Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

SCANDAL la Grădiniţa nr. 8 din Focşani


   Câțiva părinți acuză o educatoare în prag de pensionare de la Grădinița nr. 8 că are un limbaj urât în fața copiilor și le cere în permanență bani, pentru orice. Chiar dacă educatoarea spune că nimic nu este adevărat, conducerea Inspectoratului Åžcolar pregătește o anchetă la această unitate de învățământ.

   O mamă o acuză pe educatoarea în prag de pensionare Viorica Stănescu de la Grădinița nr.8 din Focșani că i-ar fi înjurat copilul și ar fi avut o atitudine deloc potrivită pentru  menirea pe care o are, aceea de a-i educa pe micuți cu răbdare și vorbe blânde. Potrivit Marilenei Lăzurcă, părinților li se cer în mod repetat bani la grădiniță, iar cine nu binevoiește să contribuie cu sume care uneori nu sunt deloc mici, este ironizat și jignit de educatoare.
   Cuvinte jignitoare i-ar mai fi adus femeii și mama din comitetul de părinți care a adunat banii pentru serbarea de sfârșit de an școlar. ” Când am mers să iau fetița de la grădiniță, am văzut un bilet scris de Valerica V.,  după care aceasta m-a strigat, când am ieșit din curtea grădiniței. Mi-a spus să achit suma de 40 de lei și că dacă nu o voi plăti sunt o țărancă și mă va face de râsul grădiniței. Asta a și făcut, pentru că nu am achitat acești bani”,  spune Marilena Lăzurcă.
Valerica V. spune că nu pot fi privați copiii „de la această bucurie pentru o persoană care nu a dorit să participe”. „Noi nu am exclus copilul dumneaei din acest banchet, a primit și trompețică și tort. Doresc să îmi demonstreze vorbele urâte pe care afirmă că i     le-am spus, dacă tot spune că i-am vorbit urât”, a spus Valerica V..
   Marilena Lăzurcă spune că situația a culminat cu jignirea fetiței sale, chiar de către educatoarea Viorica Stănescu. „Pentru că nu am contribuit, mi-a jignit fetița și i-a spus că suntem nesimțiți. I-am spus fetei mai mari, care mai ia copilul mic de la grădiniță, să îi ceară numărul de telefon, după care doamna Stănescu i-a zis că «dacă vrea mă-ta să știe ce datorii are la mine, să vină la serbare». Așa urât i-a vorbit. Ieri (joi – n.r.), m-a jignit de nu îmi venea să ridic capul, asta a făcut o doamnă educatoare.  Cu doamna directoare nu am nimic, este o femeie deosebită. Tot joi, când eram la grădiniță, am vrut să îi mulțumesc pentru anii cât mi-a învățat copilul, la care ea mi-a răspuns «pentru ce să îmi mulțumești tu mie, pentru că ți-am scos copilul din căcat și că nu știa nimic, de ce ai fost la directoare să îi spui?». Eu    i-am spus că vreau să încheiem anul frumos. După care mi-a mai spus: «nesimțita asta care nu știe să își educe copiii, are datorii și nu e în stare să și le plătească». Am datorii, dar nu s-a încheiat anul și le voi plăti, nu cred că era nevoie să mă facă de râsul lumii. Asta mi-a făcut mie, dar copilul meu a fost traumatizat de această doamnă, l-a făcut prost”, a spus Marilena Lăzurcă, mama fetiței de la Grădinița nr.8 din Focșani.

Bani cu nemiluita și educație cu porția

   Marilena Lăzurcă nu este singurul părinte care susține că educatoarea le cere în permanență sume de bani, pentru orice, de multe ori pentru necesități inventate. ,,Dacă în urmă cu doi ani copilul știa poezii, anul acesta nu știe prea multe și din acest motiv este supărată pe educatoare. Plus că mi se par sumele prea mari care trebuie date la Grădinița de stat. Eram de acord să se facă o serbare normală, nu fastuoasă. Toată ziua ni se cer bani pentru orice. Am dat mereu, dar se exagerează”, spune Mihai Valerică, un alt părinte.

