Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Victor Ponta, la Bruxelles: În România legea este respectată


   În România legea este respectată, a declarat miercuri, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, într-o conferință de presă comună cu Hannes Swoboda, liderul grupului europarlamentar Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D, grup din care face parte PSD). ‘Vreau să spun că am venit la Bruxelles pentru a mă întâlni cu partenerii și colegii noștri europeni doar pentru a reafirma angajamentul meu absolut față de valorile europene, de statul de drept și față de aderarea României nu numai juridic, dar și în privința tuturor valorilor și procedurilor la standarde europene. Pe scena politică națională, are loc o dezbatere și o luptă politică între două forțe politice – una reprezentată de președintele Băsescu și de PDL, afiliat la PPE, iar cealaltă de o alianță formată din toate celelalte grupuri politice. Parlamentul, nu Guvernul, l-a suspendat pe președinte, în conformitate cu prevederile noastre constituționale, iar pe 29 iulie va fi organizat un referendum, și poporul român va vota dacă îl înlocuiește pe președinte și să avem noi alegeri sau dacă vrea ca președintele Băsescu să revină în funcție. Acuzații despre abuzuri au venit dinspre noi când eram în opoziție, iar acum vin dinspre partidul președintelui Băsescu, dar decizia finală a fost luată luni de către Curtea Constituțională, care a spus foarte clar că procedurile de suspendare sunt constituționale, iar măsurile procedurale luate de Parlament respectă Constituția”, a spus Ponta. El a adăugat că va încerca să le explice tuturor partenerilor europeni, inclusiv altor grupuri politice decât S&D, care este realitatea din România.
   ”Am fost surprins de răspunsul neașteptat și nepoliticos al liderului grupului PPE (Joseph Daul, care a anunțat marți că a refuzat o întrevedere cu premierul Ponta – n.r). Vreau doar să le spun, mâine, președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, celorlalți oficiali europeni, că statul de drept și principiile constituțiile au fost și vor fi respectate. Nimeni nu a încercat niciodată să facă ceva și nu va fi inițiat nimic care să afecteze independența Curții Constituționale și de asemenea a sistemului judiciar”, a menționat premierul român. ”Sunt aici pentru a da toate explicațiile și să răspund tuturor întrebărilor legate de îngrijorările legitime ale partenerilor noștri europeni. Sunt aici și pentru a spune foarte clar că, dacă orice decizie luată de Parlament sau Guvern în ultimele zile este considerată de Comisie ca nefiind la standardele europene, nu voi cere un an sau șase luni, ci voi lua imediat măsuri fie la nivel guvernamental, fie voi cere Parlamentului să ia măsuri pentru a explica și a reveni”, a adăugat Victor Ponta, dar a conchis că deocamdată este doar o dispută politică între două forțe politice.

Guvernul va respecta toate deciziile CCR

   Guvernul României va respecta toate deciziile Curții Constituționale și va lua toate măsurile administrative pentru punerea lor în aplicare, a declarat miercuri, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, într-o conferință de presă comună cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz. ‘Am venit aici pentru a-i reasigura pe partenerii și prietenii europeni că România a fost și este o țară europeană și democratică care respectă statul de drept și principiile constituționale și că toate luptele politice interne vor respecta regulile democratice și constituționale. De aceea, l-am informat pe președintele PE despre deciziile CCR, decizii care au fost publicate ieri. CCR a decis că procedurile de suspendare a președintelui de către Parlament – și subliniez că Guvernul nu îl poate suspenda pe președinte, ci doar Parlamentul, potrivit prevederilor constituționale – au respectat toate prevederile constituționale. De asemenea, CCR a decis că va avea loc un referendum pe 29 iulie, iar populația se va pronunța pentru sau contra înlocuirii președintelui. Guvernul a luat notă și va respecta deplin toate deciziile CCR și va organiza referendumul într-o manieră legală și obiectivă, de asemenea luând în considerare că referndumul va fi considerat valid dacă cel puțin jumătate din electorat se va prezenta la urne’, a spus premierul român.  ‘Vom face toți pașii de care este nevoie pentru ca totul să fie constituțional, să nu existe nici o îndoială asupra constituționalității referendumului’, a insistat premierul român. ‘Trebuie să redăm încrederea că instituțiile din România funcționează’, a spus Victor Ponta, adăugând: ‘România este o țară ce respectă standardele europene și, personal, sunt deplin angajat să arăt că noua majoritate parlamentară, noul guvern și coaliția care are un sprijin popular imens acum în România sunt decise și angajate să ia toate măsurile necesare nu numai pentru a asigura supremația legii și a standardelor europene, dar și pentru a pune în aplicare reformele structurale pentru a ne păstra stabilitatea politică, economică și socială, pentru a îndeplini toate cerințele și acordurile cu instituțiile financiare internaționale și a demonstra că România este un partener activ și serios în Uniunea Europeană’, a mai spus premierul român.

„Nu e un secret, voi vota ‘Da’ la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu”

   Primul-ministru Victor Ponta a declarat, miercuri seară, la Bruxelles, că nu are de gând și nu va comenta nimic din ce spune președintele suspendat Traian Băsescu până la referendumul din 29 iulie. „Eu am promis un lucru și mă țin de el: nu mă interesează ce spune dl Băsescu. Președintele în funcție, dl Antonescu, va răspunde dacă este cazul. În rest, dl Băsescu are de discutat cu poporul român. Nu am de gând și nu o să comentez până pe 29 nimic din ce face dl Băsescu. Pot doar să vă spun de pe acum, că nu este un secret: voi vota ‘Da’ la referendum”, a afirmat Victor Ponta, întrebat de ziariștii români cum comentează acuzațiile lui Traian Băsescu la adresa Uniunii Social Liberale.
   Åžeful Executivului a arătat că Băsescu are de răspuns în fața românilor pentru tot ceea ce a făcut în ultimii ani. „Nu vreți să mă credeți că nu mă interesează ce spune dl Băsescu. Mă interesează ca dl Băsescu să răspundă în fața românilor pentru tot ceea ce a făcut în acești ani și atunci sunt convins că nouă milioane de români vor vota ca și mine”, a spus Ponta.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?