Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Declararea CNP-ului nu este obligatorie


Persoanele care refuză să-și declare codul numeric personal (CNP) la recensământ pot fi înregistrate și fără acesta și nu riscă absolut nicio sancțiune, a afirmat purtătorul de cuvânt al Institului Națio-nal de Statistică (INS), Vladimir Alexandrescu.
„Nimeni nu este obligat să-și spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu dorește să o facă. Oricine poate și va fi recenzat chiar și în absența acestui CNP, iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nicio sancțiune”, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, Vladimir Alexandrescu.
Alexandrescu a prezentat o informare privind evoluția recensământului în primele două zile de desfășurare, respectiv joi și vineri.
De asemenea, el a explicat modul în care poate fi dispusă o amendă și situa-țiile „excepționale” în care se recurge la o astfel de metodă, referindu-se și la refuzul celui recenzat de a-și divulga CNP-ul.
„Nu am dat nicio amendă până acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, în principiu, cooperanți, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au întâmplat astfel de lucruri „, a declarat purtătorul de cuvânt al INS.
Reprezentantul instituției a precizat că au fost câteva situații în care recenzorii au găsit porțile curților încuiate și câinii liberi de cealaltă parte a gardului, motiv pentru care „nu au putut stabili un contact” cu familiile respective, însă, conform obligațiilor pe care și le-au asumat, aceștia trebuie să revină „de câte ori va fi nevoie, până vor reuși să discute cu cei de-acolo”.
Alexandrescu a mai spus că amenzile sunt doar o soluție „ultimativă” la care se ajunge doar în cazul unui refuz explicit și repetat al unor persoane de a răspunde chetionarelor recenzorilor.
Reprezentanții PSD au cerut în mod repetat populației să nu-și divulge codul numeric personal cu ocazia recensământului. Prin vocea senatorului PSD de Prahova Georgică Severin, partidul și-a acuzat adversarii de la PDL că, prin soli-citarea „ilegală” a CNP, ar urmări să-și facă o bază de date pentru a frauda alegerile.

Severin a afirmat că CNP-ul poate fi solicitat doar de către autoritățile abilitate și în niciun caz de către recenzori, care comit o ilegalitate dacă pun întrebări legate de acesta.
Recensământul populației și locuințelor a început joi și se va desfășura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârșitul lunii ianuarie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?