Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

GALERIE FOTO: Calculatoare, duşuri şi cursuri de gastronomie pentru romi


   Încă două proiecte ale Filialei de Cruce Roșie, derulate în parteneriat cu Consiliul Local Mărășești și finanțate în întregime, cu peste 100 de mii de euro, de Fundația germană Hilfsverein Nyphenburg e.V. au fost inaugurate, ieri. Este vorba de Complexul Socio-Medical 2 și Clubul Copiilor „De la A la Z pentru viață”, ambele destinate romilor din cartierul Modruzeni, Mărășești. Realizarea celor două proiecte a fost posibilă, potrivit celor declarate de Rodica Davidean, directorul instituției vrâncene de caritate, ca urmare a colaborării excelente cu autoritatea publică locală. Consiliul local a pus la dispoziție, pentru construcția clădirii în care funcționează cele două proiecte, 2000 de metri pătrați, cu titlu gratuit, și a monitorizat lucrările.

   La inaugurarea de ieri a fost prezent Ernst Frank de la Fundația Hilfsverein Nyphenburg e.V., vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Celmare și Dan Ocheșelu, consilierul președintelui CJ, Marian Oprișan, alți reprezentanți ai instituției, primarul Mărășeștiului, Valerică Chitic precum și fostul primar, Constantin Vlase, comisar Monica Manolache de la Inspectoratul Județean de Poliție, alți reprezentanți ai autorității locale și județene, membrii ai comitetului de conducere al Crucii Roșii vrâncene, voluntari, reprezentanți ai Clubului Seniorilor, viitori beneficiari ai celor două proiecte, și alții. „Sunt foarte impresionat, sunt fericit că această construcție este bine făcută, că este modernă și mai mare decât cealaltă, în care funcționează Complexul Socio-Medical 1. Pot spune că rezultatul este excelent, de o calitate excelentă, ca urmare a seriozității cu care s-a lucrat și a colaborării foarte bună. Voi duce acest mesaj la Fundația Hilfsverein, și anume că rezultatul este cel pe care cu toții l-am dorit”, a declarat Ernst Frank.
   La rândul său, Neculai Ionescu, președintele Filialei de Cruce Roșie Vrancea a mulțumit partenerului german fără a cărui contribuție financiară nimic nu ar fi fost posibil, precum și autorității locale Mărășești. „Sperăm ca în continuare primăria să se îngrijească de acest spațiu așa încât beneficiarii să se poată bucura cu adevărat de toate serviciile oferite aici”, a declarat Neculai Ionescu.
   Clubul copiilor din Modruzeni „De la A la Z pentru viață” funcționează într-un spațiu de 150 de metri pătrați și este structurat în cinci ateliere. Câte 15 de copii, prin rotație, vor urma cursurile acestora, beneficiind de îndrumare și servicii profesioniste derulate sub coordonarea managerului Vasilica Lățcan. Copiii din Modruzeni care doresc, firește, vor putea să se înscrie fie la atelierul creativ, cel de IT sau cel Foto, fie la atelierul de gastronomie și management al vieții personale sau cel de sănătate și prim ajutor. Toate cele cinci ateliere sunt dotate și amenajate cu tot ce este necesar, astfel încât activitățile copiilor să se poată desfășura în cele mai bune condiții. Pe lângă cele cinci ateliere, Clubul mai are o cameră destinată personalului de specialitate, toaletă precum și anexe pentru logistică. „În cadrul fiecărui atelier vor fi formați, pe parcursul a patru luni, minim 10, maxim 15 copii și tineri de etnie romă cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani. Astfel, într-un an se vor asigura câte trei cicluri pe atelier, deci în total 15 cicluri la care vor fi cuprinși, în medie, 150 de beneficiari. Cu toții vor fi pregătiți în domeniul dezvoltării abilităților lor de viață iar la final, fiecare va primi câte un certificat de participare”, a detaliat Rodica Davidean. Primăria Mărășești este cea care, pe lângă faptul că asigură managementul Clubului, trebuie să mențină în bună stare clubul și locul de joacă amenajat în vecinătate, să asigure eventualele lucrări de reparații și să suporte plata utilităților.

