Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO şi GALERIE FOTO: Un mort şi 21 de răniţi, după ce un autocar bulgăresc s-a răsturnat


 

   O persoană a murit și alte 21 au ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Focșani, în urma unui accident de circulație produs ieri dimineață, pe DN 23, în afara localității Măicănești. 11 dintre victime au rămas internate, iar trei, printre care și un copil de 14 ani, sunt în stare mai gravă. Imediat după producerea accidentului, autoritățile au intrat în alertă. Pe lângă polițiști, medici și pompieri, la fața locului au ajuns subprefectul Cristi Misăilă și primarul comunei Nănești, Stoica Neagu, care i-a cazat pe turiști în primărie, pentru o scurtă perioadă de timp. La orele prânzului, consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko, a ajuns în Vrancea. El a fost foarte mulțumit de modul în care au acționat autoritățile vrâncene.

   O persoană a murit, iar alte 21 au ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Focșani, după ce autocarul în care se aflau s-a răsturnat. Accidentul s-a produs ieri dimineață, în jurul orei 6.00, pe DN 23, în afara localității Măicănești.
   Polițiștii au stabilit că șoferul autocarului, înmatriculat în Bulgaria, a pierdut controlul asupra direcției de mers, după ce ar fi adormit la volan. Autocarul s-a răsturnat în șanțul de pe partea dreaptă a sensului său de mers.
   Pasagerii, toți din Ucraina, printre care și copii, nu au avut timp să-și dea seama ce s-a întâmplat. Ei ne-au spus că se întorceau de la mare, din Bulgaria, și că în momentul producerii accidentului dormeau. „În jurul orei 6.00, am fost sesizați despre faptul că pe DN 23, în afara localității Măicănești, s-a produs un accident de circulație. Conducătorul auto a pierdut controlul volanului, cel mai probabil după ce a adormit la volan. O persoană a decedat, iar altele au fost rănite. Autocarul se îndrepta către Ucraina. Am ridicat banda magne-tică din autovehicul și după ce o vom analiza, împreună cu specia-liștii de la ARR, vom stabili dacă timpii de odihnă au fost sau nu respectați. Åžoferul este la spital, iar cel de-al doilea șofer dormea în momentul accidentului”, a precizat comisarul șef Alexandru Cara, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Vrancea.
   Åžeful Serviciului Poliției Rutiere Vrancea, comisarul șef Viorel Gheorghe, prezent la fața locului, ne-a precizat că au fost câțiva martori care au precizat că autocarul se deplasa în fața lor, apoi a luat-o spre stânga, după care spre dreapta, iar ulterior a ajuns în șanț, unde s-a și răsturnat. Din sens opus nu venea nicio mașină.
   Potrivit unor surse, una dintre persoanele care se aflau în apropierea șoferului de autocar l-ar fi întrebat pe acesta, de mai multe ori, de ce conduce atât de rău. Ba chiar i-a sugerat să se odihnească și să-l lase pe celălalt șofer să continue drumul.

Victimele, duse la spital cu nouă ambulanțe
 
   La fața locului au ajuns nouă ambulanțe, printre care și una SMURD, o autospecială de descarcerare și o autospecială pentru stingerea incendiilor. „Inițial, au fost trimise șase ambulanțe din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea, o ambulanță de la pompieri și descarcerarea. Au fost transportate inițial 16 victime, la Unitatea de Primiri Urgențe. Ulterior, am mai intervenit cu trei autosanitare, care au mai transportat alți pacienți politraumatizați”, a precizat medicul Vitalie Bețișor, directorul medical al SAJ.
   Două dintre victimele accidentului au fost prinse între fiarele autocarului și nu au mai putut fi scoase decât de pompierii de la descarcerare.
   Este vorba despre o femeie care a și decedat și de una care s-a ales cu o fractură la braț, ea fiind internată ulterior în Secția de Terapie Intensivă. Salvatorii ne-au spus că aceasta din urmă a fost găsită sub persoana decedată, având mâna prinsă între scaune.

Aglomerație la UPU
 
   Medicii de la UPU, din cadrul Spitalului Județean din Focșani, au investigat toate victimele. Este vorba de 21 de persoane. „La noi, la Unitatea de Primire Urgențe, au ajuns 21 de pacienți. Dintre aceștia, au rămas internați 11, în stare gravă sunt 3, care au fost internați pe Terapie Intensivă. Tot pe Terapie Intensivă am mai internat un copil, împreună cu mama sa. Nu sunt într-o stare gravă, dar au fost internați ca să rămână împreună. Cât despre cei trei care sunt în stare gravă, este vorba de un copil de 14 ani, cu traumatism toraco-abdominal, și doi cu politraumatism, traumatism cra-nian acut închis, traumatism deschis și alte leziuni traumatice. Am reușit să comunicăm cu ei cu ajutorul doctorului Bețișor de la Ambulanță, care știe limba rusă și o doamnă profesoară adusă de poliție, care este traducător autorizat pentru limba rusă. La momentul acesta, nu pot spune că este nevoie să fie transferați, vom vedea care este starea copilului, care este cel mai grav în terapie și atunci, împreună cu Consulatul și COSU, cu care s-a luat legătura din prima clipă, se va stabili ce este de făcut”, a declarat medicul Dana Dincă, șefa UPU Focșani. Aseară, cele 3 victime din ATI Focșani au fost transferate la Iași la Spitalul Clinic de Urgență ” Prof. Dr. Nicolae Oblu”.

