Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Referendum referitor la măsurile de austeritate


Partidul Social Democrat (PSD) va adresa președintelui Traian Băsescu o solicitare pentru convocarea unui referendum referitor la măsurile de austeritate propuse de Guvern, a anunțat luni președintele formațiunii, Victor Ponta. ‘Am decis că vom adresa o solicitare președintelui României, singurul care poate convoca un referendum național, și vom întocmi toate temele pentru un posibil referendum în care populația României să decidă dacă soluțiile propuse de guvern sunt cele bune sau un plan alternativ, nu neapărat al PSD, fie al opoziției sau al altor structuri sociale sau economice’, a spus președintele PSD. Potrivit acestuia, dacă șeful statului va refuza să se întoarcă la votul popular, ‘va fi poate ultima dovadă că președintele acționează împotriva mandatului primit anul trecut și va legitima solicitarea noastră de schimbare a actualului Guvern cât și de opoziție față de măsurile propuse de Traian Băsescu’.
Referindu-se la moțiunea de cenzură, Victor Ponta a precizat că aceasta are rolul căderii Guvernului și blocarea punerii în aplicare a măsurilor propuse de Executiv. Liderul social-democrat a precizat că moțiunea conține critica legilor propuse de Guvern și motivele pentru care PSD nu a acceptat măsurile inițiate de criză. Ponta a mai afirmat că separat PSD și celelalte partide din Opoziție vor prezenta și programul cu măsurile alternative care au fost preluate în principal din revendicările sindicatelor și din punctele de vedere ale social-democraților vizavi de ieșirea din criză.
Liderul PSD a susținut că social-democrații au discuții ‘absolut normale’ cu celelalte partide de opoziție și că nu va fi nicio problemă nici din partea PSD să voteze proiectele sau moțiunile acestor partide și nici din partea PC și PNL să voteze moțiunea de cenzură a PSD. ‘Pe moțiunea de cenzură nu se vor găsi semnăturile parlamentarilor PNL și nici nu e cazul’, a mai spus Ponta. Referindu-se la declarația președintelui Camerei Deputaților, Roberta Anastase, potrivit căreia proiectele de legi privind măsurile de austeritate vor fi asumate de Guvern la începutul săptămânii viitoare, Ponta a spus că, în opinia sa, premierul Emil Boc ar putea să le prezinte marți sau miercuri în Parlament, urmând ca săptămâna viitoare să fie dezbătută moțiunea de cenzură inițiată de PSD. ‘Sperăm să treacă moțiunea pentru ca legile asumate de Guvern să nu se aplice. Noi îl așteptăm pe Emil Boc să-și prezinte legile și vom prezenta moțiunea care sperăm să fie dezbătută săptămâna viitoare’, a spus liderul social-democrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?