Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Caniculă și disconfort termic în week-end


   Vremea va fi extrem de călduroasă în week-end. Meteorologii au emis ieri, o atenționare meteo Cod Galben pentru mai multe județe ale țării, printre care și Vrancea. Meteorologii spun că astăzi și mâine, în Vrancea vor fi caniculă și disconfort termic. „În zilele de 14 și 15 iulie, vremea va fi caniculară în sudul și estul țării, unde se vor atinge valori de 36-38 grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80”, se arată în comunicatul ANM.
   Se recomandă cetățenilor să iasă din case doar la primele ore ale dimineții sau seara,  pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spații dotate cu aer condiționat și fără expunere directă la soare. Aglomerația, expunerea la soare și efortul fizic trebuie evitate între orele 11.00-18.00. Totodată, cetățenii trebuie să poarte haine lejere, subțiri, deschise la culoare, preferabil confecționate din țesături naturale, pălării și ochelari de soare. Apa este extrem de importantă în această perioadă, cetățenii fiind sfătuiți să consume zilnic minim 2 litri de apă, respectiv câte un pahar la 15-20 minute. Fructele și legumele proaspete sunt extrem de importante, iar băuturile care conțin cofeină, zahăr sau alcool, trebuie evitate.
 
Atenție la trafic!

   Poliția Rutieră a făcut câteva recomandări pentru perioada de caniculă. Oamenii legii solicită participanților la trafic să țină cont de sfaturile lor pentru a evita situațiile neplăcute. Șoferilor li se recomandă să planifice, pe cât posibil deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10 – 18.
De asemenea, șoferii cu afecțiuni medicale sunt sfătuiți să renunțe la condus în intervalul orar meționat, iar în cazul în care deplasarea trebuie efectuată, oamenii legii cer să se facă opriri dese în vederea repausului și hidratării conducătorului, iar pe cât posibil staționarea mașinii să se facă în zone umbrite. Cei care transportă copii trebuie să fie foarte atenți ca micuții să fie feriți de soare.
   În cazul în care mașina a fost parcată la soare, polițiștii recomandă pornirea instalației de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranță. „Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice! Consumul de alcool reprezintă una dintre cauzele încă frecvente de conturbare a capacității de conducere, deși există tendința de a se subestima rolul său. Nu conduceți dacă va simțiți obosiți! Planificați-vă în așa fel călătoriile, încât să nu parcurgeți într-o zi mai mult de 300 de kilometri!”, mai recomandă Poliția Rutieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?