Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Neil Armstrong a murit. Primul om care a păşit pe Lună avea 82 de ani


   Astronautul american Neil Armstrong, primul om care a mers pe Lună, a murit la vârsta de 82 de ani, a anunțat sâmbătă postul de televiziune american NBC News. Neil Armstrong fusese operat la inimă la începutul lunii. Armstrong a fost suspus unei operații pe cord deschis pentru desfundarea unei artere coronare, la începutul lunii, la doar două zile după ce și-a sărbătorit ziua de naștere, pe 5 august.
   Aflați la bordul navetei Apollo 11, Neil Armstrong și colegul său Buzz Aldrin au pășit pe Lună la 20 iulie 1969. Astronautul s-a născut la 5 august 1930 la Wapakoneta, în Ohio (nord) și și-a început cariera la NASA, agenția spațială americană, în 1955. Neil Armstrong a fost înzestrat cu conducerea primei misiuni lunare americane la bordul capsulei Apollo 11 alături de astronauții Buzz Aldrin și Michael Collins. Acesta a ajuns pe Lună la bordul modulului Eagle în iulie 1969 și și-a asigurat locul în istorie declarând, când a pășit prima dată pe Lună: „Este un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”. Aceste cuvinte reprezintă în continuare unul dintre cele mai cunoscute citate din limba engleză. Neil Alden Armstrong avea la momentul respectiv 38 de ani și, chiar dacă atinsese unul dintre marile obiective ale omenirii, nu și-a savurat realizarea, ci a părut dimpotrivă frustrat de recunoașterea pe care i-a adus-o.
   Misiunea Apollo 11 a fost și ultimul zbor în spațiu al lui Armstrong. În anul următor i s-a dat o muncă de birou, la departamentul de cercetare avansată și tehnologie de la NASA. După ce și-a încheiat activitatea la NASA, Armstrong a dus o viață foarte discretă. La un an după misiunea Apollo 11, Armstrong a părăsit NASA pentru a deveni profesor de inginerie la Universitatea din Cincinnati. El a și locuit în zona Cincinnati cu soția lui, Carol. Armstrong lasă în urmă un fiu și o fiică vitregi, 10 nepoți, un frate și o soră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?