Autoritățile județene și reprezentanții Crucii Roșii, în ajutorul victimelor

   Primarul comunei Nănești, Neagu Stoica, a ajuns la fața locului imediat după producerea accidentului. Acesta a urcat în mai multe ma-șini persoanele care nu erau rănite și le-a transportat la sediul primăriei din localitate, fiind apoi preluate de autorități și aduse la Focșani.
   Victimele care nu au avut nevoie de internare au fost duse într-unul dintre adăposturile Crucii Roșii, unde s-au putut odihni și servi mâncare caldă. De asemenea, au primit și pachete cu mâncare pentru drum. „Eu am aflat despre accident de la știri. Imediat, l-am sunat pe primarul de la Nănești, care mi-a spus că toți pacienții au fost preluați de UPU Focșani. Am vorbit cu doamna doctor Dana Dincă, care mi-a spus că are nevoie de ajutor. Astfel, ne-am  prezentat la spital. Turiștii au fost cazați la noi, li s-au asigurat hrana, suport psihologic, toate condițiile de igienă, mai ales că erau nedormiți și că veneau de la distanță mare.  Reprezentanții Consulatului  și autoritățile județene s-au ocupat de formalitățile necesare pentru ca turiștii să poată pleca spre case”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.

Victimele, vizitate la spital

   La orele prânzului, consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko, a ajuns în Vrancea, și împreună cu prefectul Octavian Vieru, subprefectul Cristi Misăilă și cu directorul medical al SAJ, medicul Vitalie Bețișor, a vizitat victimele internate în spital. Ei au stat de vorbă cu fiecare rănit în parte. De asemenea, au stabilit ca în cursul zilei de astăzi, cele 11 persoane internate să fie transportate cu trei ambulanțe din cadrul SAJ la spitalele din Ucraina. Pacienții vor fi supravegheați în permanență de medicul Bețișor, doi asistenți me-dicali și doi ambulanțieri.
   Inițial, s-a luat în calcul posibilitatea ca victimele internate să fie transportate în Ucraina încă de ieri. Medicii de la Spitalul Județean au decis ca acestea să rămână sub supraveghere 24 de ore, pentru a preveni apariția unor complicații.

Consulul Ucrainei, mulțumit de reacția autorităților vrâncene
 
   Consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko și persoanele nevătămate au fost foarte mulțumiți de modul în care au reacționat autoritățile vrâncene. „Toate mulțumirile și felicitările mele prefectului și subprefectului. Amândoi au fost alături de noi. Toate mulțumirile din partea statului ucrainean, a Guvernului și Consulatului Ucrainei la Suceava pentru autoritățile vrâncene, care s-au ridicat la un nivel înalt”, a spus Vasyl Boiechko.
   Subprefectul Cristi Misăilă a ajuns la locul accidentului la scurtă vreme de la producere și a avut grijă ca turiștii să ajungă în siguranță la adăpostul Crucii Roșii. Totodată, el s-a ocupat și de ridicarea autocarului avariat și aducerea acestuia în Focșani, cu tot cu bagajele turiștilor.
   Misăilă a luat legătura și cu șeful Serviciului Pașapoarte, pentru ca angajații ambulanței, care vor transporta răniții în Ucraina, să aibă pașapoarte în cel mai scurt timp. „De dimineață, de când am fost anunțat, am ajuns la fața locului și am eva-luat situația. Răniții au fost transportați la spital pentru investigații medicale. Între timp, am luat legătura cu autoritățile din comuna Nănești, pentru ca autocarul să fie luat de la fața locului și s-a discutat cu o firmă, care ne-a pus la dispo-ziție o macara. Am luat legătura și cu Consulatul, care l-a trimis în Vrancea pe consulul general al Ucrainei la Suceava, împreună cu un alt consul. Acestora le-au fost puse la dispoziție toate informațiile. S-a intervenit pe toate căile, pentru ca acești oameni să fie ajutați. Între timp, doamna Davidean a ajuns la spital și i-a preluat pe cei care nu au necesitat internarea și i-a cazat într-un sediu al Crucii Roșii, unde au primit și o masă. 11 persoane sunt în continuare în spital, sub observație medicală, și urmează ca după 24 de ore să plece cu ambulanțele spre țara de origine. Am fost sprijiniți de reprezentanții unei firme de transport”, a declarat subprefectul Misăilă.
   Ieri, în jurul orei 15.00, turiștii care au avut norocul să nu sufere răni grave și-au încărcat bagajele într-un microbuz pus la dispo-ziție de Prefectură și au plecat spre casă.
   Ancheta în acest caz nu a fost finalizată. Ieri, mai mulți polițiști au fost la spital și au stat de vorbă cu victimele, iar în funcție de rezultatele anchetei se vor lua și măsurile care se impun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?