Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

O bijuterie romană, descoperită într-un sit funerar din Japonia


   Arheologii japonezi au anunțat, vineri, că au descoperit într-un sit funerar din apropiere de Kyoto, fosta capitală imperială niponă, o bijuterie din sticlă ce a fost confecționată cel mai probabil de un artizan roman.
   Artefactele au fost dezgropate din Utsukushi, un sit funerar din Nagaoka, ce datează din secolul al V-lea e.n., de oamenii de știință de la Institutul național al cercetărilor științifice pentru patrimoniul național.
   Obiectele de podoabă au fost fabricate între secolul I e.n. și IV e.n. Este vorba de trei mărgele din sticlă de culoare galbenă, cu diametrul de cinci milimetri, pe care au fost aplicate puncte mici din aur. Cercetătorii au confirmat prezența natronului (carbonat hidratat de sodiu), un compus chimic natural folosit de artizanii romani în domeniul sticlăriei.
   Ei au evidențiat cu această ocazie și o tehnică de fabricare folosită la Roma în acea epocă, numită „metoda multistrat”, ce constă în suprapunerea succesivă a straturilor de sticlă, inserând uneori filigrane din aur. „Acestea sunt obiecte din sticlă «multistrat», printre cele mai vechi descoperite vreodată în Japonia – o raritate -, ce au fost fabricate fără îndoială în Imperiul Roman, iar apoi trimise în Japonia”, a declarat Tomomi Tamura, cercetător la același institut.
   Imperiul roman s-a întins în jurul bazinului Mării Mediterane în perioada 27 î.e.n. – 476 e.n. Imperiul Roman de Răsărit a supraviețuit până la căderea Constantinopolului, în 1453.
Istoricii au descoperit că romanii făceau comerț cu țările asiatice, chiar și cu cele din Extremul Orient, în special cu China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?