Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

GALERIE FOTO: 100 milioane de euro, investite în CONFORTUL şi SIGURANŢA cetăţenilor din oraşul PANCIU


   Aproximativ 100 de milioane de euro este valoarea investițiilor realizate sau aflate în curs de realizare, în ultimii opt ani, de către administrația orașului Panciu, condusă de primarul Ion Petre. În acest moment, Primăria Panciu are în derulare investiții în valoare de 40 de milioane de euro. Primarul Ion Petre spune că dorința sa cea mai mare este aceea de a face din orașul Panciu „orașul numărul 1 al județului Vrancea”. Printre cele mai importante investiții realizate pentru pănceni se numără alimentarea cu gaze naturale, reabilitarea termică a blocurilor, construcția de locuințe, reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare.

   Aproximativ 100 de milioane de euro este valoarea investițiilor realizate sau aflate în curs de realizare, în ultimii opt ani, de către administrația orașului Panciu, condusă de primarul Ion Petre. În acest moment, Primăria Panciu are în derulare investiții în valoare de 40 de milioane de euro. Cea mai mare realizare a orașului Panciu din ultimii 100 de ani este introducerea rețelei de gaze naturale, în octombrie 2008.
   Investiția a costat 3,8 milioane de euro și a fost finanțată de la bugetul local al orașului și din alocările Ministerului Administrației și Internelor. La această sumă se adaugă suma de trei milioane de lei investită de Transgaz Mediaș pentru branșarea la magistrala națională. Lucrările au fost executate de firma Apopi & Blumen din Iași.
   Concomitent cu lucrările la rețeaua de gaze, administrația locală din Panciu a derulat timp de trei ani un proiect în valoare totală de 7,2 milioane lei, prin care au fost montate 15 centrale termice containerizate pe gaze, care vor deservi 110 blocuri, cu 1.674 de apartamente existente în localitate.   
   „Fiecare cvartal de bloc are o centrală termică pe gaze care va asigura apa caldă și căldura fiecărui cvartal. Randamentul centralelor este aproape maxim, pierderile fiind reduse deoarece aceste centrale se află chiar lîngă bloc”, a explicat Ion Petre.
   De această investiție beneficiază pănceni din apro-ximativ 5.500 de locuințe, din care 3.500 case și 2.000 de apartamente, dar și un număr de aproximativ 300 de agenți economici. „După 10 ani de eforturi noi am reușit să aducem gazul metan în orașul Panciu! Am fost singurul oraș care a reușit această performanță după 1990. Din păcate, știu că încă mulți dintre dumneavoastră nu vă bucurați de această facilitate pentru că încă nu aveți posibilitatea să vă racordați la conductele de gaz. Este o realitate care mă întristează și care este generată de aceste vremuri atât de tulburi pe care le trăim cu toții”, a susținut primarul Ion Petre.
   De reținut că Primăria Panciu a promovat la Ministerul Administrației și Internelor un proiect de Hotărîre de Guvern prin care a propus ca toate instituțiile publice din oraș, respectiv școli, grădinițe, spitale, Centrul de Reabilitare pentru Persoane cu Handicap, Complexul Comunitar, Protopopiat, Judecătorie, Parchet, să fie branșate la rețeaua de gaze naturale. Alimentarea cu gaze a orașului Panciu a fost inaugurată în 2008 de către primarul Ion Petre și Marian Oprișan, președintele Consi-liului Județean Vrancea.

