Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: „Pomană fără lumânare“ la strugurii pentru vin


   Samsarii de struguri au acaparat Piața de la Urechești, după ce podgorenii au început culesul strugurilor de vin. De la Tâmboiești sau Cotești, podgorenii își transportă lădițele și sacii cu struguri până la bursa ad hoc de la Urechești. Prețurile oferite de comercianții oacheși diferă, între 1 și 1,2 lei/kilogramul de struguri. Însă nu puțini sunt cei care refuză să vândă și așteaptă să vină cumpărători, care să arate mai bine și să nu pară că îi înșeală la cântar. Între timp, Vincon a anunțat prețurile de achiziție la strugurii de vin, iar viticulturii spun că aceasta va duce la o creștere a prețurilor în piețele formate pe marginea drumului E 85.

   Piața de la Urechești a devenit o bursă ad hoc pentru vânzarea de struguri de vin. Locul este marcat cu indicatoare de limitare a vitezei, iar pe margine sunt parcate multe camioane și dubițe, care așteaptă să încarce strugurii culeși de podgoreni.  De la Tâmboiești, Popești sau Cotești, podgorenii își aduc lădițele și sacii cu struguri în piața de la Urechești, singura care a rezistat de-a lungul timpului.
Ca în fiecare an, samsarii oacheși au acaparat piața și tabără pe fiecare țăran care iese din vie cu căruța încărcată cu struguri. Însă nu puțini sunt cei care refuză să le vândă de teamă să nu fie păcăliți la cântar. „Nu le vând nimic. Când întreabă, le spun că strugurii sunt dați. Nu am încredere în ei, iar noi am muncit prea mult pentru a fi păcăliți acum”, spune nea Vasile, în timp ce aștepta să îi vină rândul să își descarce sacii.
   Nemulțumirea cea mai mare a oamenilor este însă prețul foarte mic pentru strugurii de vin. Prețurile oferite de comercianți în piața de la Urechești erau între 1 și 1,2 lei/kilogram, adică la fel cu cel de la centrele Vincon. Podgorenii spun că prețul oferit de comercianți ar fi acceptabil dacă recolta ar fi mai mare, însă gerul din iarnă și seceta din vară au redus cantitatea de struguri ce va fi recoltată. „Am vîndut cu 1,15 lei kilogramul, însă este prea puțin, pentru că recolta este mică. Strugurii sunt buni, au zahăr, însă recolta este mai mică, iar la acest preț abia dacă ne scoatem cheltuielile. Strugurii trebuie culeși, pentru că deja au început să se pălească. Pe mine m-au ajuns cheltuielile la hectar până la 4.500 lei, fără să mai pun la socoteală munca mea”, a spus Mitică Popa, de la Budești.

„Pomană fără lumânare”

   Podgorenii care muncesc peste jumătate de an în vie spun că prețul  strugurilor este o „pomană fără lumânare”. „Nici stropitul nu îl scoatem la un preț de 1,2 lei kilogramul. Muncim șase luni pe brânci, stăm cu grijă, iar la sfârșit nu rămâi cu mai nimic”, spune un alt podgorean, care își găsise un client pentru strugurii de vin.
   La câțiva metri depărtare, Tudorel Hozoc, din Tîmboiești, aștepta clienți pentru lădițele cu struguri de masă. „Îi vând cu 1,3 lei, însă cel mai bun ar fi un preț de 1,5 lei. Așa s-ar recupera și munca investită. Anul acesta am avut și recolta mai mică, la circa jumătate față de un an normal. Oricum, prețul va mai crește, după ce la maturi s-au anunțat prețuri de achiziție”, ne-a spus Tudorel Hozoc.

Vincon a început achiziția de struguri

   Ca în fiecare an, în funcție de cel mai mare producător de vinuri din Vrancea, Vincon, sunt reglate prețurile de achiziție la struguri. Conducerea Vincon a anunțat că va achiziționa struguri de vin, la prețuri care ajung la peste 1,35 lei kilogramul, în cazul soiurilor Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Pinot Noir. În cazul strugurilor de vinificație albi sau roșii, calitatea I, prețul de achiziție ajunge la 1,2 lei, pentru cei care au peste 221 grame de zahăr la litru.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?