Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Vacanță în țara lui Shakespeare pentru copiii instituționalizați


   Pentru al 12-lea an consecutiv, copiii ocrotiți în centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea (DGASPC) au petrecut două săptămâni de vacanță în Anglia. Sejurul a însemnat o mare bucurie pentru acești puști, bucurie ce le-a fost oferită de prietena lor de peste un deceniu, și anume Fundația britanică „Moreton Romanian Orphans”. „Anul acesta am avut cam 40 de copii în excursia din Anglia. 20 erau din regiunea Vrancea și 20 din Prahova. Ca și în vizitele anterioare, 20 de copii veneau pentru prima dată în Anglia, iar alții se întorceau la familiile la care au mai stat în vizitele anterioare. Fundația «Moreton» strânge bani pe tot parcursul anului pentru a acoperi costurile aducerii noilor copii. Pentru copiii care s-au întors, au plătit familiile engleze. Un copil s-a întors la aceeași familie pentru al șaselea an”, au spus Paul și Jennifer Jarvis de la Fundația „Moreton”.
   Copiii au trăit din plin atât călătoria cu avionul cât și toate distracțiile ce le-au fost oferite în cele 14 zile de vacanță în Anglia. Însoțiți de educatoarea Voicuța Danțiș, ei au ajuns pe tărâmul britanic în după amiaza zilei de 10 august. „Au fost duși cu autobuzul la familiile care i-au găzduit. În seara următoare au participat la o discotecă. Apoi a urmat un picnic, în timpul căruia s-au jucat pe castele gonflabile și au călărit ponei. O zi i-am dus la pădure, unde au construit colibe și zmee. De asemenea, au fost și o zi la mare, la complexul Frinton, și au făcut o vizită și la Grădina Zoologică, unde au văzut animale. În ultima seară, înainte de a se întoarce acasă, am mai organizat o discotecă. Toți copiii s-au distrat de minune, ca și familiile lor gazdă. Pe data de 24 august s-au întors acasă, dar cu toții am rămas cu amintiri frumoase și sperăm că mulți dintre copiii care au venit pentru prima oară, să fie rechemați anul viitor”, au mai transmis Paul și Jennifer Jarvis.
 
Prima călătorie a copiilor în Anglia, în 1990

   Prima călătorie a copiilor din instituțiile vrâncene, în Marea Britanie, facilitată de Fundația „Moreton”, a avut loc în 1990, cu prilejul Crăciunului. Pe atunci, orfelinatele erau în subordinea Inspectoratului Școlar Județean, instituție cu care reprezentanții Fundației au încheiat un protocol de colaborare. 
De atunci și până în momentul de față, atât de Crăciun cât și cu prilejul vacanței de vară, grupuri de copii instituționalizați au petrecut câte două săptămâni în sânul unor familii engleze care i-au primit în sânul lor, înconjurându-i cu multă dragoste. „Vizitele acestea au ca scop atât experimentarea de către acești copii, a mediului familial, cât și pentru a învăța limba engleză și pentru a petrece clipe absolut deosebite participând la acțiunile organizate, cum ar fi vizite la Zoo, la Grădina Botanică, la pompieri, poliție, la obiectivele turistice. Încă de la început, în aceste excursii s-a stabilit să plece câte 20 de copii noi, cu ideea ca măcar jumătate să se reîntoarcă anual și să mențină, astfel, legătura cu familiile care i-au găzduit în Anglia. Anul acesta au plecat 22 de copii din modulele familiale de la Dumbrăveni, Panciu, Păunești, Mărășești și Odobești”, a declarat Elena Cristina Brihoianu, inspector de specialitate în cadrul DGASPC. 
   În 1997, când în județul nostru a luat ființă Serviciul Social Județean (SSJ) și leagănele de copii au trecut de la ISJ în structura instituției nou create, Fundația „Moreton” a rămas aceeași prietenă a copiilor, acest lucru fiind semnat și parafat printr-un nou protocol de colaborare.

Familiile gazdă, strict selectate de Fundație

   Familiile care găzduiesc copiii pe perioada șederii lor în Anglia sunt selectate cu mare atenție de către specialiștii Fundației „Moreton”. Pentru copiii care vin pentru întâia oară, costurile călătoriei sunt suportate de „Moreton” în timp ce pentru puștii ce revin la familii, toate cheltuielile sunt suportate de acestea.
   În ceea ce privește selecția micuților care urmează să zboare spre Marea Britanie, aceasta se realizează după anumite criterii. „În fiecare an, o delegație a Fundației Moreton vizitează copiii din sistemul nostru. Ei fac o listă inițială pe care ne-o înaintează nouă. Îi selectăm apoi în funcție de starea lor de sănătate, de comportament, precum și ținând cont de situația lor școlară, pentru că încercăm ca aceste excursii să vină și ca o recompensă pentru copiii cu rezultate bune. Copiii pleacă și au plecat întotdeauna cu acordul Consiliului Județean, în conformitate cu legislația în vigoare. Sunt însoțiți de un reprezentant al DGASPC, care le este reprezentant legal pe parcursul vacanței și care îi vizitează mereu la familiile gazdă. Însoțitori au fost, până în prezent, și asistenți sociali și psihologi, dar și educatori, mai mult sau mai puțin cunoscători ai limbii engleze, pentru a putea înlesni comunicarea cu familiile. Fundația garantează integritatea fizică și psihică a beneficiarilor”, a precizat Elena Brihoianu.

Limbajul universal al dragostei părintești

   Pentru unii copii, cele două săptămâni petrecute în Anglia rămân o amintire unică în viață. Pentru alții, reîntoarcerea înseamnă nu doar retrăirea bucuriei cât mai ales, întărirea sentimentului de prietenie cu familiile la care revin. Indiferent dacă ajung în țara lui Shakespeare o dată sau de mai multe ori, toți copii se întorc în Focșani veseli, fericiți și cu credința că existența lor contează, că e importantă și că sunt oameni care pot și care vor să îi sprijine.
   Oameni de aici și de acolo, pe care pot conta. Și care, dincolo de faptul că vorbesc limbi diferite, sunt uniți în străduința de a-i face pe ei fericiți, de limbajul universal al dragostei părintești pe care le-o poartă. Pentru ca acesta să fie înțeles, nimeni, vreodată, n-a avut nevoie de… translator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?