Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Analiză americană: Ponta apără, de fapt, democraţia


   „Pretențiile exprimate în Washington Post sau The Economist, conform cărora primul ministru Victor Ponta a subminat democrația din România prin suspendarea președintelui Traian Băsescu, nu sunt doar greșite, ci induc în eroare cu bună știință. La o analiză mai atentă a acțiunilor  mai mult sau mai puțin recente ale președintelui suspendat, precum și a recentelor decizii ale Curții Constituționale în această privință, se constată că primul ministru apără, de fapt, democrația!”, se arată într-o analiză semnată de John Podesta, șef al echipei președintelui Bill Clinton, în timpul celui de-al doilea mandate al acestuia la Casa Albă.
   Materialul este publicat de Centrul American pentru Progres, organizație condusă de foști și actuali formatori de opinie afiliați Partidului Democrat, din rândurile căruia provine și președintele în exercițiu, Barack Obama. „Cu ceva mai mult de două săptămâni în urmă, Parlamentul României l-a suspendat pe președintele Traian Băsescu, un fost căpitan de vas maritim, care a colaborat cu Securitatea (poliția secretă a României), înainte de revoluția din 1989, care a pus capăt domniei liderului comunist Nicolae Ceaușescu. Băsescu s-a confruntat cu acuzații continue de corupție, deturnare a rezultatului voturilor și comportament indecent, după ce a devenit pentru prima dată președinte, în 2004. A fost suspendat, pentru prima oară, în urmă cu cinci ani, după acuzațiile conform cărora ministrul Justiției, Monica Macovei, apropiata sa, orchestra procese fundamentate politic”, afirmă materialul semnat de Podesta împreună cu Matt Browne.
   „Imediat după numirea sa, primul ministru Ponta a căutat să se focalizeze pe măsurile necesare redresării economiei, nu pe politică. Angajându-se, pe de o parte, să respecte angajamentele externe ale României, cu FMI și Banca Mondială, Ponta a încercat să promoveze creșterea economică și capacitatea de absorbție a fondurilor europene. În paralel, a majorat salariile din sectorul public și a returnat sumele reținute ilegal pensionarilor. Aceste măsuri au asigurat o victorie de proporții pentru Uniunea Social Liberală în alegerile locale de la începutul lunii iunie. Drept răspuns, președintele Băsescu a început un atac pervers, în plan personal și politic, la adresa primului ministru. Băsescu a făcut tot cea i-a stat în putință pentru a bloca reformele, abuzând de prerogativele sale constituționale. În acest climat tensionat, USL a înlocuit președinții celor două camere parlamentare și l-a suspendat pe președinte, decizii confirmate de Curtea Constituțională. Cu toate că majoritatea judecătorilor Curții au fost nominalizați chiar de președintele Băsescu, aceasta a decis că președintele a încălcat Constituția, uzurpând și diminuând rolul și atribuțiile primului ministru și ale Parlamentului și că nu și-a respectat mandatul de moderator între puterile statului”, mai spun Podesta și Browne.
   „Un referendum va avea loc duminică, în decursul căruia românii vor avea oportunitatea să decidă viitorul președintelui suspendat. Sondajele de opinie arată că 80 la sută din populație este împotriva președintelui Băsescu. Totuși, Curtea Constituțională i-a oferit acestuia o portiță de scăpare, cu o decizie care a tăiat inițiativa Parlamentului de a modifica legislația, pentru a permite demiterea președintelui cu o majoritate simplă a electorilor. Viitorul președintelui va fi determinat, prim urmare, de numărul de voturi, un cvorum de participare fiind necesar. Imediat după decizia Curții, primul ministru Ponta le-a scris președinților celor două camere ale Parlamentului, insistând ca opinia judecătorilor să fie respectată – ceea ce cu greu poate fi descrisă drept reacție a unui tiran nedemocrat, avid de putere. Ulterior, pe măsură ce criza s-a adâncit și internaționalizat, primul ministru a încercat să acționeze și să se exprime rațional și apărând deciziile Curții Constituționale. Dacă și președintele Băsescu ar fi manifestat același respect pentru agenda Guvernului și pentru Constituție, atunci perspectivele economice ale țării ar fi fost mai surâzătoare, iar democrația mai sănătoasă. Sperăm și ne așteptăm ca voința poporului român să triumfe. Pe termen scurt, e o chestiune de prezență la vot; pe termen lung, e mai mult o chestiune de timp”, conchide analiza Center for American Progress.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?