Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Goană după reţete gratuite şi bilete de trimitere


Medicii de familie au început să le elibereze pacienților rețete medicale compensate, bilete de trimitere și de investigații, de ieri. Vrâncenii au luat cu asalt cabinetele acestora, ținând cont că aproape două săptămâni au fost nevoiți să scoată bani din buzunar pentru medicamente și analize medicale. „De dimineață (n.r. – ieri dimineață), de la ora 8.00 până la ora 14.00, cred că am avut peste 60 de pacienți. A fost foarte aglomerat și mai sunt și afară care așteaptă”, ne-a declarat medicul Gina Calistru.
În Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență din Focșani, zeci de vrânceni așteptau, ieri, pe la cabinetele medicilor, pentru a fi investigați medical și pentru a primi rețete medicale. „Am fost de dimineață (n.r. – ieri dimineață) la medic să-mi dea trimitere către Interne. Am mai fost și zilele trecute, dar medicul de familie mi-a zis că nu îmi poate da niciun fel de rețetă sau bilet de trimitere, pentru că este o problemă la Casa de Sănătate. A fost greu în această perioadă, pentru că a trebuit să-mi cumpăr din banii mei medicamentele de care aveam nevoie. Bine că acum s-a reglementat situația”, ne-a declarat Roza Labă, de 54 de ani.
Dacă până luni, cele mai aglomerate cabinete din cadrul Ambulatoriului spitalului erau cele de Diabet și Cardiologie, ieri, la toate cabinetele medicilor erau cel puțin cinci-șase persoane care așteptau. Potrivit medicilor, numărul pacienților care au venit ieri la consultații a fost aproape dublu față de o zi obișnuită.

Medicii au fost la CAS Vrancea pentru contractare

Åži la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a fost aglomerație mare, ieri, deoarece medicii de familie au fost să-și depună dosarele de contractare. Pentru că aceștia au luat decizia de a semna Contractul Cadru cu CAS în urmă cu câteva zile, iar ieri a fost ultima zi de depunere a dosarelor, mulți au fost nemulțumiți de faptul că au fost nevoiți să aștepte foarte mult timp, dar și pentru că au fost puși pe drumuri. Cu toate acestea, medicii de familie s-au ferit să-și spună ofurile, deși în joc erau interesele lor. „Am venit pentru contractare astăzi (n.r. – ieri), care este prima și ultima zi, și suntem 155 de medici. De aceea dânșii sunt obosiți, noi la fel. Avem diferite hârtii de adunat, deși au calculatoare și ar putea să vadă cine a plătit și cine nu, dar fiecare cu bucățica lui.
Noi avem de adunat un dosar cu mai multe acte și din acest motiv trebuie să ne plimbăm între birouri, ca să dovedim că am plătit asigurările de sănătate, că am făcut venitul și multe altele. Biroul acesta a terminat programul, dar totuși angajatele stau peste orele de lucru. Probabil, dacă nu pot depune astăzi (n.r. – ieri) toți medicii, va fi și mâine (n.r. – astăzi) posibil. Am așteptat mult, e cald, trebuie să mai ajungem și la cabinet, unii chiar au renunțat să se ducă la cabinet”, a declarat un medic de familie.
Reprezentanții CAS au declarat că medicii au avut timp să-și depună dosarele de contractare din data de 6 iunie, tocmai pentru a fi evitate astfel de situații. „CAS Vrancea derulează procesul de contractare cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale pe perioada lunii iunie 2011, conform calendarului anunțat în publicațiile locale, postat pe site-ul instituției –  și comunicat ori de câte ori a fost nevoie. Astfel, medicii de familie care doresc să intre în contract cu CAS Vrancea au avut posibilitatea de a-și depune dosarele în intervalul 06.06.2011 – 14.06.2011, tocmai pentru a fi evitat timpul mare de așteptare la cele două compartimente: Administrare Contribuții și Creanțe (de unde se eliberează dovada plății contribuției la F.N.U.A.S.S.) și Relații cu Furnizorii (depunerea dosarelor)”, a declarat Iustina Micu, purtător de cuvânt al CAS Vrancea.
La rândul lor, reprezentanții medicilor de familie speră că în perioada imediat următoare, vor fi respectate etapele contractării și că nu vor exista conflicte. „Sper că în zilele următoare se vor respecta toate etapele, care trebuie parcurse în vederea contractării, fără exces de zel din partea medicilor de familie, dar nici din partea unor funcționari ai Casei. În cursul dimineții (n.r. – ieri dimineață) mi-am depus dosarul, mi-am luat raportul de control, în urma controlului pe care l-am avut vineri la cabinet. Nu am înțeles totuși, fiind sunat de mai mulți colegi, de ce nu le-au fost puse la dispoziție formularele necesare completării dosarului obținerii sporului de zonă. Eu au fost trimiși de la Casă la DSP și invers. Probabil ca în zilele următoare, nefiind termen limită pentru depunerea acestor dosare pentru obținerea sporului de zonă, colegii vor reuși să le depună”, ne-a declarat medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?