Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Nevăzătorii învaţă să lucreze pe computer


Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani a creat și va preda unui număr de 500 de nevăzători, din întreaga țară, „Cursul de inițiere în utilizarea tehnologiei informaționale și comunicare (TIC)”, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”. Proiectul este derulat de Asociația Nevăzătorilor din România, în parteneriat cu Fundația „Cartea Călătoare”, precum și cu SIVECO, care a creat și va cursa online alți 900 de nevăzători, în trei domenii avansate, și anume: editare și administrare conținut web; dezvoltare pagini web; testare și evaluare aplicații web.
    În Vrancea, Fundația „Cartea Călătoare” va cursa două grupe de câte zece nevăzători. Primul curs a început ieri, la se-diul Filialei Vrancea a Asociației Nevăzătorilor din România. Acesta, ca și următorul, va dura trei săptămâni, câte patru ore zilnic, timp în care participanții vor învăța cum să vadă cu ajutorul computerului.
    Proiectul se derulează sub sloganul „Investește în oameni” și este finanțat de Fondul Social European, Programul Operațional Sectorial pentru  Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”.
În cadrul acestui proiect de anvergură vor fi cursați, în total, pe parcursul unui  an, 1400 de nevăzători, iar 15% dintre ei vor urma, în a treia etapă, un stagiu de practică la diverși angajatori din Vrancea și din celelalte județe ale țării. „Acest curs este util chiar și pentru nevăzătorii care știu deja să lucreze pe computer, deoarece de această dată predăm cel mai nou sistem de operare, Windows 7. Cu cât vor fi mai mulți nevăzători care vor învăța să utilizeze un computer, cu atât șansele lor de a se adapta la societatea informatizată din ziua de azi cresc foarte mult. Trebuie să avem în vedere că în curând, noțiunea de analfabet se va extinde și la persoanele care nu se pricep să utilizeze un calculator. Chiar și telefoanele mobile actuale necesită cunoș-tințe elementare de operare a unui computer”, a declarat Mircea Bucur, președintele Fundației „Cartea Călătoare” și unul dintre asistenții manageri din cadrul acestui proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?