Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Zeci de crame riscă să fie închise de vameşi


   Pedeliștii le-au mai tras o păcăleală viticultorilor vrânceni, care așteaptă de peste două luni să fie eliminată obligativitatea plății garanțiilor de sute de milioane de lei vechi pentru autorizarea antrepozitelor fiscale. Speranța viticultorilor este în noul guvern USL, pentru anularea acestei „crime cu premeditare” împotriva podgorenilor. Singura soluție este modificarea Codului Fiscal, astfel încât vinurile liniștite să fie scoase din categoria produselor accizabile, pentru care trebuie constituită o garanție financiară.  Până acum, doar două treimi dintre antrepozitele fiscale au depus garanții la Fisc, conform HG 50 din 2012.

 
   Zeci de producători de vinuri vrânceni riscă să fie închiși oricând de inspectorii vamali, deoarece nu au depus niciun leu garanție pentru a obține autorizația de antrepozit fiscal. Autorizația este obligatorie pentru ca podgorenii să își poată vinde vinul, iar valoarea garanției financiare și a sumei cu care trebuie majorat capitalul social este stabilită prin HG 50 din 2012.
   În funcție de capacitatea de producție, sumele care trebuie plătite de o firmă autorizată ca antrepozit fiscal pentru producția de vinuri ajung până la 100 mii lei, adică un miliard lei vechi. Până acum, se estimează că doar circa 65% dintre antrepozitele fiscale din județ au îndeplinit această obligație. Conform ultimei situații prezentate de conducerea Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Vrancea, în județ sunt înregistrate 114 antrepozite fiscale producătoare de vinuri. La acestea se adaugă 42 mici producători de vin și 32 gospodării individuale unde se produc vinuri.
   Situația disperată în care se găsesc podgorenii vrânceni din cauza introducerii garanțiilor financiare a fost prezentată și într-un document transmis Autorității Naționale a Vămilor. Potrivit acestuia, s-a propus ca antrepozitele fiscale care au depus garanțiile, chiar și cu întârziere, să fie luate în considere și să nu le fie anulată autorizația de antrepozit fiscal. În schimb, ceilalți producători de vinuri riscă să închidă afacerea dacă, până la toamnă, nu va fi luată o decizie de anulare a obligativității acestor garanții financiare.

Garanții ilegale impuse de Finanțe

   Producătorii de vinuri vrânceni au susținut, încă de la aprobarea actului normativ, că impunerea de garanții viticultorilor care au antrepozite fiscale este o procedură ilegală, pentru că nu ține cont tocmai de prevederile Codului Fiscal.  Viticultorii suspectează că în spate se află și interesele unor mari producători de vinuri din România, nemulțumiți de concurența micilor podgoreni.
   Introducerea acestor garanții financiare nu respectă nici măcar Codul Fiscal, care precizează că „garanția reprezintă 6% din valoarea accizelor aferente produselor ce ar rezulta la nivelul unui an”. Un calcul aritmetic simplu ar fi trebuit să le spună guvernanților că, deoarece vinul are acciza 0, potrivit procedurii prezentate mai sus, garanția ar trebui să fie tot 0.
   De altfel, această garanție a fost introdusă pentru a fi recuperată de stat în contul accizelor care nu sunt achitate către bugetul general consolidat. Ori, dacă acciza este 0, antrepozitarul nu are nicio datorie către stat. Însă finanțiștii nu au ținut cont de prevederile Codului Fiscal și au impus garanții de mii de euro pentru producătorii de vinuri.
   Conform Hotărârii de Guvern 50/2012, deținătorii de antrepozite fiscale sunt obligați să majoreze capitalul social subscris al societății la 25.000 lei și să depună o garanție care să acopere riscul neplății accizelor pentru produsele purtătoare de astfel de taxe, în valoare de 5.000 euro. Valoarea capitalului și a garanției crește pentru antrepozitele care au o capacitate de producție mai mare de 50 de vagoane și nu ține cont de cantitatea efectivă de vinuri produsă. Pentru cei care au o capacitate mai mare de 5.000 hectolitri, garanția și majorarea capitalului social ajung la circa 25 mii euro.

„Crimă cu premeditare”
 
   Ilegalitatea și imoralitatea noii taxe pusă de guvernul pedelist în cârca podgorenilor vrânceni au fost demascate de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, încă din luna februarie. Încă de atunci, Oprișan a solicitat „în numele intereselor podgorenilor din Vrancea, dar și din restul podgoriilor din România, exceptarea de la prevederile H.G. 50/2012 a antrepozitelor fiscale care produc și comercializează vinul”.
   Åžeful administrației județene a afirmat că adoptarea acestei hotărâri de către guvernanți este „un act criminal la adresa viticulturii din România și, în special, la adresa celei din Vrancea”. Președintele Consiliului Județean a arătat că aceste biruri au fost impuse podgorenilor după ce, în ultimii ani, administrația județeană s-a implicat activ în susținerea vinurilor vrâncene și în promovarea acestora pe piețele externe.
   La ultimele ediții ale Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus” au venit zeci de oameni de afaceri din străinătate pentru a cunoaște vinurile produse în podgoriile județului. „În 2011 am avut ocazia să văd că logo-ul unui vin celebru din Vrancea era prezent pe cartea de vizită a unui producător din Coreea de Sud. Tot la finele anului trecut, investitori din China au venit să deguste vinurile vechi din Vrancea și au început deja să comercializeze vinurile vrâncene în China.Toate aceste lucruri au fost posibile și datorită implicării administrației județene în susținerea vinurilor locale și a promovării acestora. Din acest punct de vedere, nu pot permite Guvernului PDL să distrugă ceea ce podgorenii din Vrancea construiesc cu greu an de an”, afirma președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
   De asemenea, deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica, a făcut o interpelare în Parlament. Social democratul a arătat că HG 50/2012 este „o crimă comisă cu premeditare de către oameni cărora nu le pasă de ce se întâmplă în economia reală și care nici măcar nu au realizat faptul că această hotărâre nu afectează decât în sens negativ afacerile podgorenilor, deoarece vinul este purtător de acciză 0, adică în acest domeniu nu putem vorbi de combaterea evaziunii fiscale, fiindcă nu se pot strânge sume de bani suplimentare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?