Blocurile din Panciu au fost reabilitate termic

   Reabilitarea termică a blocurilor a fost una dintre promisiunile făcute și onorate de primarul Ion Petre. În perioada 2010-2011, Primăria orașului Panciu a reabilitat, gratis, 700 de apartamente din oraș. Pereții apartamentelor au fost anvelopați și s-a schimbat toată tâmplăria. „Lucrările de reabilitare termică vor conti-nua și în perioada 2011-2012 urmând să fie reabilitate și restul de 66 de scări de bloc din oraș. Totodată, pentru a eficientiza consumul de energie termică, în orașul Panciu se efectuează lucrări pentru contorizarea individuală a energiei termice, ACM și apă rece. În comparație cu alte orașe unde se derulează acest proiect, trebuie menționat faptul că, în Panciu, Consiliul Local a hotărât, la pro-punerea mea, să fie suportată, din bugetul local, cota de 20% – contribuție proprie – pe care proprietarii de apartamente ar fi trebuit să o plătească pentru realizarea acestui proiect. Atât în 2010 cât și în 2011, Primăria orașului Panciu a reabilitat termic blocurile gratuit, fără ca proprietarii de apartamente să plătească vreun leu”, a afirmat primarul Ion Petre.
   Pe lângă placarea cu polistiren a pereților, au fost realizate acoperișuri la toate blocurile reabilitate, dar și tâmplăria din termopan, inclusiv ușile de intrare în blocuri. În primele două etape ale proiectului, cifrate la 58 milioane lei, au fost reabilitate 30 de scări de bloc adică 700 de apartamente. Primarul Ion Petre spune că proiectul de anvelopare a blocurilor din orașul Panciu nu se oprește aici, precizând că în 2012 urmează să fie finanțată și cea de-a III-a etapă, ocazie cu care vor fi reabilitate și ultimele 66 de scări de bloc din oraș.
   De asemenea, pentru reducerea consumului termic a fost implementat proiectul „Eficientizarea consumului de energie termică la instituțiile publice din orașul Panciu”. Acest proiect vizează înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară și a fost implementat în instituțiile publice.

156 de locuințe vor fi inaugurate anul acesta

   Anul 2008 a fost anul în care administrația locală din Panciu a dat startul unui proiect care vizează construirea de locuințe pentru tineri, familii cu probleme sociale sau familii evacuate din casele retrocedate. Astfel, în 2009 au început lucrările la 64 de locuințe destinate familiilor cu probleme sociale, dar și la 80 de locuințe destinate familiilor evacuate. Lucrările au continuat în 2010 și în 2011. Este vorba despre două cartiere care se află în construcție pe străzile Angerului și Mareșal Antonescu. Aici lucrările sunt avansate în proporții cuprinse între 60% și 90%. Anul acesta vor fi date în folosință aproximativ 156 de locuințe. De asemenea, în Cartierul ANL din Panciu s-au finalizat 12 locuințe.

Orașul Panciu, modernizat cu fonduri europene

   Echipa Primăriei Panciu, coordonată de primarul Ion Petre, a reușit performanța de a implementa cele mai multe proiecte europene din județul Vrancea. „Eco Panciu” – sistem performant de ma-nagement al deșeurilor, dotarea și modernizarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, realizarea „Hărții Digitale a Orașului Panciu”, „Tradiție și Spiritualitate Pănceană”, proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din orașul Panciu, dotarea Serviciului Poliției Locale Panciu cu două mașini de intervenție sunt doar câteva din proiectele finanțate cu fonduri europene. 
   „Eco Panciu” – sistem performant de management al deșeurilor este un proiect european care a reprezentat o investiție de 700.000 de euro și care constă în realizarea unui sistem complet de colectare și transport a deșeurilor menajere. De asemenea, în cadrul proiectului „Eco Panciu” a fost construită și dotată cu utilajele necesare o platformă de compostare a deșeurilor biodegradabile. Au fost avute în vedere construcția și dotarea cu utilajele necesare a unei platforme de compactare și transfer a deșeurilor menajere, altele decât cele biodegradabile. Proiectul a fost finanțat din fonduri Phare și a fost finalizat în 2010. Prin implementarea proiectului „Dotarea și modernizarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență”, Primăria orașului Panciu a achiziționat o mașină de pompieri necesară intervențiilor în oraș. Panciu este singurul oraș din județul Vrancea care are propria mașină de pompieri care îi deservește pe cetățeni, independent de serviciile ISU Vrancea. Proiectul a fost finanțat prin Phare și a avut o valoare de 120.170 de euro.

