate să înceapă în toamna anului 2015 și să fie finalizate în 2018, iar vrâncenii din 36 de localități vor beneficia de canalizare și apă curentă, potrivit normelor de calitate europene.    
   Vrâncenii din mediul rural vor avea apă curentă și canalizare în curte, datorită unui proiect amplu, care va fi cofinanțat din fonduri europene, ca și actualul program de reabilitare a sistemelor de apă și canalizare – Vranceaqua.  La inițiativa președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, SC CUP SA a depus în urmă cu două săptămâni, spre finanțare, proiectul „Extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare”, inclus în programul european de finanțare Mediu 2014-2020. 
   Proiectul acoperă tot județul Vrancea, în cadrul acestuia fiind incluse 36 de comune, unde vor fi realizate lucrări la sistemele de apă și vor fi introduse sisteme de canalizare. Este vorba despre: zona de sud – Răstoaca, Vulturu, Nănești, Călieni, Măicănești, Ciorăști, Tătăranu, Bordeasca, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Gologanu, Biliești, Suraia, Vânători, Cîrligele, Cotești, Gugești, Dumbrăveni, Urechești, Popești, Sihlea, Obrejița, Tâmboiești, Slobozia Bradului; zona Adjud – Păunești, Ruginești; zona Panciu – Fitionești, Movilița, Străoane; zona Odobești – Broșteni, Vîrteșcoiu, Bolotești, Jariștea; zona turistică – Soveja, Lepșa, Greșu. De asemenea, vor fi realizate lucrări de completare în localitățile incluse deja în actualul proiect Vranceaqua: în orașele Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești și în localitățile limitrofe Focșaniului, Golești și Cîmpineanca. Valoarea estimată a lucrărilor este de aproape 109 milioane de euro. 
   Criteriul principal care a fost luat în calcul la selectarea celor 36 de comune, cu satele componente, este cel al dimensiunii: peste 2.000 de locuitori. „Este un proiect foarte amplu, complex, și ca întindere în teren, dar și ca desfășurare a lucrărilor. Am mers din primărie în primărie și am centralizat date, care stau la baza actualului proiect. Ideea de la care am pornit este aceea că în cazul sistemelor centralizate de apă și canalizare cu cât mai mulți consumatori și cheltuielile se împart și sunt mai mici. Criteriul principal care a stat la baza selecției localităților incluse în proiect este acela că se finanțează lucrările din localitățile cu peste 2.000 de locuitori. Acestea trebuie să fie conform normelor de mediu până în anul 2018, să aibă apă și canalizare. Este unul dintre angajamentele din documentele de preaderare la UE”, ne-a declarat directorul SC CUP SA, Gheorghe Vasilescu.  
Stația de epurare de la Focșani va prelua apele uzate din mai multe comune
   Toate aceste localități vor fi grupate din punct de vedere tehnic și geografic la o stație de epurare a apelor uzate, pentru a se distribui costurile, destul de mari, pentru mai mulți consumatori, ne-a explicat directorul Vasilescu. Astfel, pentru că stația de epurare de la Focșani are o capacitate mare, va prelua mai multe comune. Localitățile de pe axa Focșani – Măicănești – Ciorăști vor fi prevăzute cu stații de pompare automatizate, care vor aduce apele uzate din aceste zone la stația de epurare din Focșani, ceea ce va reduce mult costurile, în comparație cu situația în care s-ar fi construit câte o stație de epurare pentru fiecare dintre aceste localități. 
   De asemenea, stația de epurare de la Focșani va prelua apele uzate și de la Cotești, Cîrligele, Biliești, Suraia, Vînători. Vor fi construite sau modernizate stații de epurare la care vor fi grupate mai multe comunități, astfel: Gugești – va prelua Popești, Urechești, Dumbrăveni; Sihlea – pentru Sihlea, Tîmboiești și Slobozia Bradului; Păunești – pentru Păunești și Ruginești. Actualele stații de epurare proiectate în cadrul Vranceaqua pentru orașele Panciu și Odobești, cu capacitate extinsă, vor prelua și apele uzate din comunele învecinate. 
   O altă lucrare de importanță inclusă în acest proiect este realizarea unei magistrale de transport a apei de la Uzina de apă de la Focșani în zona de sud a județului, pe două căi: Vulturu și Tătăranu. Acest fapt va îmbunătăți mult calitatea apei pe care o folosesc în prezent oamenii din aceste zone. „Se vor înființa sisteme de canalizare în toate aceste localități, pentru că în prezent nu există. La sistemele de apă se vor realiza extinderi ale rețelelor, captări, pentru că localitățile au deja sisteme individuale, care se păstrează. Åži zona Lepșa – Greșu va beneficia de alimentare cu apă și canalizare, întrucât în prezent nu are apă în sistem centralizat”, ne-a mai spus Gheorghe Vasilescu, directorul operatorului regional CUP.
Lucrările încep în toamna anului 2015
   Într-o primă fază, se solicită finanțare pentru asistența tehnică a proiectului, urmând ca ulterior să fie aprobate fondurile pentru derularea efectivă a lucrărilor. Practic, prin intermediul proiectului „Asistență tehnică privind extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare” va fi reactualizat masterplanul sistemelor de apă și canalizare din județ, vor fi realizate studiile de fezabilitate, proiectele tehnice și vor fi depuse aplicațiile pentru obținerea banilor necesari lucrărilor care vor fi realizate în aceste localități. 
   Potrivit prognozelor realiste ale specialiștilor, lucrările din noul proiect pentru apă și canalizare vor începe în toamna anului 2015, cel târziu primăvara lui 2016. „Dacă lucrurile se derulează conform graficului și în iunie acest an se va aproba proiectul pentru asistența tehnică, care este pregătitor lucrărilor efective, acesta va dura doi ani. În vara anului 2015 sperăm să înceapă scoaterea la licitație a lucrărilor, iar în toamna anului 2015, cel târziu în primăvara lui 2016 să înceapă efectiv lucrările”, ne-a declarat Gheorghe Vasilescu.   
   În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean de luni, 27 mai, va fi adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea contribuției autorității județene la proiectul „Asistență tehnică privind extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare”

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?