Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

VIDEO şi GALERIE FOTO: Procurorii DNA, acuzaţi că au făcut anchete în bisericile din Suraia


 

Exact ca pe vremea comuniștilor, când forțau oamenii să accepte colectivizarea, procurorii DNA au descins ieri în comuna Suraia pentru a-i ancheta pe cei care și-au exercitat un drept constituțional: acela de a vota la Referendumul din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Băsescu. Nu au ținut cont de faptul că oamenii erau la biserică, fiind sărbătoarea Sfintei Marii. I-au forțat pe surăieni, în vârstă sau bolnavi, să spună dacă au fost la vot și cu cine au votat, deși secretul votului este garantat de Constituție. Ba mai mult, i-au pus să jure cu mâna pe Biblie, deși, potrivit legii, jurământul cu mâna pe cartea sfântă se face doar în fața instanței judecătorești. Acțiunea procurorilor este ilegală, mai ales că aceștia nu le-au spus oamenilor în ce calitate sunt audiați sau dacă există vreo plângere pe numele lor. Oamenii consideră descinderea procurorilor drept un abuz și o încercare de intimidare, care are drept scop „repunerea în funcție a suspendatului Traian Băsescu cu orice chip”. Aseară, aproximativ 200 de oameni au protestat în centrul comunei Suraia împotriva abuzurilor comise de procurorii DNA, trimiși de Băsescu să-i ancheteze. Oamenii au strigat „Jos Băsescu”, „Jos dictatorul”, „Du-te după flotă” și „Ai distrus poporul”.

   Trei procurori DNA i-au anchetat, ieri, pe mai mulți locuitori ai comunei Suraia, a căror singură vină a fost aceea că și-au exercitat un drept constituțional: acela de a vota în cadrul Referendumului din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Băsescu. Comuna Suraia a fost împărțită în trei zone, fiecare fiind arondată unui procuror, care a fost însoțit de câte trei polițiști. 
   Exact ca pe vremea comuniștilor, când erau forțați să accepte colectivizarea, surăienii au fost obligați de procurorii DNA să jure cu mâna pe Biblie că spun adevărul atunci când susțin că au fost la vot. Asta deși, potrivit legii, jurământul cu mâna pe cartea sfântă se face doar în fața instanței de judecată. Nu a contat faptul că ieri a fost Sfânta Marie, unii oamenii fiind așteptați chiar la ieșirea din biserică. Demn de remarcat este faptul că procurorii au fost la muncă deși, prin lege, ziua de 15 august este liberă.
Primarul comunei Suraia, Vasile Grosu, a declarat că acțiunea „procurorilor lui Băsescu” reprezintă un abuz și un atentat la libertățile și drepturile omului. „Consider că acțiunea procurorilor DNA, a procurorilor lui Băsescu, este un abuz care are loc la ordinele președintelui suspendat Traian Băsescu. Cred că această acțiune are loc în mod special la Suraia pentru că eu am fost la PDL și acum avem de-a face cu o răzbunare. Ieri (n.r. – marți) am fost anchetați pentru altă plângere, făcută de președintele PDL Vrancea, Alin Trășculescu, și care s-a dovedit a fi falsă”, a spus primarul Vasile Grosu.
   Edilul susține că a fost sunat de localnici, care i-au spus sunt „terorizați” de procurorii DNA. „Am primit telefon de la cetățeni, care spun că sunt terorizați și că sunt obligați de procurori să dea declarații. Spun că nu vor mai merge la vot”, a adăugat Vasile Grosu. Oamenii îi acuză pe procurorii DNA că au întrerupt chiar și slujba de „Sfânta Maria”. „Procurorii de la DNA au venit însoțiți de nouă polițiști. Eu eram la hramul bisericii «Sfânta Maria». Am fost chemați să le arătăm unde stau cetățenii, să le ia declarații”, a spus primarul.
   Edilul comunei Suraia a adăugat că are informații potrivit cărora procurorii DNA au mers la cele trei biserici din localitate pentru a-i identifica pe votanți și a le lua declarații. „Avem informații că procurorii DNA au mers la cele trei biserici pentru a-i găsi pe oamenii cărora vor să le ia declarații. Dacă această informație este reală, avem de-a face și cu o lipsă de respect față de cele sfinte, în această zi de mare sărbătoare”,a spus Vasile Grosu.