Cabinet medical, spălătorie și dușuri pentru romii din Modruzeni

   Romii din cartierul Modruzeni au, de ieri, la dispoziție, încă un cabinet medical deservit de doi medici și o asistentă, 12 cabine de duș, câte șase pentru bărbați și femei, o spălătorie dotată cu trei mașini de spălat automate, uscătoare, calandru de fier pentru călcat rufe precum și o sală de așteptare și un mic depozit de medicamente. Toate acestea constituie Complexul Socio-Medical Mărășești 2, similar cu cel construit de Crucea Roșie în parteneriat cu autoritatea publică locală și finanțat de aceeași Fundație germană Hilfsverein Nyphenburg e.V., încă din anul 2006. Complexul are asigurată toată logistica necesară, aparatură medicală, televizor, mobilier, halate de baie, papuci, detergenți de rufe și produse de igienă. Complexul este deservit și de Mihaela Radu, ce provine din Mărășești și care a urmat cursurile de surori de Cruce Roșie. „Complexul își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor din Modruzeni prin facilitarea accesului la serviciile socio-medicale și de igienă”, a precizat Neculai Ionescu, președintele Filialei de Cruce Roșie Vrancea.

Ernst Frank, desemnat cetățean de onoare al Mărășeștiului

    Ernst Frank, vicepreședintele Fundației Hilfsverein Nymphenburg e.V. din Germania, a primit, ieri, titlul onorific de Cetățean de Onoare al orașului Mărășești, pentru implicarea sa, de-a lungul anilor, în proiectele Filialei de Cruce Roșie Vrancea și pentru toate lucrurile minunate pe care le-a înfăptuit. „Îndrăgostit iremediabil de România și apoi de Vrancea, Ernst Frank s-a interesat îndeaproape de nevoile celor dezavantajati, copii, adulți, persoane de etnie romă și persoane în vârstă și a apreciat ca foarte bună activitatea Crucii Roșii, cu intuiția, calculul și pragmatismul nemțesc, alegându-și partener pentru proiectele pe care fundația bavareză dorea să le implementeze în Vrancea, Filiala noastră de Cruce Roșie. S-a axat îndeosebi pe asigurarea bazei materiale necesară acordării unor servicii sociale și medico-sociale primare și specializate, având o grijă deosebită ca investițiile pe care le-a finanțat prin fundație să se facă după planuri care să ofere toate utilitățile rezidenților, sau celor care beneficiază de spațiile respective, pentru îngrijire și dezvoltare în condiții de normalitate. Filiala de Cruce Rosie Vrancea se simte onorată de alegerea ca partener, și de îndrumarea în implementarea tuturor activităților trecute în proiectele pe care le prezenta fundației pentru aprobare”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea..
    Cei 12 ani de muncă ai instituției vrâncene de caritate, depusă cu sprijinul substanțial al Fundației germane, reprezentată de Ernst Frank, s-au materializat în proiecte pilot pentru Vrancea care au rezolvat o parte din problemele sociale ale segmentului defavorizat, acest aspect reprezentând evident și un ajutor pentru autoritățile publice locale. „Amintim proiectele realizate de Fundația Hilfsverein Nymphenburg e.V., sub stricta supraveghere a domnului Ernst Frank pentru că dumnealui, la vârsta onorabila de 77 ani, dorește să se retragă din acest parteneriat și considerăm că bilanțul este o încununare împletită cu respect pentru dânsul, dar și pentru Filiala de Cruce Rosie Vrancea: Micul Rosmalen- locuința protejată pentru persoanele vârstnice, din satul Oreavu, comuna Gugesti (10 beneficiari); Casa Bavareză – locuința protejată pentru persoanele vârstnice, din comuna Vârteșcoiu (16 beneficiari); Complex socio-medical Mărășești I pentru persoanele de etnie romă (peste 2000 beneficiari); Complex socio-medical Mărășești II pentru persoanele de etnie romă (peste 1000 beneficiari); Cabinet socio-medical Ciușlea, comuna Garoafa (peste 1000 beneficiari); Clubul Seniorilor Crucii Rosii Vrancea (peste 150 beneficiari)”, a sublinat Rodica Davidean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?