Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Sute de persoane au minţit în cererile privind ajutoarele pentru căldură


   Toți cei care au primit pe nedrept ajutoarele vor trebui să returneze banii. Potrivit legii, peste 60 la sută din cei care au beneficiat de ajutor vor fi verificați de către angajații Serviciului Public de Asistență Socială (SPLAS).

   Majoritatea persoanelor care au beneficiat, în sezonul rece, de ajutoare pentru încălzire vor fi verificate de către Serviciul Public de Asistență Socială, din cadrul Primăriei Municipiului Focșani. Potrivit legii, anul acesta vor fi verificați 60 la sută din beneficiari, spre deosebire de anii trecuți, când se făceau controale la doar 3 la sută din cei care au primit aceste ajutoare. Până la această dată, au fost verificate peste 1.500 de persoane.
   Angajații SPLAS spun că s-au găsit nereguli la aproximativ 10 la sută din cei verificați. „Cei de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vrancea ne primit periodic listele cu persoanele pe care trebuie să le verificăm. Noi facem anchete sociale, le cererem să aducă documente care să ateste situația socială a acestora și apoi concluziile le trimitem către Primărie”, ne-a declarat Mihai Ciubotaru, directorul SPLAS. Anul acesta, legea a fost mult mai îngăduitoare decât în anii precedenți, astfel încât le-a permis celor care au dorit aceste ajutoare să depună doar o cerere și o declarație pe propria răspundere privind veniturile obținute și situația familială. Acum, tot legea îi obligă pe salariații SPLAS să ceară celor care au primit ajutoare pentru căldură să aducă acte doveditoare privind veniturile obținute  și situația familială, iar mai apoi se fac anchete sociale la domiciliu. În Focșani, în sezonul 20011-2012  au fost depuse  7.890 de cereri din care, pentru ENET – 6.146,  pentru Distrigaz – 1.471, iar pentru combustibil solid – 163. „Pentru noi este o situație foarte dificlă pentru că avem doar doi angajați care fac anchete sociale și ținând cont de faptul că numărul cererilor este foarte mare suntem foarte aglomerați”, ne-a declarat Mihai Ciubotaru.

Cei care au mințit vor returna banii

   După efectuarea anchetelor sociale, angajații SPLAS trimit concluziile acestora către reprezentanții Primăriei Municipiului Focșani. „Noi trimitem doar concluziile. Măsurile sunt luate de către reprezentanții Primăriei pentru că ei sunt cei care au acordat subvenția”, a precizat Mihai Ciubotaru.
   Pe lîngă faptul că s-au găsit neconcordanțe în ceea ce privește componența familiei, o parte dintre beneficiari și-au modificat veniturile pe perioada acordării subvenției și nu au anunțat acest lucru.
Potrivit legii, au beneficiat de ajutor pentru sezonul rece 2011-2012 familiile care realizează venituri lunare nete pe membru de familie de până la 786 lei, respectiv persoanele singure care realizează venituri nete lunare până la 1.082 lei. În situația în care potențialul beneficiar refuză să furnizeze informațiile pentru întocmirea anchetei sociale sau dacă în urma anchetelor sociale efectuate prin sondaj se constată că declarația pe proprie răspundere nu corespunde cu realitatea, dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinței încetează, iar sumele plătite deja vor fi recuperate. „În cazul în care se constată că nu s-au respectat condițiile impuse de lege avem obligația să îi dăm în judecată, să le trimitem scrisoare prin care să îi somâm, eventual să le facem proprire pe veniturile pe care le obțin”, ne-a declarat Decebal Bacinschi, primarul Municipiului Focșani.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?