Educatoarea Stănescu: „Mi-am stricat sistemul nervos”

   Educatoarea Viorica Stănescu spune că nimic nu este adevărat. Femeia afirmă totuși că după 27 de ani la catedră au cam lăsat-o nervii mai ales când cei mici sunt într-o continuă agitație. Totuși, educatoarea își apără cauza și spune că toate datoriile trebuie plătite la timp, iar părinții să spună „mulțumesc” pentru că  s-a ocupat de educația lor. Cât o privește pe Marilena Lăzurcă, educatoarea a spus că fetița ei a fost adusă de la o grădiniță unde nu obținuse rezultate foarte bune, iar primul sfat al educatoarei a fost că nu va face față cerințelor impuse la noua grădiniță. ,,Ca să stai între 27 de copii și să muncești cu fiecare în parte cred că trebuie să fii bolovan ca să nu te enervezi. Pe lângă asta, copiii au un altfel de comportament, sunt foarte vorbăreți, tot timpul trebuie să faci apel la ei. Nu am spus ce spune doamna, că i-am spus despre copilul ei, că este prost. Nu poți să faci un copil prost, doamna inventează lucrurile astea. Nu am țipat la copii, acesta este tonul meu. După 27 de ani, eu mi-am stricat sistemul nervos, eu nu mai pot vorbi. În acești ani nu am avut nicio reclamație. Eu, ieri (joi – n.r.), i-am spus să își plătească datoriile la grădiniță și să spună mulțumesc pentru faptul cum i-am format copilul. Eu trebuie să  plătesc profesoara de engleză? Pentru că nu a plătit. Nu a plătit nici masa copilului și are restanțe, abia a plătit pe luna ianuarie. Copilul ăsta a mâncat pe datorie. Mai luăm noi restul de bani? Eu nu am țipat niciodată la niciun copil, dar dacă le spun copiilor «gura», asta înseamnă că țip? Pot spune că la doamna Lăzurcă, educația nu este din familie, pentru că fiica cea mare mi-a vorbit foarte urât”, a declarat educatoarea Viorica Stănescu de la Grădinița nr.8 din Focșani.

Un incident regretabil care ar putea afecta o carieră de aproape trei decenii

   Disputa dintre educatoarea Viorica Stănescu și Marilena Lăzurcă nu îi este străină directorului Claudia Nicolae. Aceasta spune totuși că acest conflict nu a făcut altceva decât să păteze imaginea unui dascăl cu vechime și să încheie într-o notă proastă anul școlar. În plus, directorul spune că înainte de a căuta scandal și de a depune plângere după plângere, mama ar trebui să își achite totuși datoriile care s-au acumulat.
   Cursul de engleză a fost făcut de copii cu acceptul părinților, care au fost dispuși să plătească profesorul. ,,Incidentul a avut loc la serbarea de sfârșit de an școlar și umbrește imaginea noastră și demnitatea morală. Dacă este atât de nemulțumită de această doamnă educatoare, ar fi trebuit să fie făcută o sesizare mai repede și aș fi luat măsuri. Doamna se află la finalul carierei didactice, poate că suntem mai iritabili. Doamna nu a fost o persoană conflictuală în unitatea noastră. Referitor la opționale, avem acceptul părinților de la început de an școlar. Doamna renunțase la dans și mai avea doar limba engleză. Aceste opțiuni sunt făcute legal, am încheiat un contract de prestări servicii, se plătește la stat impozit de către doamna care le predă elevilor. Doamna în loc să aibă recunoștință că am îngăduit-o cu plata căminului atâtea luni, face reclamații”, a declarat Claudia Nicolae, director al Grădiniței nr.8 din Focșani.
   Chiar dacă nu există nicio plângere scrisă făcută de părinți, cei din conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea sunt hotărâți să demareze o anchetă pentru a afla adevărul și pentru a adopta măsurile ce se impun, în cazul în care se vor constata nereguli.

25 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?