Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Consultaţiile fără programare se plătesc


   Bolnavii care se prezintă neanunțați la medic vor trebui să scoată bani din buzunar pentru orice serviciu medical de care beneficiază, chiar dacă sunt asigurați. De la 1 iulie, contractul cadru-privind acordarea asistenței medicale s-a modificat, astfel încât medicii au posibilitatea să taxeze orice pacient care se prezintă fără programare. De asemenea, și al 21-lea pacient care se va prezenta la cabinetul unui medic, va fi taxat.
   În schimb, dacă până la 1 iulie pacienții care se prezentau la medic, deși nu aveau programare, nu puteau primi bilete de trimitere, rețete compensate sau gratuite, acum le pot primi, conform noilor reglementări. Fiecare cabinet are libertatea legală de a practica propriile tarife. „Tarifele trebuiesc afișate în sala de așteptare, la loc vizibil. Patronatul Medicilor de Familie Vrancea are stabilite niste tarife minimale, încă din 2010, sub care dacă se coboară, poate fi considerată, conform Codului deontologic, ca și concurență neloială din partea medicului respectiv. În legătură cu modificările din Contractul Cadru din iulie, pacienții neprogramați sau cei care vor depăși numărul celor 20 pe zi vor fi taxați la tariful consultației, în schimb vor putea beneficia de facilitățile calității de asigurat. Vor putea primi formularele Casei, rețete compensate sau trimiteri și investigații. Acest beneficiu nu era în vechile norme. Medicii vor avea în plus încă un tabel birocratic de completat, care va cuprinde CNP, diagnosticul, numărul din registru (fișa), numărul chitanței cu care a fost taxat pacientul, valoarea taxei, date care ar interesa fiscul și nicidecum casa de asigurări”, este de părere medicul Grigore Hanță, președintele Patronatuluin Medicilor de Familie Vrancea.
   Astfel, un pacient asigurat care nu are programare, dar care se prezintă la medicul, ar putea plăti aproximativ 10 lei pentru o consultație.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?