Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

VIDEO şi GALERIE FOTO: MAFIA de la Tulnici, doborâtă cu mascaţi şi procurori


  

 

   Mai multe persoane din conducerea Obștii Tulnici, în special membri ai Consiliului de Administrație, dar și câțiva oameni de afaceri care au executat lucrări pentru Obște, au fost audiați pe parcursul zilei de ieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea.
   Procurorii i-au reținut, în cele din urmă, pe Nelu Nițică, om de afaceri din Câmpuri, administrator al SC GYULIAMATE SRL ,care a avut contract cu Obștea, și pe Vasilică Strătănoiu, membru în Consiliul de Administrație al Obștii de Moșneni Tulnici. Ei vor fi duși astăzi în fața judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă.
   Strătănoiu este acuzat de fals în înscrisuri, înșelăciune și complicitate la evaziune fiscală, iar Nițică de evaziune fiscală, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală.
   Pe numele acestora au existat mandate de aducere, ca și pe numele lui Maricel Borchină, Vasile Bulimej, Valentin Boțu, Vasile Danțiș, Valerică Grobnicu, Cristinel Baraghiu, Aurel Boțu. Mandate de aducere au fost emise și pentru președintele Obștii Tulnici, Alin Olteanu, și pentru Cornel Negru, dar aceștia nu au fost de găsit. Olteanu a fost candidat PDL la Primăria Tulnici, iar Negru este consilier județean PDL.
   Persoanele în cauză sunt cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, spălare de bani, fals și înșelăciune.Surse din interiorul Parchetului spun că este vorba de fraudare a fondurilor europene alocate prin intermediul APIA pentru curățarea pășunilor. Ancheta are la bază un dosar instrumentat de comisarii Gărzii Financiare Vrancea.

   Mai exact, conducerea Obștii a încheiat contracte cu 14 societăți comerciale în perioada 1 septembrie 2011-31 mai 2012, în valoare totală de 1.019.200 lei (peste 10 miliarde lei vechi). Aceste societăți aparțin unor membri ai Consiliului de Administrație al Obștii de Moșneni Tulnici și familiilor acestora.
   În total, Obștea Tulnici a încasat de la APIA, în perioada 2011-2012, aproximativ 2,8 milioane lei (28 miliarde lei vechi).
   Potrivit unor surse apropiate anchetei, aproximativ 300.000 lei (3 miliarde lei vechi) au fost direcționate de conducerea Obștii către o firmă fantomă, fapt ce-l face pe președintele acesteia, Alin Olteanu, pasibil de închisoare. Aceleași surse susțin că au fost ridicați în mod eșalonat bani din bănci, cu care s-au făcut plăți către firme. Din documentele aflate la dosar ar rezulta și faptul că prin înregistrările în contabilitatea Obștii a acestor operațiuni s-a diminuat baza de impozitare, realizându-se prin conducerea Obștii un prejudiciu la bugetul de stat în valoare de 300 de mii de lei.

   Din primele cercetări rezultă că aceste firme au încasat sume importante de bani pentru așa zise lucrări de curățare a pășunilor, lucrări care în realitate nu au fost efectuate. Mai mult, nici nu le puteau realiza, deoarece, de exemplu, aveau trecute în documente ca realizate 11 mii de ore de muncă, în condițiile în care una dintre societățile în cauză avea doar doi angajați, situație în care nu ar fi putut executa fizic aceste mii de ore de muncă.

Dintre cele 14 firme implicate, menționăm:
Montana SRL Tulnici
ANFO 2007 Tulnici
Dilavis Forest Tulnici
Trust Forest Tulnici
FLOBIZ SRL Tulnici – a lui Florin Bîznă
Tilorval Company SRL Tulnici – a Lucicăi Păun, concubina lui Valerică Å¢imbău
Nad Construct Tulnici – a lui Valentin Gheorghiță
SC Karina Trans Company SRL Tulnici
SC UCA Forest SRL Tulnici
SC GYULIAMATE SRL

   Societățile respective, în baza unor facturi false, ar fi încasat sume considerabile. Anchetatorii spun că doar pe hârtie s-au făcut lucrările, nu și pe teren, fiind depuse însă la Obște documente false, fie facturi, fie devize. Unele firme nu aveau decât un angajat sau doi și nu ar fi putut realiza cele peste zece mii de ore de muncă, trecute în contract, în doar câteva săptămâni.
   Prin înscrierea acestor facturi în contabilitate, au fost înregistrate cheltuieli nereale, constatate în urma controalelor efectuate de Garda Financiară. După depunerea documentelor la dosarul cauzei de către comisarii Gărzii, procurorii au emis mai multe mandate de aducere, toți învinuiții fiind aduși la Parchet de către mascați, joi dimineață.
   În urma audierii tuturor celor care s-au prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Vasilică Strătănoiu, membru în Consiliul de Administrație al Obștii și administrator al SC Montana SRL și Nelu Nițică, administrator al firmei SC GYULIAMATE SRL, au fost reținuți pentru 24 de ore în baza unor ordonanțe.
   Procurorii spun că în ceea ce-l privește pe Vasilică Strătănoiu, în calitate de membru al Consiliului și administrator al firmei SC Montana SRL, a întocmit în fals, situații de lucrări pe care le-a prezentat Obștii, încasând suma de 144.000 lei. Din această sumă a virat 35.000 de lei altei societăți care i-a remis documente ce reprezentau curățatul de pășuni pe circa 150 de hectare, la Lepșa. Restul banilor i-ar fi rămas lui Strătănoiu.
   Nelu Nițică este cel care ar fi făcut lucrările și ar fi emis facturi în favoarea unei societăți pentru lucrări de întreținere pășuni, ajutând la diminuarea profitului impozabil al agentului economic și la disimularea adevăratei naturi a provenienței sumelor de bani obținute cu titlu de plată pentru facturi emise de Obștea de Moșneni Tulnici.

   Anchetatorii susțin că facturile nu au avut la bază derularea unor relații comerciale reale, iar învinuitul a refuzat să prezinte documentele financiar-contabile motivând că le-a pierdut. „Noi considerăm că a zădărnicit aflarea adevărului. S-a dispus reținerea pe bază de ordonanță a celor două persoane care vor fi propuse instanței de judecată pentru arestare preventivă pentru 29 de zile. Este o cauză economică complexă cu mult mai mulți învinuiți. Față de ceilalți membri ai Consiliului de Administrație ai Obștii nu s-a luat nicio măsură, fiind cercetați în stare de libertate”, a declarat procurorul Florin Å¢îrlea, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, care s-a ocupat de acest caz.
   Ancheta s-a realizat cu sprijinul serviciilor de informații, cel mai mare aport fiind adus de DGIPI. Ceea ce i-a uimit până și pe anchetatori a fost faptul că Obștea Tulnici a cumpărat masă lemnoasă în valoare de 1.200.000 de lei, de la aceleași firme cu care a încheiat contractele de curățare a pășunilor.

32 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?