Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Comoară a ospitalierilor, descoperită în Israel


   Un tezaur monetar cu o vechime de 1.000 de ani, format din 108 monede din aur, a fost descoperit în locația unei bătălii din timpul cruciadelor în care creștinii și musulmanii își disputau dominația asupra Å¢ării Sfinte, au anunțat miercuri arheologii israelieni. Tezaurul a fost descoperit în ruinele castelului Arsuf, o fortăreață strategică în secolele XII – XIII, în perioada cruciadelor.
   Cele 108 de monede – unul dintre cele mai mari tezaure descoperite în Israel – se aflau ascunse într-un vas din ceramică, sub niște pietre de pavaj, între ruinele acestui castel de coastă, aflat la 15 kilometri de Tel Aviv. ‘Este o descoperire rară. Nu dispunem de foarte multe monede din aur care au fost în circulație în perioada cruciadelor’, a comentat Oren Tal, profesor la Universitatea din Tel Aviv și coordonatorul șantierului arheologic.
   Castelul Arsuf, care suprveghează de pe o stâncă Marea Mediterană, este locul unei victorii legendare din secolul XII a regelui englez Richard I – supranumit Inimă de leu – asupra adversarului său musulman, Saladin. Aproximativ 80 de ani mai târziu după această bătălie, în 1265, musulmanii au revenit la orașul Arsuf și l-au asediat timp de 40 de zile. După ce zidurile exterioare au cedat, apărătorii orașului s-au retras în fortăreață, însă și aceasta a fost în cele din urmă distrusă.
Acest tezaur, conform lui Tal, ar fi aparținut cavalerilor ospitalieri, ordin militar și monastic care avea în grijă acest castel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?