Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Seceta ameninţă şi recolta din 2013


   Agricultorii vrânceni speră la ploaie pentru a salva anul agricol 2012-2013 la culturile de toamnă. Seceta care a calamitat grâul, porumbul și floarea soarelui creează probleme și la pregătirea terenurilor prin arăturile de toamnă. Fermierii spun chiar că situația este mai grea decât în toamna trecută. Din cauza secetei, la rapiță, fermierii au cultivat doar jumătate din suprafața de anul trecut, iar acum așteaptă o ploaie care le permită cultivarea grâului.

   Noul an agricol începe cu pierderi pentru fermierii vrânceni care au cheltuieli foarte mari pentru pregătirea terenului la culturile de toamnă. Seceta puternică din această vară nu doar că i-a lăsat fără recoltă pe agricultori, dar nu permite nici efectuarea lucrărilor agricole necesare pentru culturile de grâu, orzoaică. De altfel, la rapiță, din cauza secetei au fost cultivate doar 3.500 hectare, adică aproape jumătate față de anul trecut.
   Situația dramatică prin care trec agricultorii vrânceni a fost prezentată, ieri, la ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență organizată la Instituția Prefectului. „Pornim de la început cu pierderi în noul an agricol”, a afirmat directorul Direcției Agricole, Costică Neață. Potrivit acestuia, situația din agricultură este la fel de dificilă ca și cea din toamna anului trecut. El a dat exemplul culturii de rapiță unde „nu s-a putut pregăti solul pentru a asigura un pat germinativ corespunzător”. Lipsa apei în sol face ca arăturile se fie de proastă calitate și foarte scumpe.
Fermierii spun că situația este chiar mai dificilă decât anul trecut, iar lucrările agricole sunt mai scumpe. Inevitabil, aceasta se va regăsi în prețul produselor agricole. Unii fermieri au ales însă să efectueze alte lucrări până la însămânțarea grâului. „Situația este mai rea decât anul trecut. Nici nu facem arătură. La terenurile pe care le lucrez întâi fac o scarificare, care este mai ușoară, dau cu discul, eliminim bolovanii de pământ și aștept prima ploaie. Pentru grâu cred că este suficient”, ne-a spus unul dintre fermierii care lucrau terenul lângă Focșani. De altfel, scarificarea, sau afânarea adâncă a solului, se poate efectua în perioade în care există un „bilanț hidroclimatic normal deficitar în perioada iulie – septembrie”.
   Seceta a creat pagube însemnate producătorilor agricoli care au cultivat grâu, porumb sau floarea soarelui unde recoltele au fost și la un sfert față de anul trecut. De exemplu, producția medie la porumb boabe a fost de numai o mie kilograme la hectar, comparativ cu peste 4.700 kilograme la hectar anul trecut. Situația statistică de la Direcția Agricolă arată că au fost compromise total peste 18 mii hectare cultivate cu porumb și peste cinci mii hectare cultivate cu floarea soarelui.

Ajutoare financiare pentru fermieri

   Guvernul a venit în sprijinul micilor fermieri prin acordarea unor ajutoare de minimis în valoare de 100 lei pentru fiecare hectar, în limita a zece hectare. De asemenea, în perioada următoare se va discuta majorarea subvenției pentru unitatea de suprafață acordată prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Promisiunile venite de la Ministerul Agriculturii sunt ca aceste plăți să crească până la 170 euro/hectar, astfel încât fermierii să își poată lucra terenurile în această toamnă.
   Avantajul ajutorului de minimis acordat de Guvernul Ponta este că poate fi accesat și de fermierii care nu sunt înregistrați la APIA și nu primesc subvenția europeană pe unitatea de suprafață. În special este vorba despre micii proprietari, care lucrează terenuri fărămițate. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, la nivelul Direcției Agricole s-a stabilit ca aceste cereri pentru ajutoarele de minimis să fie depuse la primării. Localitățile au fost repartizate funcționarilor din Direcție și au fost stabilite 50 de registre speciale în care vor fi înregistrare cererile țăranilor.
   Ulterior, solicitările vor fi centralizate într-un document unic. Hotărârea de Guvern prevede că vor primi acest sprijin financiar fermierii „persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, persoane juridice precum și orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică care dețin suprafețe de culturi agricole în teren arabil și au înființat culturi în toamna anului 2011, primăvara anului 2012”.
   Deoarece este un ajutor de minimis, dacă un fermier a mai beneficiat de ajutoarele financiare acordate după ce au fost distruse solariile din cauza ninsorilor abundente din februarie, atunci el va trebui să ia în calcul și banii respectivi. „Sprijinul financiar se acordă pentru fiecare beneficiar, într-o singură tranșă, începând cu 1 noiembrie 2012. Beneficiarii sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis nu pot renunța la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafețele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză, pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat”, se arată în hotărârea de guvern. Altfel spus, nu vor putea accesa aceste ajutoare de minimis proprietarii de vii, de livezi sau de fânețe, pășuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?