Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Credite pentru efectuarea lucrărilor agricole


   Å¢ăranii care vor se împrumute pentru efectuarea lucrărilor agricole pot garanta cu banii europeni pe care urmează să îi primească pentru suprafața deținută. Până acum, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a încheiat convenții cu mai multe unități bancare comerciale, de la care fermierii să poate contracta acest tip de credite.
   Creditele sunt contractate în baza unei adeverințe eliberate de APIA pentru cei care beneficiază de subvenții, acordate conform Schemei de plată unică pe suprafață – Campania 2012. Pe lista băncilor comerciale care au încheiat convenții cu APIA se numără BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comercială Romană, Banca Transilvania, UniCredit Å¢iriac Bank, Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, OTP Bank Romania, Banca Comercială INTESA SANPAOLO ROMANIA, Bancpost.
   În cadrul acestui tip de convenție, creditele acordate de bănci către fermieri sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii. „Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, centrul județean/local APIA unde acesta a depus cererea în Campania SAPS 2012 va elibera o Adeverință prin care confirmă că Beneficiarul a depus cererea de plată pentru Schema unică de plată pe suprafață (SAPS) pentru anul 2012 și că au fost efectuate controalele și verificările administrative asupra cererii de plată a Beneficiarului, conform reglementărilor în vigoare. Nu pot beneficia de această adeverință fermierii selectați la controlul pe teren (clasic sau teledetecție).De asemenea, în adeverință se va menționa suprafața determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS și faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum și că îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare”, se arată într-un comunicat al APIA.
   Valoarea creditului se calculează în funcție de cursul euro/leu stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE). Astfel, valoarea creditului poate fi de până la 90% la sută din suma cuvenită din SAPS pentru creditele acordate de Banca Creditoare până la data de 29.09.2012 inclusiv – la cursul leu/euro comunicat de BCE în ziua anterioară datei solicitării creditului. Pentru creditele acordate începând cu 30 septembrie, se ia în calcul cursul leu/euro, comunicat de BCE din data de 30.09.2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?