Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Termen prelungit la depunerea proiectelor pentru fermieri


   Ministerul Agriculturii a prelungit termenul pentru depunerea proiectelor pentru măsurile 141 și 112. Fermierii care vor să depună proiecte pentru măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, au termen până la 6 iulie 2012, iar cei care vor să depună proiecte pentru măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență, au termen până la 13 iulie 2012.
   Ambele măsuri sunt cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și au alocări totale de peste 200 milioane euro. Potrivit conducerii MADR, decizia prelungirii sesiunilor de depunere a proiectelor a fost luată deoarece „un număr foarte mare de potențiali beneficiari ai acestei măsuri a anunțat Ministerul că a întâmpinat dificultăți în obținerea unor documente obligatorii întocmirii cererii de finanțare”. „Am ținut foarte mult ca Ministerul să asigure această facilitate, pentru ca niciun potențial beneficiar să nu rămână în afara proiectului”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. Prin măsura 141, fermierii pot obține câte 1.500 de euro anual de la Uniunea Europeană iar prin măsura 112 fondurile pentru un proiect pot ajunge la 40 mii euro.
Prin măsura 141, fermierii în vârstă de până la 62 de ani primesc un sprijin de 1.500 euro/an, timp de 5 ani, cu condiția să desfășoare activități agricole în cadrul unei exploatații cu dimensiunea cuprinsă între 2 și 8 Unități de Dimensiune Economică (UDE). În situația în care, după 3 ani, se constată neîndeplinirea criteriilor minime de acordare a sprijinului, se suspendă plata pentru următorii 2 ani, dar nu se vor returna sumele primite.
   Reamintim că birocrația stufoasă la depunerea proiectelor pentru măsura 141 a fost reclamată încă de la începerea primei sesiuni din acest an. În urmă cu aproape două luni, specia-liștii de la Camera Agricolă atrăgeau atenția asupra noilor condiții impuse fermierilor de către foștii guvernanți.
De exemplu, fermierii au fost obligați să prezinte o adeverință de la grupul de producători sau alte forme asociative din care să rezulte cantitatea comercializată care va fi însoțită de borderoul de achiziții. Nu în ultimul rând, țăranii trebuie să prezinte documente care să ateste că sunt înregistrați într-o formă asociativă cu minim șase luni înainte de lansarea sesiunii pentru care aplică.
„Noi am sesizat aceste aspecte la Autoritatea de management precum și problemele care vor apărea în realizarea proiectelor pentru fermieri”, afirma directorul Camerei Agricole Vrancea, Gabriel Necula, la începerea sesiunii de depunere a proiectelor.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?