Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Copiii cu părinţi plecaţi în străinătate, monitorizaţi de SPLAS


   Asistenții sociali ai Serviciului Public Local de Asistență Socială (SPLAS), din subordinea Primăriei Municipiului Focșani, au monitorizat, în perioada 2011-2012, 50 de copii cu domiciliul în Focșani, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.
   Angajații SPLAS au verificat modul în care sunt îngrijiți acești copii, în familia extinsă și dacă părinții păstrează legătura atât cu copiii cât și cei în grija cărora au rămas aceștia. „Din cei 50 de copii care au fost monitorizați nu s-au constatat cazuri de delicvență juvenilă sau abandon școlar. Copiii sunt lăsați în grija familiei extinse, care este formată din rude până la gratul IV, cum ar fi bunici sau mătuși și sunt supravegheați și îngrijiți de aceștia. Părinții păstrează legătura cu copiii și cu diriginții, pe care îi au aceștia. Nu s-au luat măsuri de protecție specială, în cazul acestora”, ne-a declarat Mirela Bernovici, de la Serviciul Public de Asistență Socială.
   Potrivit reprezentaților acestei instituții, prin intermediul unităților de învățământ, copiii sunt identificați și monitorizați. „Nu am avut cazuri de copii cu depresii. De regulă, trăiesc într-un mediu ocrotit, securizat și au înțeles necesitatea plecării părinților în străinătate. Își petrec împreună vacanțele și țin legătura telefonic”, a adăugat Mirela Bernovici.

Părinții, obligați să anunțe plecarea în străinătate

   În tot județul, conform statisticii realizate de către Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului, există aproximativ 4000 de copii, ai căror părinți au plecat în străinătate. Majoritatea au rămas în grija rudelor de până la gradul IV. Potrivit legislației în vigoare, cetățenii români care au copii minori în îngrijire și doresc obținerea unui contract de muncă în străinătate au obligația de a notifica Serviciul Public de Asistență Socială al primăriei de la domiciliu, intenția de a pleca la muncă în străinătate, cu 40 de zile înainte de a părăsi domiciliul stabil.
   Părinții sunt obligați să nominalizeze persoana în a cărei grijă și întreținere rămân copiii. Aceasta trebuie să facă parte din rudele de până la gradul IV inclusiv, să fie cu cel puțin 18 ani mai mare decât copilul care  urmează să-i fie încredințat și să nu aibă ea însăși în îngrijire mai mult de trei copii cu vârste cuprinse între 1 și 18 ani. Nominalizarea se face în baza unui act notarial întocmit în prealabil și legalizat la notariat, iar nerespectarea acestor prevederi se va pedepsi cu amendă de la 2.500 la 10.000 lei.
   Serviciul Public de Asistență Socială, persoanele cu atribuții de asistență socială din aparatul propriu al Consiliilor Locale de la domiciliul copilul, precum si DGASPC din județ au obligația de a întocmi lunar rapoarte de evaluare pentru copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate și aflați în grija persoanelor nominalizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?