Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Mergi „Pe urmele carnivorelor mari din Rezervaţia Naturală Cheile Tişiţei“


   Turiștii și-ar putea petrece vacanța de vară într-unul dintre cele mai frumoase locuri din țară, Aria Protejată Putna, binecuvântată cu celebra Cascadă a Putnei, dar și cu locuri și oameni de neuitat. În acest colț de rai unde natura sălbatică se dă zilnic în spectacol pentru cei care vor să o vadă, sunt așteptați turiști din toate colțurile țării. Pentru acești pasionați de natură, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice implementează proiectul „Pe urmele carnivorelor mari din Rezervația Naturală Cheile Tișiței”. Proiectul își propune să îi familiarizeze pe oameni cu locurile, dar mai cu seamă cu viața animalelor care viețuiesc dintotdeauna în această zonă.

   Aria Protejată Putna poate fi considerată una dintre mândriile naturale ale județului pentru că aici, natura încă își păstrează din puritatea și frumusețea de odinioară și tot ce te înconjoară parcă te îndeamnă la visare. Doar foșnetul frunzelor mai sparge din când în când liniștea care domnește într-una dintre cele mai frumoase regiuni montane ale Vrancei. În cuprinsul Parcului Natural Putna Vrancea se întâlnesc suprafețe foarte mari de habitate protejate la nivelul Uniunii Europene. În urma cercetărilor de teren s-au identificat până în prezent 14 tipuri de habitate, din care unul este prioritar pentru conservare. Este poate și ceea ce face unic și atât de frumos parcul Putna. Tot ceea ce te înconjoară creează turistului un sentiment de libertate.
   La 75 de kilometri de Focșani, tărâmul de legendă al celei mai cunoscute balade românești este perfect pentru un răgaz în tihnă. Departe de zumzetul orașului, aceste locuri oferă acel colț de rai care te încântă cu peisaje uimitoare. Cascada Putna oferă turiștilor un spectacol natural incredibil ce nu poate fi nicicum ratat. Asta pentru că râul Putna și-a croit aici drum de-a lungul timpului printre două stânci imense și astfel a luat naștere una dintre cele mai frumoase cascade naturale. Oamenii zăbovesc aici pentru a contempla locurile uitând uneori de noțiunea timpului. Totul este perfect în spectacolul oferit cu atâta generozitate de natură.
   De la Cascadă mergi din nou pe DN 2D și îți continui drumul către frumusețile Lepșei. Înaintând pe traseu numai 300 de metri apare în cale podul care face trecerea peste Putna și te duce direct la Rezervația Naturală Cheile Tișiței, o arie protejată ce se întinde pe 8 kilometri, la 850 de metri altitudine. Aici parcă apele Tișiței au modelat pietrele pe care le-au întâlnit în cale, iar malurile înalte sunt pline de copaci și plante protejate de lege. Floarea de colț, considerată regina florilor îți dă sentimentul că îți zâmbește din umbra teiului sălbatic, în vreme ce brusturele negru și multe specii de brazi, pini sau ferigi completează acest tablou natural mirific. Acest spectacol este completat din când în când de păstrăvii care își fac simțită prezența în apele Tișiței.
   Mai discretă, capra neagră îi anunță pe turiști că este și ea în zonă. Acest spectacol natural este admirat de turiștii care vin la această re-zervație pentru a se bucura de liniște, aer curat și chiar ceva mai mult, ceva ce nu le este dat să vadă în fiecare zi. În aceste locuri ne-am întâlnit cu Gica Roșca, o femeie venită împreună cu nepoțelul și soțul vrând să evadeze din Focșani pentru a se putea bucura în liniște de splendoarea naturii. Iar cum este în Vrancea, nu mai este nicăieri, a spus femeia în timp ce parcă nu se mai sătura să contemple natura. „Ne place Vrancea și am făcut multe concedii prin munții Vrancei. Înainte de ‘90 aveam prieteni care ne rugau să vină în zona aceasta și le plăcea foarte mult concediul oferit. Când s-a pus problema că este drumul rău nu voiam să fie făcut, atât de egoistă eram pentru că nu voiam să vină prea multă lume aici, să strice frumusețea naturală a locurilor, așa cum este prin Predeal și prin toate stațiunile” a spus Gica Roșca din Focșani.

Carul cu boi de la Cheile Tișiței

   Acest peisaj natural atât de spectaculos este completat de oamenii locului cărora le place liniștea munților și mai presus, le place să respire aerul curat și parfumul îmbătător al florilor din pădure. În aceste locuri binecuvântate se plimbă liniștiți cu carele încărcate cu fân și trase de boi. Le zâmbesc turiștilor și sunt fericiți că și alți oameni le-au descoperit locurile atât de dragi lor și pot avea parte de câteva momente de fericire. În zona Cheile Tișiței, acolo unde sălbăticia trăiește în armonie cu prezentul, am întâlnit un turist din Brăila. Nu a mai fost de ceva vreme în aceste locuri însă spune că ceea ce i-a fost dat să vadă nu va uita cu siguranță prea curând. „Suntem din Brăila și facem un rond prin Vrancea apoi plecăm la Târgu Secuiesc, iar de acolo acasă”, a spus Adrian Turc, însoțit de soție și copil.

Proiect pentru cunoașterea locurilor

  Într-un asemenea loc, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice implementează proiectul „Pe urmele carnivorelor mari din Rezervația Naturală Cheile Tișiței”. Săptămâna trecută a fost inaugurată poteca tematică în rezervația naturală Tișița. Prin intermediul unor panouri informative, drumeții pot afla lucruri interesante despre animalele care viețuiesc în această rezervație, ba chiar a fost realizată o replică a unui bârlog unde trăiește ursul brun. Modul de viață al ursului brun, râsului sau lupului este prezentat pe toate panourile ce au fost amplasate pe traseul montan ce poate fi parcurs de turiști. Iar informațiile le sunt cu adevărat de folos turiștilor care se aventurează la drum prin aceste locuri. „Materialele informative sunt utile și ne-am putut informa despre existența ursului, lupului și râsului prin această zonă. Copiilor le-a plăcut cel mai mult bârlogul ursului”, a mai spus brăileanul Adrian Turc.
   Proiectul „Pe urmele carnivorelor mari din Rezervația Naturală Cheile Tișiței” este susținut de Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea în colaborare cu MOL România prin programul „Spații Verzi”. Este un prim pas făcut pentru promovarea acestei zone turistice extrem de interesantă și pentru prezentarea speciilor de viețuitoare care sunt protejate și care trebuie respectate de turiști și localnici deopotrivă. Chiar dacă panourile au fost montate în zonă de numai o săptămână, au existat „binevoitori” care s-au gândit că nu ar fi rău să încerce să le distrugă. Cu toate acestea, cei care vor să afle câte ceva despre ce îi înconjoară au în continuare această posibilitate.

Articolul precedent
Articolul următor

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?