„Dacă procurorii au intrat în biserică, este jale”

   Preotul Florică Hanganu, de la Biserica „Sfânta Maria” din Suraia, a declarat că dacă procurorii au recurs la anchete în incinta bisericii, acesta este un lucru foarte grav, care „ne desființează ca popor, ca nație”. „Dacă procurorii au făcut lucrul acesta, este foarte grav. Dacă au scos enoriașii din slujbă, este foarte grav. Dar dacă și în biserică au intrat, suntem desființați ca popor, ca nație. Dacă procurorii au intrat în biserică, este jale”, a spus preotul Hanganu.
   Oamenii spun că nu se pune problema să fi votat de mai multe ori, așa cum lasă să creadă procurorii DNA, și cred că acțiunea acestora este un abuz și o încercare de intimidare, care are drept scop „repunerea în funcție a suspendatului Traian Băsescu cu orice chip”.
   Alexandru Verbița are 87 de ani, este veteran de război și a văzut multe la viața sa. Descinderea de ieri a procurorilor DNA și a polițiștilor care i-au însoțit, l-au lăsat însă fără replică. Verbița spune că tot ceea ce au făcut procurorii demonstrează că îi fac jocurile „nemernicului de Traian Băsescu”. „Au venit la mine mai mulți procurori, pe care eu îi fac escroci. Acești procurori sunt niște escroci, care fac un abuz. M-au pus să jur cu mâna Biblie ce am făcut în ziua votului la Referendum. Le-am spus ca nu o să jur și i-am întrebat dacă au citit Biblia. Mi-au spus că nu asta este tema discuției. Atunci le-am zis să ia Biblia să se ducă undeva să o citească și după aceea o să jur pe Biblie. M-au întrebat unde am votat și cu cine am votat. Le-am spus că nu e treaba lor și că e rușinos ca niște procurori, oameni cu carte, să ajungă să-i facă jocurile nemernicului de Traian Băsescu. Au ajuns procurorii să facă politică! Politica lui Băsescu!„, a spus, indignat, Alexandru Verbița.
   „Au dat toată lumea peste cap ca să-i facă jocul lui Băsescu, să vină iar la putere cu sfinții din PDL. Au adus țara de râpă, au tăiat pensiile și au distrus România. Sunt niște măgari, care au dus țara de râpă și care acum se folosesc de procurori. Rușine!”, a mai spus veteranul.

„Trebuiau să facă anchete când s-au tăiat pensiile și salariile”

   Tinca Bobocea este o bătrână care a solicitat urna mobilă pentru a vota la Referendum, fiind bolnavă. Soțul acesteia este țintit la pat și a cerut să voteze tot la urna mobilă. „Au venit procurorii și m-au întrebat dacă am votat, cu cine am votat și dacă m-a pus cineva să votez. Le-am spus că am votat cum am vrut eu și că nu m-a pus nimeni să votez. Este treaba mea să votez și cu cine să votez. Nu e treaba procurorilor, a polițiștilor și nici a altcuiva”, ne-a spus Tinca Bobocea.
   „M-am trezit cu un procuror și mai mulți polițiști în curte care m-au întrebat dacă am votat și pe liste suplimentare și pe listele permanente. Le-am spus că am votat o singură dată. Nu cred că e normal ce se întâmplă și nu știm unde vor să ajungă și de ce fac acest lucru. Procurorii mai bine ar fi făcut anchete atunci când s-au tăiat pensiile și salariile”, a spus și Dumitru Roman.

„Procurorii lucrează pentru Traian Băsescu”
 
   Costică Hărăbor a fost luat prin surprindere de desantul polițiștilor și procurorilor DNA. „M-am trezit cu procurorii în curte, care m-au întrebat cum am votat eu și soția mea, care e bolnavă. Le-am spus că am chemat urna mobilă și că am votat și eu tot pe lista specială. Ceea ce se întâmplă în această țară nu are nicio legătură cu democrația”, este de părere bărbatul.
  Martori la descindere au fost copiii familiei Hărăbor, veniți în vacanță din Italia. Aceștia s-au declarat șocați de modul cum acționează procurorii români, în încercarea disperată de a-l repune în funcție pe Băsescu. „Este un abuz, mai mult decât un abuz, pe care procurorii lui Băsescu îl fac. Se încalcă drepturile constituționale ale unui om care face parte din Uniunea Europeană. Avem drepturi ca toți ceilalți europeni. Iar acești procurori, dacă i-ar respecta pe români, ar veni să le ia declarații în zi de lucru, nu în zi de sărbătoare. De când este treaba procurorilor cu cine au votat și dacă au votat oamenii? Mai ales că nici nu se respectă procedurile, în sensul că nu au fost înștiințați că sunt martori, învinuiți sau inculpați într-un dosar care are la bază o plângere a cuiva. Este intimidare pe față ceea ce se întâmplă. Procurorii din România lucrează pentru o anumită persoană, pentru Traian Băsescu. Dacă am aflat noi din Italia, este clar că cei din țară știu cu toții că procurorii lucrează pentru acest om. Pentru a-l repune în  funcție prin orice metode pe Traian Băsescu”, a spus Liviu Bacalu, ginerele lui Costică Hărăbor.

