Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Prea puține bilete de tratament, față de numărul cererilor


   Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea i-au fost repartizate, pentru prima serie din octombrie, 190 de bilete destinate pensionarilor care doresc să petreacă un sejur și să-și caute de sănătate într-una din stațiunile balneo-climaterice din țară. Data de prezentare în stațiuni este între 3 și 5 octombrie a.c., potrivit celor declarate de Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al instituției.
   Până la această dată, la sediul CJP Vrancea au fost depuse 5.092 de cereri în vederea obținerii unui bilet de tratament, în timp ce numărul de bilete repartizate este de 3.384, din care deja au fost eliberate 2.669. Biletele repartizate CJP Vrancea pentru anul în curs sunt împărțite în 15 serii. Cele mai cautate stațiuni sunt, în continuare, Lacu Sarat, Covasna, Slănic Moldova, Căciulata, Felix, iar în timpul sezonului estival Mangalia, Saturn, Techirghiol, Eforie Nord. „Soluționarea cererilor privind acordarea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Națională de Pensii Publice, cu respectarea prevederilor Ordinului nr. 82/DDP/19.03.2012 prin care se aprobă Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat și administrat de MMFPS. Conform acestor criterii, pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii care a realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni în ultimele 12 luni anterioare eliberării biletului; asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale; beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la un bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii. Pot beneficia de bilet de tratament balnear persoanele care dovedesc existența unei afecțiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale”, a detaliat Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al CJP Vrancea, precizând că biletele de tratament balnear se pot acorda în limita numărului de locuri la tratament balnear finanțat din bugetul asigurărilor sociale de stat.Biletele de tratament se acordă individual, iar în cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera unul singur.
   Actele necesare pentru obținerea unui bilet de tratament balnear sunt: cerere; actul de identitate (copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurari de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); certificatul de persoană cu handicap, valabil la data eliberării biletului de tratament, dacă este cazul (copie) și program individual de recuperare; adeverința de salariat, dacă este cazul. Un pensionar plătește pentru un bilet de tratament jumătate din cuantumul pensiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?