Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Teste gratuite Babeş Papanicolau, din noiembrie


   Pregătirile pentru demararea în Vrancea a subprogramului național de screening pentru depistarea timpurie a cancerului de col uterin, inițiat de Ministerul Sănătății, sunt în toi.
   Cordonatorul subprogramului în județul nostru, medicul Alin Lazea, ne-a spus că, până în prezent, 40 de medici de familie au făcut cursul de recoltare, iar alți 12 s-au înscris pentru următorul curs, care va avea loc în momentul în care se vor aduna 20 de medici. În plus, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” a transmis la București toată documentația necesară acreditării pentru această activitate.
Medicul Lazea spune că în acest program este posibil să mai intre și o clinică privată din Focșani și Spitalul Municipal Adjud. „Vrancea este arondată, alături de alte cinci județe, la București, la Spitalul «Sf. Pantelimon» și în niciunul din aceste județe nu a debutat programul. În Vrancea se încearcă acum crearea unităților cu trei participanți. Primul este medicul de familie care prezintă lista cu pacientele cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani de pe lista sa. Apoi e recoltorul, care poate fi un medic de familie care a făcut cursul sau medicul ginecolog, iar al treilea este cititorul, cel care citește lamelele cu probe. În Vrancea, avem doi cititori de la Spitalul Județean și doi din exterior”, a declarat medicul Alin Lazea.

Zeci de mii de vrâncene pot face testul Papanicolau

   În Vrancea, acest program va debuta cel târziu la 1 noiembrie. Aproximativ 60.000 de vrâncene pot beneficia de screening gratuit pentru depistarea timpurie a cancerului de col uterin. Potrivit Ministerului Sănătății, pașii urmați de pacientă pentru realizarea testului sunt foarte simpli: „Pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenția bolii. Tot aici se va stabili și dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program și o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. După fixarea pe o lamă a frotiului, acesta va fi transmis de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz, la laboratoarele de anatomie patologică, însoțit de formular. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei”.
   Cadrele medicale incluse în acest program vor primi diferite sume de bani de la Casa de Asigurări de Sănătate. Astfel, pentru mobilizare, medicii de familie vor primi 15 lei de persoană, pentru recoltare se va primi 27 de lei, iar pentru analiza datelor se va primi 38 de lei de persoană.

Scopul: prevenirea și combaterea cancerului de col uterin

   Pentru 2012, programul de screening are un buget alocat pentru testare de 66 milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sănătății.
   Potrivit reprezentanților MS, programul a fost elaborat în scopul prevenirii și combaterii cancerului de col uterin și are ca obiectiv principal reducerea incidenței formelor invazive de boală și a mortalității cauzată de acestea. „Prin implementarea unui astfel de program autoritățile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile și îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate. De asemenea, se are în vedere creșterea gradului de informare a populației, pentru adoptarea unui stil de viață sănătos și utilizarea programelor de prevenție”, se arată în comunicatul de presă emis de MS.
   Nu sunt eligibile pentru acest program femeile care prezintă absența iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea se va opri și la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, dacă la ultimele trei examene citologice Babeș-Papanicolau au avut rezultate normale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?