Oamenii nu îl mai vor pe Băsescu 

   Săftica Mehedinți a fost deranjată de procurori și polițiști chiar în timp ce mânca, împreună cu membrii familiei. „Eram la masă când m-am trezit cu patru persoane, un procuror și trei polițiști, care m-au întrebat dacă am cerut urna mobilă. Le-am spus că eram proaspăt operată și că nu mă puteam deplasa și de aceea am cerut urna mobilă. Le-am spus că a venit cu urna un milițian și cu cei de la secția de votare. Le-am spus să mă lase în pace cu Băsescu ăsta. Să-l ia naiba pe Băsescu, că numai rău ne-a făcut. A mâncat pensiile și salariile la lume, da’ câte rele nu a făcut! La ce mai stă în funcție și nu pleacă la atâta presiune și voturi câte are împotrivă? I-am întrebat pe procurori de ce vin prin sat la oameni. Procurorul a zis atunci că a fost trimis și l-am întrebat: de cine? De Băsescu? Le-am spus să lase oamenii în pace, că nimeni nu-l mai vrea pe Băsescu”, a afirmat femeia.

Acțiunile DNA, abuzuri inimaginabile

   Președintele Consiliului Județean și totodată vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, a declarat că procurorii DNA ar fi trebuit să ia atitudine și la alegerile prezidențiale din 2009, când au fost înregistrate câteva mii de reclamații privind suspiciuni de fraudare a votului. În opinia lui Oprișan, ceea ce fac procurorii este un abuz. ” Astăzi (ieri-n.r.) este sărbătoare și după cum știți, nu lucrează decât DNA-ul. Pentru că astăzi este zi liberă în România și o mare sărbătoare, la ora asta oamenii sunt la biserică. Nu cred în acest demers politic al DNA-ului, aș fi apreciat mai mult dacă ar fi avut aceleași reacții și în anul 2009, când într-adevăr au fost suspiciuni majore de fraudă. Vreau să vă spun că este un abuz. Merg la oamenii bătrâni, unii dintre ei chiar mai au puțin de trăit. Oamenii sunt speriați și dau telefon la primărie, la cunoscuți, să întrebe cum e mai bine să declare, că au votat sau că nu au votat, că ei au înțeles că cei care nu au votat nu pățesc nimic, iar cei care au votat sunt anchetați, puși să dea declarații, fie puși să pună mâna pe Biblie. După părerea mea, sunt niște abuzuri inimaginabile”, a precizat Marian Oprișan.
   Liderul PSD crede că adevăratele ține sunt cei din conducerea USL.„După părerea mea, este o diversiune totală, în fapt, într-un final, țintele sunt liderii Uniunii Social Liberale, PSD și PNL. Dincolo de faptul că oamenii trebuie speriați și trebuie creată atmosfera că în România a fost o fraudă masivă, în așa fel încât să dăm satisfacție cancelariilor occidentale și să dăm satisfacție domnului președinte suspendat al României, Traian Băsescu”,a adăugat Oprișan.
   Acesta a precizat că referendumul din 29 iulie, în Vrancea, s-a desfășurat cât se poate de normal și de corect, fiind înregistrate doar 22 de plângeri, toate formulate de PDL, dar care se refereau la „incidente minore”, majoritatea scornite. „După ce se va da neînceperea urmăririi penale în aceste cazuri, oamenii vor trebui să facă plângere PDL-ului și celor care au semnat plângerile împotriva lor, pentru denuțare calomnioasă”, a declarat Marian Oprișan. 

Procurorii DNA au refuzat să fac declarații

   Procurorii DNA au refuzat să facă declarații, motivând că „orice informație poate fi dată doar de DNA București”. „Ieri (n.r. – marți) s-a dat un comunicat de către DNA București și noi în baza acelui comunicat facem verificări. Conform acestui comunicat, există suspiciune de vot multiplu și din acest considerent facem cercetări”, a spus procuror ul șef al DNA Galați, Gheorghe Ivan. Nu a explicat însă de ce cercetările sunt efectuate de procurorii DNA, din moment ce nu sunt anchetate fapte de corupție comise de funcționari ai Statului Român, „de nivel înalt și mediu”. 
   Aseară, aproximativ 200 de oameni au protestat în centrul comunei Suraia împotriva abuzurilor comise de procurorii DNA, trimiși de Băsescu să-i ancheteze. Oamenii au strigat „Jos Băsescu”, „Jos dictatorul”, „Du-te după flotă” și „Ai distrus poporul”. Oamenii au spus că sunt nemulțumiți de faptul că președintele suspendat Traian Băsescu refuză să recunoască faptul că a fost demis de popor, iar prin intermediul procurorilor servili încearcă să le bage pumnul în gură.

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?