Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Unu din şase vrânceni a avut nevoie de ajutorul medicilor SAJ


   Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) este solicitat la maximum. 1 din 6  vrânceni a cerut ajutorul echipajelor medicale de la Ambulanță, prin 112, în prima jumătate a acestui an. Potrivit statisticilor, în șase luni, aproximativ 17 mii de vrânceni au avut nevoie de ajutorul medicilor de la SAJ.
   Reprezentanții insituției spun că în primele șase luni ale anului, ambulanțele au intervenit la 16.868 de urgențe. Cele mai multe s-au înregistrat în mediul rural, unde ambulanța a intervenit la 12.359 solicitări. Dintre acestea, 1.200 au fost urgențe majore de cod roșu, la care au intervenit ambulanțele de gradul 0 cu medic; 10.078 au fost urgențe de gradul I sau de cod galben; iar 70 au fost urgențe catalogate drept cod verde, printre care și consultațiile cu medic la domiciuliu.
   În mediul urban, numărul urgențelor este două și chiar trei ori mai mic față de cele din rural. Astfel, în orașe s-au înregistrat 665 urgențe cod roșu, 3.754 de urgențe cod galben și doar 50 urgențe cod verde. „La urgențele majore, de cod roșu pe zona rurală, numărul lor a fost dublu față de mediul urban, iar la urgențe de cod galben în mediul rural, numărul urgențelor este de trei ori mai mare față de mediul urban”, spune medicul Vitalie Bețișor, manager SAJ.
   În ceea ce privește timpul de răspuns la caz, ambulanțele vrâncene se situează  sub media națională. În orașe, timpul mediu în care se ajunge la o solicitare este de 7,6 minute, iar la sate este de 17 minute, pe când media națională este de 10, respectiv 20 de minute. Din păcate, sunt și cazuri în care ambulanța este solicitată la cazuri banale, care ar fi mai mult de competența medicilor de familie. „Timpii medii de răspuns la caz sunt foarte buni, sub media pe țară și sub normativele legislației în vigoare, dar cu toate astea, dacă ambulanța ar fi solicitată doar pentru urgențe reale și care țin strict de ambulanță, timpii ar fi mult mai mici”, consideră doctorul Bețișor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?