Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Sute de solicitări de îndreptare a unor erori materiale din hotărârile judecătoreşti


   Creșterea semnificativă a volumului de muncă la instanțele de judecată, din ultimii ani, a dus și la o creștere a numărului erorilor materiale care se regăsesc în hotărârile judecătorești. Chiar dacă în fiecare an se înregistrează mai bine de 200 de solicitări de îndreptare a acestor greșeli, procentul este unul mic raportat la miile de hotărâri pe care le pronunță magistrații. Reprezentanții Judecătoriei Focșani ne-au transmis că cele mai multe sunt greșeli de tehnoredactare. Cei care nu verifică hotărârile la primire se găsesc de foarte multe ori în situația de a nu se putea folosi de drepturile câștigate în instanță și sunt nemulțumiți de timpul pe care îl necesită lămurirea erorilor.

   Foarte mulți vrânceni nu verifică hotărârile judecătorești atunci când le primesc și constată la câțiva ani distanță că fie nu sunt complete, fie că acestea conțin unele erori. Alții vor lămurirea dispozitivelor hotărârilor care nu sunt clare. Mulți dintre cei care se găsesc în aceste situații reclamă faptul că judecătorii sunt vinovați de faptul că nu se pot folosi de hotărârile primite, pentru că sunt incomplete. Este și cazul Păunei P., din Focșani, care a descoperit că hotărârea pe care a primit-o în urma unui proces de succesiune nu era completă și nu conținea suprafața de teren pe care o moștenise.   
   Focșăneanca ar fi dorit ca în această vară să intabuleze terenul și s-a trezit că nu poate pentru că în hotărâre nu se preciza cu exactitate suprafața moștenită. „Judecătorul e de vină că nu a menționat în dispozitiv suprafața de teren moștenită, deși noi am solicitat acest lucru. În toți anii ăștia nu am avut nevoie de hotărâre. Acum tata a decis că vrea să-mi lase mie terenul dar nu am putut încheia cartea funciară din cauza hotărârii incomplete”, a declarat Păuna P..
   Femeia mai povestește că a fost la Judecătorie pentru a lămuri problema, dar că nu l-a mai găsit pe judecătorul care a dat soluția, pentru că acesta s-a pensionat între timp. A vorbit cu grefierul de serviciu, iar acesta a sfătuit-o să deschidă o acțiune în care să solicite lămurirea dispozitivului. Deși fixarea primului termen de judecată a nemulțumit-o, spunând că este presată de timp pentru că bătrânul ar putea deceda în orice moment, dosarul a fost soluționat, dar suprafața cu care a fost completat dispozitivul nu ar fi cea reală, așa că femeia se judecă în continuare într-un alt dosar.
   Nemulțumiți de hotărârea pe care au primit-o au fost și doi foști soți dintr-o localitate din împrejurimile municipiului Focșani, care în urma unui proces de partaj, nu au regăsit în hotărârea pe care au primit-o și suprafețele de teren pe care le-au obținut fiecare în urma partajării bunurilor imobile. Cei doi recunosc că vina le aparține oarecum și lor, pentru că atunci când au încheiat tranzacția nu au apelat la serviciile unui avocat care să îi îndrume și au omis să treacă în conținutul documentului suprafața de teren cu care vor rămâne. Printr-o acțiune de lămurire a dispozitivului sentinței civile, lucrurile s-au lămurit și fiecare a putut să-și intabuleze proprietățile.

Cele mai multe sunt greșeli de tehnoredactare

   În ultimii ani, volumul de muncă la instanțele de judecată a crescut și odată cu creșterea încărcăturii de dosare pe judecător, a crescut și numărul greșelilor care se strecoară în hotărârile pronunțate. Cei care le observă, se întorc mai devreme sau mai târziu la instanțele de judecată care le-au pronunțat pentru a le corecta.  „În anul 2011 au fost înregistrate 506 îndreptări de eroare materială (dintre care 369 în materie civilă și 137 în materie penală). În anul 2012, până în prezent au fost înregistrate 267 îndreptări de eroare materială (dintre care 152 în materie civilă și 115 în materie penală). Nu există o evidență statistică a îndreptărilor de eroare materială admise sau respinse”, se arată într-un răspuns primit de la Judecătoria Focșani. 
   În același document se arată că solicitările privind lămurirea dispozitivelor unor hotărâri, de la începutul anului și până în prezent, se apropie de cel total pe anul trecut, respectiv 22 în primele șapte luni ale lui 2012 și 25 pe tot parcursul anului 2011. Toate cererile privind completarea dispozitivelor unor hotărâri înregistrate în 2011, au fost la cerere. „Nu există o evidență statistică a motivelor de îndreptare eroare materială și completare dispozitiv, dar din practică a reieșit că cele mai multe dintre ele vizează erori de tehnoredactare, inclusive omisiunea tehnoredactării unor paragrafe”, susțin reprezentanții Biroului de Presă al Judecătoriei Focșani.

La Tribunal, 283 de cereri de îndreptare, în primele șapte luni

   Åži la Tribunalul Vrancea, numărul solicitărilor de îndreptare a unor erori materiale care s-au strecurat în hotărârile judecătorești a crescut. Anul trecut s-au înregistrat 350 de solicitări de îndreptarea a unor erori materiale.
   În același an, magistrații Tribunalului Vrancea au pronunțat și 70 de încheieri pentru lămurirea dispozitivului, toate având la bază cererea părților. „Pentru perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2012 situația se prezintă astfel: au fost pronunțate 283 de încheieri de îndreptare eroare materială (dintre care 147 de îndreptări au fost solicitate de către părți); au fost pronunțate 41 de încheieri pentru lămurire dispozitiv (toate având la bază cererea părților). Modul în care au fost soluționate încheierile la care facem referire și obiectul acestora reiese din cuprinsul încheierilor respective”, ne-au transmis reprezentanții Biroului de Presă din cadrul Tribunalului Vrancea.
   Chiar dacă este vorba despre o hotărâre judecătorească, este bine să o verificați din punct de vedere al conținutului înainte să rămână definitivă sau să treacă prea mult timp de la pronunțare. Îndreptarea erorilor materiale necesită timp prin alocarea unui termen de judecată, ceea ce ar putea împiedica părțile să se folosească așa cum ar dori de ceea ce au obținut pe cale judecătorească.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?