Proiect pentru promovarea obiectivelor turistice

   „Tradiție și Spiritualitate Pănceană” este un proiect cu finanțare europeană care vizează promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din orașul Panciu. La Mănăstirea Brazi există singurul paraclis subteran din România, iar hrubele și beciurile de patrimoniu din orașul Panciu sunt renumite în toată Europa. „Orașul nu a beneficiat însă, niciodată, de servicii de promovare turistică realizate într-un mod profesionist. În acest sens au fost atrase fonduri de la Uniunea Europeană în vederea promovării orașului. Proiectul «Tradiție și Spiritualitate Pănceană» își propune să promoveze o serie de obiective turistice din orașul Panciu astfel încât acest lucru să ducă la dezvoltarea și consolidarea turismului din zonă”, a afirmat primarul Ion Petre.
   Punctele de atracție promovate sunt: Mănăstirea Brazi și Paraclisul subteran de la Schitul Brazi; Schitul Sfântul Ioan Botezătorul; Beciurile monumente de patrimoniu: Hrubele lui Åžtefan cel Mare, Beciul Domnesc, Beciul Marin Åžtefan și Beciul Vlădoianu, dar și meșteșugul tradițional al fa-cerii vinului de Panciu. Valoarea proiectului este de un milion de lei.

Poliție locală dotată cu fonduri europene

   Servicii Eficiente și de Calitate pentru Cetățenii Orașului Panciu este un proiect cu finanțare europeană  și constă în dotarea Serviciului Poliției Locale Panciu cu două mașini de intervenție Duster, dar și cu restul echipamentelor necesare, în așa fel încât acesta să devină o structură de intervenție promptă pentru nevoile cetățeanului. Principalele activități ale proiectului sunt: organizarea și dotarea Serviciului Poliției Locale, asigurarea suportului de intervenție a polițiștilor și instruirea personalului din cadrul Serviciului Poliției Locale. Valoarea totală a proiectului este de 884.365 lei.
   Primăria orașului Panciu este singura din județul Vrancea care dotează Poliția Locală din fondurile Uniunii Europene.
   De remarcat este faptul că, pe lângă dotarea cu echipamente a Poliției Locale, Primăria Panciu va realiza și un sistem complet de monitorizare a străzilor din oraș cu ajutorul camerelor video. Centrul de Monitorizare va fi amplasat la sediul Poliției Locale Panciu și acest lucru va duce la creșterea siguranței pe străzi pentru toți cetățenii orașului.

EDU Panciu, proiect pentru extinderea și   reabilitarea Liceului  Ioan Slavici

   Un alt proiect important aflat în curs de implementare este „EDU PANCIU –  Educație și cunoaștere, Proiect pentru extinderea, dotarea și reabilitarea Liceului «Ioan Slavici»”, în valoare totală de 30.494.077,94 lei. Acesta este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operațional Regional. Lucrările au început în luna martie a acestui an.
   Până în aprilie 2013, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” va avea 16 laboratoare de specialitate, respectiv două laboratoare de matematică și câte unul pentru limba română, limbi moderne, informatică, biologie, chimie, fizică, științe economice, contabilitate, fizică-chimie, științe socio-umane, istorie, geografie și astronomie (cameră telescop). „Liceul va mai avea și o bi-bliotecă media, o sală multimedia, cu 250 de locuri, precum și un teren de sport. Tot datorită proiectului, vor fi înființate Muzeul «Ioan Slavici», un laborator foto și o minitipografie pentru cei care editează revista liceului. Nu în ultimul rând, vor fi reabilitate rețelele de utilități, curtea liceului va fi reamenajată, iar în final instituția va fi împrejmuită de un gard nou”, a afirmat Ion Petre.

