Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Impozit pe indemnizaţiile membrilor birourilor electorale


   Membrii birourilor electorale la alegerile din iunie vor plăti impozit pentru indemnizațiile primite. Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea, Camelia Micheș, a arătat că, potrivit Codului Fiscal și a Normelor metodologice de aplicare în categoria „venituri din alte surse” sunt identificate ca fiind impozabile și veniturile realizate de persoanele fizice reprezentând „indemnizațiile acordate membrilor birourilor electorale, statisticienilor, informaticienilor și personalului tehnic auxiliar pentru executarea  atribuțiilor privind desfășurarea alegerilor prezidențiale, parlamentare și locale”. „Impozitul pe venit se calculează prin reținere la sursă la momentul plății veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat și reținut reprezintă impozit final și se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Fiscului.
   Referitor la contribuțiile sociale obligatorii, reprezentantul Fiscului a precizat că persoanele respective au obligația plății contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate „numai în situația în care nu realizează cel puțin unul din următoarele venituri: venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din agricultură, venituri sub forma indemnizațiilor de șomaj și venituri din pensii”.
   Stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obținute până la data de 30 iunie 2012, se face de către Casa de Asigurări de Sănătate. În cazul veniturilor obținute după data de 1 iulie 2012, stabilirea contribuției se face de către organul fiscal pe baza declarației privind calcularea și reținerea impozitului pe fiecare beneficiar de venit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?