Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Rovinietă și card–legitimație pentru parcare gratuită


   Persoanele cu handicap care sunt șoferi sau care se deplasează în scop personal cu autoturismul unei cunoștințe au dreptul la parcarea gratuită pe locurile special rezervate, pe baza unui card-legitimație. De asemenea, posesorii certificatului de handicap mai pot obține, pe baza unei documentații prevăzută de legislația în vigoare, și scutirea de la plata rovinietei. Până în prezent, 70 de vrânceni afectați de diverse handicapuri au solicitat și au obținut respectivul card-legitimație, în timp ce 42 beneficiază de rovinietă și se pot plimba liniștiți pe drumurile publice din România. Vă prezentăm, în continuare, ce trebuie să facă persoanele cu handicap sau asistenții lor personali pentru a obține aceste drepturi. De menționat că la ora actuală, în Vrancea trăiesc 19.831 persoane cu handicap, dintre care 18.717 adulți și 1.114 copii. Dintre adulți, 4.250 sunt încadrați în gradul grav, 11.941 în gradul accentuat și 2.526 în gradul mediu. În ceea ce privește copiii, 563 au dizabilități grave, asistenții lor personali având dreptul la card-legitimație pentru parcare gratuită, precum și la scutirea de la plata rovinietei.

    Persoanele cu handicap care doresc să beneficieze de parcare gratuită, trebuie să depună în acest sens o cerere la Direcția de Dezvoltare a Primăriei municipiului Focșani în vederea obținerii cardului – legitimație prevăzut de legislația în vigoare. Potrivit celor declarate de Viorel Bîrhală, șef birou parcări din cadrul Direcției de Dezvoltare, „beneficiază de parcare gratuită persoanele care au handicap permanent. Până acum acum s-au eliberat 70 de astfel de carduri. Cu aceste carduri ei pot beneficia de parcare gratuită pe locurile de parcare special semnalizate, în toate parcările din țară”. În afară de cerere, persoanele cu handicap mai trebuie să depună la sediul Direcției o copie de pe certificatul de încadrare în grad de handicap și o fotografie.
    Legea 448/2006 modificată și completată nu prevede, însă, limitarea acordării acestui card doar oamenilor care sunt încadrați în grad de handicap permanent. Astfel,  articolul 65, aliniatul 2 din actul normativ amintit, precizează că „persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare. Autoturismul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită”. Mai mult, și asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități pot beneficia de aceasta scutire, prezentând cererea, contractul de angajare ca asistent personal, declarația pe proprie răspundere din care să rezulte numele asistatului, încadrarea în grad a acestuia, copie a actului de identitate și certificatul de înmatriculare al mașinii.
   Eliberarea cardurilor-legitimație pentru locurile gratuite de parcare se face de către autoritățile administrației publice locale în termen de 30 de zile de la depunerea cererii. Aceste carduri au valabilitate pe tot teritoriul României.

   4% din parcări, rezervate persoanelor cu handicap

    Legea prevede ca în spațiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică să fie adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional, cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.
    Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanți ai Direcției pentru Protecția Persoanelor cu Handicap Vrancea, persoanele cu dizabilități nu vor beneficia de gratuitatea parcării și vor fi sancționate ca orice alt cetățean dacă vor parca pe locurile rezervate celor cu handicap, și nu vor avea afișat cardul-legitimație.
    Cardul-legitimație pentru locuri gratuite de parcare are următoarele caracteristici: dimensiuni 106mm/148mm, culoare albastru deschis, excepție facând doar simbolul alb al utilizatorului de fotoliu rulant, care are un fundal de albastru închis; este plastifiat, cu excepția spațiului rezervat semnăturii titularului în partea stânga verso. Totodată, partea din stânga față a cardului conține simbolul utilizatorului de fotoliu rulant, data la care expiră cardul, seria și numărul acestuia, precum și denumirea și ștampila autorității emitente. 
   Partea din dreapta față trebuie să conțină de asemenea, inscripția „Card legitimație de parcare pentru persoanele cu handicap”, precum și cuvintele „Model al Comunității Europene” în limba română, și ca fundal, codul distinctiv al României: RO, încercuit de inelul celor 12 stele simbolizând Uniunea Europeană. Partea din stânga verso conține numele și prenumele titularului, precum și semnătura și fotografia acestuia. Pe partea din dreapta verso este tipărit „Acest card-legitimație îndreptățeste titularul la locurile de parcare special amenajate în România”, precum și „Atunci când va fi utilizat, cardul-legitimație va fi afișat în partea din față a autovehiculului, astfel încât acesta să fie vizibil pentru verificare”.
   
  Rovineta gratuită, încă un drept legiferat

    Persoanele cu handicap precum și asistenții personali ai copiilor sau adulților încadrați în gradul grav, au dreptul și la scutirea de plata rovinietei. Potrivit informațiilor furnizate de Vali Bojoaică, șef serviciu în cadrul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) Vrancea, în prezent, în județul nostru beneficiază de roviniete gratuite 42 de persoane, din care 18 sunt oameni  cu handicap ce dețin autoturisme adaptate, iar ceilalți 24 au în îngrijire copii sau adulți cu handicap grav. „Actele necesare obținerii unei roviniete gratuite se depun la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, din Bulevardul Gării, nr. 13, la sediul DPPAH din strada Cuza Vodă nr. 56 sau la primăria de domiciliu. Cererea tip necesară poate fi ridicată gratuit de la sediul DPPAH”, a declarat Vali Bojoaică, șef serviciu în cadrul DPPAH.
    Solicitanții persoane cu handicap care dețin autoturisme adaptate trebuie să depună, în vederea obținerii unei roviniete gratuite, următoarele acte: cerere tip Anexa 1; copie de actul de identitate, certificatul de încadrare în grad de handicap; copie de pe CIV sau certificat de înmatriculare în care se specifică adaptările făcute autoturismului.
    În cazul solicitanților asistenți personali, care au în îngrijire copii sau persoane cu handicap grav, documentele necesare sunt: cerere tip Anexa 2; copie de pe actul de identitate al solicitantului și de pe cel al persoanei cu handicap îngrijită; copie de pe certificatul de încadrare în grad de handicap; copie CIV sau certificat de înmatriculare; ancheta socială, eliberată de primăria de domiciliu, în care să se specifice clar că „solicitantul are în întreținere și îngrijire persoana cu handicap”.
    Indiferent unde sunt depuse dosarele cu actele amintite, ele vor fi centralizate la DGASPC de unde vor pleca spre Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, care va elibera rovinietele solicitanților.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?