Infrastructură modernizată prin  PIDU

   Primarul Ion Petre a semnat, pe data de 19 iulie 2011, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere, domeniul de intervenție 1.1. În cadrul proiectului vor fi realizate lucrări de  modernizare urbană și de infrastructură, dar se vor asigura și servicii sociale moderne cu scopul de a întări siguranța cetățeanului. Vor fi create și modernizate toate zonele verzi dintre blocurile din oraș și vor fi dotate cu mobilier stradal, alei, parcări, arbuști etc. Vor fi rea-lizate lucrări de asfaltare în lungime de aproximativ 10 kilometri a căror valoare este de 13.659.894,87 lei.
   În cadrul PIDU Panciu vor fi asfaltate Bulevardul Independenței și străzile: Titu Maiorescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Kogălniceanu, 1 Mai, George Coșbuc, Cooperației, Decebal, Mihai Viteazu, Cuza Vodă, Mircea, Libertății, Teilor, Ghiocei, Afumați, Eroilor, Cracalia și Traian. „Acest plan cuprinde patru proiecte: modernizarea infrastructurii publice a orașului Panciu, modernizarea zonelor și a spațiilor verzi din curțile interioare ale blocurilor, modernizarea complexului de clădiri sociale de la Sovejana și, nu în ultimul rând, un proiect de asigurare a siguranței cetățenilor printr-o rețea de monitorizare ce va cuprinde 70 de camere video care vor fi instalate în principalele locuri publice și în zonele aglomerate”, a precizat edilul Ion Petre.

Rețelele de apă și   canalizare, reabilitate  prin proiectul  VranceAqua

   La începutul lunii mai 2011, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, și primarul Ion Petre au inaugurat lucrările de reabilitare și extindere a rețelei de alimentare cu apă și canalizare în aglomerarea „Panciu-Lot 1, Lot 2 și Lot 3”. Investiția are o valoare de 29,2 milioane lei și face parte din Proiectul VranceAqua, inițiat de șeful administrației județene.
   Lucrările constau în reabilitarea a 24,5 kilometri rețea de alimentare cu apă și construirea altor 14,5 kilometri de rețea. De asemenea, vor fi reabilitați 8,1 kilometri ai rețelei de canalizare, care va fi și extinsă cu 18,5 kilometri, și va fi construită o stație nouă de epurare, în cartierul Satu-Nou. Proiectul în valoare de 29,2 milioane de lei va fi realizat în 28 de luni. „Consider că orașul Panciu este comunitatea care beneficiază de cel mai mare volum de investiții promovate de Consiliul Județean și de președintele Marian Oprișan, căruia îi mulțumim pentru faptul că a fost, permanent, alături de noi, să ne sprijine ca să putem realiza un obiectiv care va crea 400 de locuri de muncă în Panciu”, a afirmat Ion Petre.
   Nici zonele verzi și locurile de joacă nu au fost neglijate. În anul 2009, Primăria orașului Panciu a demarat un proiect ambițios prin care au fost modernizate  parcurile și au fost create locuri de joacă pentru copii. De asemenea, vor fi reabilitate și toate zonele verzi dintre blocurile din centrul orașului în cadrul PIDU. Aceste zone vor fi dotate cu mobilier stradal. În total vor fi realizați 20.568 metri pătrați de alei, vor fi reabilitați și modernizați 43.215 metri pătrați de spații verzi și 1.450 metri pătrați de zone florale.

„Am ambiția de a face din Panciu orașul numărul unu din Vrancea”

   Primarul orașului Panciu, Ion Petre, spune că dorința sa cea mai mare este aceea de a face din orașul Panciu „orașul numărul 1 al județului Vrancea”. „Orașul Panciu nu mai este de câțiva ani de zile, un oraș de mâna a doua din județul Vrancea. Este un oraș care s-a ridicat prin forțe proprii și care crește de la lună la lună, de la an la an. Suntem primii în multe domenii, avem inițiativă, putere de muncă și voința de a transforma complet acest oraș. Vă mărturisesc că eu am ambiția chiar de a face din orașul Panciu orașul numărul 1 al județului Vrancea. Noi, administrația din oraș ne străduim să facem lucruri bune, dar ele nu vor deveni deosebite fără aportul și sprijinul dumneavoastră. Sunt mândru de orașul meu și sunt mândru că el se schimbă pe zi ce trece. Mai mândru sunt însă de faptul că străinii, cei care nu locuiesc aici, îi văd frumusețea și mai bine decât noi”, a încheiat primarul Ion Petre.

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?