Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

VIDEO şi GALERIE FOTO: Ţăranii îşi vând animalele din cauza secetei


  

 

   Zeci de porci erau, ieri, scoși la vînzare în târgul de animale de la ieșirea din oraș, spre Odobești, care se organizează în fiecare zi de miercuri a săptămânii. Cu 700 de lei îți puteai achiziționa un porc viu, de 100 de kilograme. Cu toate că prețurile nu sunt exagerate, cumpărătorii nu se îngrămădesc să  cumpere pentru că nu au bani. „Nu mai avem ce să le dăm de mâncare. S-a scumpit tot și nu mai avem ce să facem, tăiem, mâncăm, vindem. Nu mai am ce să le dau de mâncare, de asta vând, s-a uscat tot pe câmp. Opresc doar scroafe bătrâne, care să fete la anul. Acum am porci la vânzare, de 100 de kilograme, cu 7 milioane lei vechi, dar cui sâ-i dau, că nu-i cumpără nimeni. Am acasă 100 de capre și 80 de porci. de când mă știu, cu asta mă ocup. Am primit subvenție pentru capre, dar pentru porci nu am primit nimic. Au mai fost vremuri din astea, în 2000 și atunci tot greu a fost. Așa se întâmplă, pentru că au vândut toate irigațiile, au tăiat coloanele, tot”, ne-a declarat Åžtefan Paraschiv.
   Mai norocoși sunt cei care au reușit să păstreze sistemele de irigații, care pe vreme de secetă sunt adevărată mană cerească. „La mine recolta, anul ăsta, este bunișoară, am irigații și m-am descurcat, care nu are, asta e, se descurcă cum poate. Am opt porci la vânzare. Astea sunt prețurile acum, 7 milioane, 7 milioane jumătate”, ne-a spus Dorin Turcu, din Dumbrăveni.

Prețul cerealelor a explodat

   În târgurile săptămânale se vând alături de animale și cereale. Prețul lor este mai mare ca niciodată. Porumbul boabe se vinde cu 1,6 lei kilogramul, grâul cu 1,4 lei pentru un kilogram, iar floarea soarelui cu 2,5 lei pentru un kilogram. „E secetă, de asta sunt prețurile astea. Vrem și noi să vindem”, spune un sătean din Movilița.
   Mălaiul se vinde cu 2 lei kilogramul, spărtura de porumb folosită pentru hrana păsărilor 1,7 lei kilogramul, iar pentru un kilogram de făină de grâu, prețul este de 2,4 lei kilogramul. Cumpărătorii spun că seceta este cea care a făcut ca prețurile la cereale să explodeze. Anul trecut, un kilogram de porumb se vindea cu 0,6 lei. Numai că, anul trecut producția a fost mult mai mare față de cea obținută în 2011.
   Å¢ăranii spun că principiul după care funcționează piața animalelor și a cerealelor este următorul: dacă anul este bun și sunt cereale, atunci animalele sunt scumpe, pentru că sătenii au multe furaje și vor să crească mai multe animale în gopodărie, pe care mai apoi să le valorifice. Dacă este secetă, prețul cerealelor crește, iar animalele se ieftinesc deoarece cheltuielile pentru creșterea lor sunt mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?