Ediția: Marți 10 Iunie 2025 Nr. 6895

Vitamina B5


   Vitamina B5 este indispensabilă activității celulare. Copiii trebuie să consume între 3-8 mg, adolescenții și adulții între 10-15 mg. Studiile recente recomandă chiar 30-50 mg/zi pentru adulți. Folosirea terapeutică a vitaminei B5 poate ajunge la 100 mg/zi.

Surse de vitamina B5
   Alimentele ce conțin vitamina B5 în cantități importante sunt: drojdia de bere, organele de vită, cerealele integrale, arahidele, lăptișorul de matcă, somonul, gălbenușul de ou, ciupercile, conopida, legumele verzi.

Vitamina B5
– intervine în producerea energiei, revigorează organismul și reduce stresul;
– participă la procesele metabolice;
– combate infecțiile și atenuează toxicitatea factorilor nocivi;
– încetinește îmbătrânirea.
 
Tulburări atribuite deficitului de vitamina B5
   Carențele de vitamina B5 apar în situații excepționale, când denutriția este considerabilă. În cazurile mai ușoare, pot apărea simptome precum: stresul, senzația de oboseală permanentă, insomnie ce alternează cu somnolență, dermatită, greață, hipoglicemie.
   Consumul excesiv de vitamină B5 nu determină efecte toxice cunoscute. Chiar atunci când au fost admi-nistrate doze de 10.000 mg/zi nu s-au înregistrat consecințe nefaste. Aceasta nu înseamnă că administrarea vitaminei B5 nu trebuie făcută sub indicația medicului. 
Acidul pantotenic împiedică încărunțirea prematură. Alcoolicii, cei ce au colesterolul mărit și bătrânii sunt predispuși la deficiențe de vitamina B5.
   Antibioticele, somniferele, contraceptivele orale, stresul, alcoolul atenuează  proprietățile acidului pantotenic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?