Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Guvernul USL RELANSEAZĂ economia


   Oamenii de afaceri vrânceni laudă măsurile economice anunțate ieri de guvernul USL condus de Victor Ponta. Premierul a anunțat cinci decizii care vor asigura facilități fiscale pentru firme, dar și locuri de muncă pentru șomerii tineri și cei în vârstă de peste 55 de ani. Una dintre măsuri, așteptată de ani de zile de către mediul economic, este plata TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro. „Este o gură de oxigen”, spun viticultorii vrânceni care până acum erau obligați să plătească TVA și să aștepte luni de zile până când primeau banii pentru vinul sau strugurii vânduți.

   Oamenii de afaceri vrânceni au lăudat, ieri, măsurile economice luate de guvernul USL condus de Victor Ponta. Sunt hotărâri care asigură o gură de oxigen pentru firmele românești în această perioadă dificilă de criză economică mondială. Deciziile economice sunt logice pentru un guvern care vrea să asigure ieșirea din criză printr-o creștere economică și nu prin tăieri de salarii, supraimpozitare a pensiilor, tăierea indemnizațiilor și alocațiilor sociale, așa cum au făcut Traian Băsescu și guvernele pedeliste.
   Patronul de la PIF&LMS, Florin Păltinuș, spune că măsurile adoptate de Guvernul USL sunt așteptate de ani de zile de către micii întreprinzători. În fapt, spune constructorul, prin plata TVA la momentul încasării facturii, statul îi ajută pe patronii care abia reușeau să plătească taxele către fisc în fiecare lună. Acest lucru este tot mai dificil în această perioadă de criză când mulți patroni se împrumută pentru a plăti taxele către stat și pentru a asigura locuri de muncă pentru salariați. „Plata TVA la momentul încasării facturii este o măsură care vine în sprijinul micilor întreprinzători. Aceștia nu vor mai plăti 24% decât în momentul încasării facturii, ceea ce înseamnă un ajutor pentru ei. Cred că decizia a fost luată și pentru a se reduce din evaziunea fiscală, fiind cunoscute modalitățile prin care încercau să păcălească fiscul”, a afirmat Florin Păltinuș.
   Plata TVA la încasarea facturilor este apreciată și de comercianții vrânceni. Proprietarul rețelei Paco, Feliciu Paraschiv, a declarat că este o decizie care va ușura fiscalitatea care apasă pe firmele românești. „Măsurile anunțate astăzi sunt foarte bune. Ele sunt o ușurare fiscală pentru firmele din România. Sunt măsuri care vor sprijini economia și era absolută nevoie de ele. Așteptăm să vedem textul final al legii și normele de aplicare, care va fi reacția Uniunii Europene”, a afirmat managerul Feliciu Paraschiv.

Se reduce evaziunea fiscală

   Vasile Melinte, de la Rominex, arată că deciziile economice sunt bune pentru că asigură lichidități pentru firme și, în plus, contribuie la reducerea evaziunii fiscale. O evaziune fiscală redusă înseamnă mai mulți bani la bugetul de stat și, implicit pentru salariile profesorilor, medicilor, ale funcționarilor bugetari. „Măsura luată este bună. Ajută la reducerea evaziunii fiscale și, cel mai important, asigură lichiditate pentru firme în această perioadă dificilă. Este o perioadă de criză, după ce ne-a omorât fiscalitatea și firmele nu prea mai au lichidități, evită să folosească bilete la ordin, ordine de plată. Această măsură introdusă de guvern asigură lichidități, reprezintă un sprijin pentru IMM, care asigură locuri de muncă și plătesc taxe și impozite la bugetul statului. O altă măsură bună este scutirea de CAS pentru angajarea de tineri, un lucru care ne ajută foarte mult”, a afirmat Vasile Melinte, de la Rominex.

Sprijin pentru podgorenii vrânceni

   Plata TVA la momentul încasării facturii reprezintă un sprijin financiar enorm pentru viticultura vrânceană. Micii producători de vinuri din județ aveau această problemă deoarece erau nevoiți să plătească TVA-ul către bugetul statului înainte de a cumpăra motorina pentru lucrările agricole sau de a încasa bani pentru vinul vândut către comercianți. „Este o gură de oxigen pentru toți viticultorii din Vrancea această măsură. Până acum ne-au jecmănit și ne-au pus să plătim înainte TVA, ca la fete mari. În loc să ne facem lucrările agricole, să cumpărăm motorină, trebuia să plătim TVA. La fel au făcut și cu forfetarul, care ne-a distrus doar pentru că Boc trebuia să facă bani și să îi dea lui Udrea. Măsură luată astăzi este una excelentă pentru că, practic, statul nu pierde nimic. Aceasta este o creanță certă și nu cum era până acum, o creanță incertă. Până acum trebuia să ne împrumutăm la bănci pentru a plăti TVA și nu pentru a cumpăra utilaje și pentru a face producție. Sperăm că lucrurile vor merge bine în continuare”, a afirmat inginerul Manole Toader, producător de vinuri din Faraoanele și președintele Federației Fermieru.

TVA la încasarea facturii

   Decizia Guvernului de a introduce plata TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro a fost anunțată ieri de premierul Victor Ponta. Conform acestui sistem, firma care emite factura va achita TVA doar la momentul încasării sumei din respectiva plată, dar și firma care primește factura nu va mai putea deduce TVA decât la momentul plății. „Este o măsură pe care mediul de afaceri a cerut-o de foarte mult timp, o măsură care va influența direct activitatea a 92% din firmele active, reprezintă un oxigen pentru economie, prin facilitarea fluxurilor de lichidități pentru IMM-uri, se obține, de asemenea, reducerea evaziunii fiscale, întrucât dispar mecanismele de rambursare fictivă de TVA, cererile de rambursare se vor face doar după dovada plății și, de asemenea, se includ, și repet, în această categorie extrem de avantajoasă, numai plățile făcute prin sistemul bancar. În acest fel, evident, reușim să combatem orice tip de fraudă sau de evaziune fiscală”, a afirmat Victor Ponta.
   Premierul a adăugat că TVA va fi eligibil pentru decontare în cazul proiectelor finanțate din fonduri UE și că plafonul de deductibilitate va crește de la 20% la 50% în cazul investițiilor în domeniul cercetării-dezvoltării.

Fără CAS pentru șomerii până în 25 de ani și peste 55 de ani

   Patronii firmelor care vor angaja șomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor mai plăti contribuții la bugetele de sănătate, pensii și șomaj. Angajatul va achita contribuțiile aferente, facilitatea fiind valabilă doar pentru angajator. „Facilitatea va fi aplicată pentru toți întreprinzătorii care angajează aceste persoane pe termen de un an, cu condiția menținerii ca angajat pe încă un an suplimentar de către firmă”, a spus Ponta.

Scutire de la plata penalizărilor

   Firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de la plata penalităților aferente dacă achită obligația principală și dobânzile în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012. „O măsură avută în vedere de Guvern este scutirea de la plata penalităților pentru debitorii statului pentru obligațiile de plată achitate în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012”, a spus Ponta. El a precizat că măsura este destinată firmelor cu dificultăți financiare temporare.
   Conform Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea, în luna aprilie, la bugetul de stat aveau datorii 2.256 de contribuabili mijlocii și mici care aveau obligații restante de 24,3 milioane lei. La bugetul asigurărilor sociale de stat erau înregistrați 1.067 contribuabili mijlocii și mici cu restanțe de 16,6 milioane lei.

21 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?