Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Noul sediu al Tribunalului Vrancea, inaugurat de ministrul Justiţiei


   Ministrul Justiției, Titus Corlățean, și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, au inaugurat, ieri, noul sediu al Tribunalului Vrancea și Judecătoriei Focșani, din strada Republicii. Prezentarea noului sediu al justiției vrâncene a fost făcută de judecătorul Costică Diță, președintele Tribunalului Vrancea. „Condițiile sunt bune, mult mai bune decât există în alte instanțe din România”, a afirmat ministrul Justiției, Titus Corlățean. Clădirea instanțelor, în care a funcționat fosta bancă Bancorex, a fost dată în folosință gratuită Tribunalului Vrancea de Consiliul Județean Vrancea.

   Ministrul Justiției, Titus Corlățean, și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, au inaugurat, ieri, noul sediu al Tribunalului Vrancea și Judecătoriei Focșani. La eveniment au fost prezenți primarul Decebal Bacinschi, deputatul Cristian Dumitrescu, președintele Judecătoriei Panciu, judecătorul Mihai Florin Stoica, judecătorul Adrian Toni Neacșu, membru al CSM, prim procurorul Ion Lefter, magistrați și funcționari ai Tribunalului.
   Oficiile de gazdă au fost făcute de judecătorul Costică Diță, președintele Tribunalului Vrancea. Acesta a prezentat condițiile în care vor  lucra magistrații vrânceni, de la sălile de judecată, la birourile judecătorilor și grefierilor.  În noua clădire au fost amenajate șase săli de judecată, două ale Tribunalului și patru ale Judecătoriei, toate dotate cu mobilier nou. Doar birourile judecătorilor și grefierilor vor fi dotate cu mobilier adus din vechea clădire. Imobilul beneficiază de sistem ultraperformant de stingere a incendiilor, care se declanșează numai la fum și căldură peste 60 de grade Celsius. Ușile de la arhive sunt metalice și izolante, iar în clădire vor funcționa două lifturi și o centrală de tratare a aerului. „Condițiile sunt bune, mult mai bune decât există în alte instanțe din România”, a afirmat ministrul Justiției, Titus Corlățean.
   Ministrul Justiției a declarat că inaugurarea unui sediu atât de necesar pentru buna funcționare a justiției, dar și pentru justițiabili, „este o prioritate, pentru Statul român și pentru Guvernul României”. „Un mare merit revine colaborării instituționale, în care și Ministerul Justiției are un rol, la fel președinții instanțelor și instanțele respective. Domnul președinte Oprișan a făcut un gest important punând la dispoziție cu titlu gratuit această clădire care era în patrimoniul Consiliului Județean. Iată că printr-o colaborare instituțională corectă în interesul cetățenilor, putem să rezolvăm probleme importante. La Focșani este o situație fericită, din păcate în alte părți ale țării avem de lucru și avem nevoie de sprijin și de resurse financiare. Îi felicit pe toți cei implicați, președintele Tribunalului Vrancea, președintele Consiliului Județean Vrancea și noi, bineînțeles, din partea Ministerului Justiției, având în vedere că un efort bugetar important a fost și este finalizat, în prezent din partea Ministerului Justiției”, a afirmat ministrul Justiției, Titus Corlățean. El a precizat că „magistrații au nevoie de sprijin, vorbim de personal, de resurse financiare, de logistică, pentru ca justiția românească să beneficieze de toate condițiile”.

Cele mai bune condiții pentru magistrați

   Noua clădire a instanțelor, în care a funcțio-nat fosta bancă Bancorex, a fost dată în folosință gratuită Tribunalului Vrancea de către Consiliul Județean Vrancea. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că aceasta a fost decizia corectă pentru că nicio comunitate nu poate exista fără o justiție care să aibă condițiile necesare, iar admi-nistrația județeană și-a făcut datoria în acest caz.
Åžeful administrației județene a precizat că au fost făcute repetate demersuri pe lângă fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, pentru realizarea lucrărilor de amenajare a clădirii, astfel încât magistrații să beneficieze de condiții normale de lucru, ținând cont că sediul Tribunalului este vechi de peste o sută de ani și este clasificat cu risc seismic ridicat, punând în pericol viața magistraților , dar și a cetățenilor. „Justiția avea o problemă în județul Vrancea, o problemă majoră, și ne-am reunit imediat și am găsit soluția să punem această clădire la dispoziția justiției pentru că este normal ca în orice comunitate, toate instituțiile fundamentale ale Statului să funcționeze. O comunitate, în care se muncește  corect, nu poate să existe fără o justiție care să aibă condițiile necesare pentru magistrați și toți ceilalți factori implicați în acest proces foarte important. Noi ne-am făcut datoria”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
   Acesta i-a solicitat ministrului Justiției să aibă în vedere că în perioada următoare ar trebui construit un nou Palat al Justiției în județ, pe un teren care deja a fost pus la dispoziția Ministerului. „Ministerului Justiției i-a mai fost pus la dispoziție un teren de 16 mii de metri pătrați, pentru ca în viitor, când vom avea posibilitatea, să definitivăm și să construim împreună, Palatul Justiției în județul Vrancea, definitiv și irevocabil”, a declarat Marian Oprișan. 

Clădirea Tribunalului va fi reabilitată după modelul Teatrului Municipal

   Actualul sediu al instanțelor, proprietate a Consiliului Județean Vrancea, este o clădire de patrimoniu, care a împlinit la începutul lunii aprilie o sută de ani de la inaugurare. Clădirea are bulină roșie, fiind clasificată cu risc seismic ridicat. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că aceasta va fi reabilitată. „Așa cum am făcut cu Teatrul Municipal și cu fosta clădire a Prefecturii Putna, fiind un monument important, o realizare arhitectonică serioasă a județului Vrancea, ne vom ocupa și o vom reda circuitului public fără niciun fel de pro-blemă”, a precizat Marian Oprișan.

Magistrații se pregătesc pentru mutarea în noul sediu

   Magistrații vrânceni se vor muta în noul sediu imediat după ce vor fi finalizate toate procedurile legale referitoare la preluare, recepția lucrărilor. Președintele Tribunalului Vrancea a explicat că mutarea este estimată să se finalizeze în următoarele săptămâni. „O să ne ocupăm de mutare, dar după ce se termină procedurile, de pre-luare, de recepție, pentru că sunt niște proceduri administrative care durează puțin pentru că sunt implicați mai mulți factori, și proiectantul și executantul și toată lumea tehnică care a lucrat, chiar reprezentanți de la Ministerul Justiției, urmând ca mutarea efectivă să vedem, trebuie să o organizezi în așa fel încât să nu afecteze acti-vitatea de judecată”, a declarat judecătorul Costică Diță, președintele Tribunalului Vrancea.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?