Ediția: Sâmbătă 21 Iunie 2025 Nr. 6904
Ediția: Sâmbătă 21 Iunie 2025 Nr. 6904

Vrâncean condamnat la închisoare pe viață în Anglia, pentru crimă. Autoritățile din România au refuzat să îl transfere în țară

          În urmă cu 4 ani, un român care are origini într-o comună din Vrancea era acuzat de o crimă oribilă, care a îngrozit Marea Britanie. Bărbatul a fost acuzat și condamnat după ce, în luna mai 2021, a ucis o tânără de doar 20 de ani, persoană ale cărei servicii sexuale le folosea ocazional.

Anchetatorii stabiliseră că acesta a lovit victima în cap de zeci de ori cu un fierăstrău electric, după care a îngropat cadavrul. Pedeapsa definitivă în cazul vrânceanului a fost pronunțată în iulie 2022, de Curtea Penală Centrală: închisoare pe viaţă, cu 22 ani (8.045 zile) minim de executat.

Și, la distanță de câțiva ani, autoritățile judiciare din Anglia au solicitat transferarea vrânceanului în România, pentru ca acesta să își execute pedeapsa în țara natală. Însă instanța a refuzat.

Din actele aflate la dosar rezultă că persoana condamnată (…) nu mai are legături semnificative cu statul român. Astfel, acesta a mai fost condamnat pe teritoriul Marii Britanii în anul 2010, iar fapta ce face obiectul prezentei cauze a fost săvârşită în anul 2021. Prin urmare, încă din 2010 acesta se află în Marea Britanie.

Mai mult, infracţiunea săvârşită de acesta este deosebit de gravă, este de natură să producă un amplu ecou social şi face aproape imposibilă orice reintegrare socială. (…) Curtea va reţine că executarea în România a pedepsei cu detenţiunea pe viaţă aplicată persoanei solicitate (…) nu va contribui la reintegrarea socială a acestuia din cel puţin două motive:

persoana solicitată a părăsit cu mulţi ani în urmă teritoriul României şi are legături mai semnificative cu Marea Britanie decât cu ţara de origine; (…) avea 65 ani la momentul când a fost condamnat, iar la momentul când pedeapsa aplicată va fi executată, acesta va avea 86 ani.

Aşadar, noţiunea de reintegrare socială devine cel puţin iluzorie. Mai mult, dispozițiile britanice privind liberarea condiționată sunt mai favorabile decât dispozițiile în materie de liberare condiționată din România, fie din punct de vedere al fracțiilor, fie din punct de vedere al naturii procedurii care, în Marea Britanie este automată și nu implică o procedură judiciară”, explica instanța în motivare, conform rejust.ro.

Mai mult, instanța a punctat și că „în relația cu Marea Britanie nu există reciprocitate în privința recunoașterii și punerii în executare a sentințelor penale române de condamnare, atunci când acestea privesc cetățeni români/străini. Autoritățile britanice au refuzat numeroase cereri de recunoaștere a hotărârilor judecătorești române pentru motive diferite în care a fost subliniată lipsa unei astfel de obligații. Totodată, deciziile de respingere nu sunt dispuse de instanțele britanice, ci acestea sunt luate de organe administrative, în urma a numeroase reveniri și pe parcursul unor perioade semnificative de timp”.

Acestea fiind explicațiile, soluția a fost aceea de a „respinge ca nefondată cererea de recunoaștere şi executare a sentinţei penale nr. T20217153 din data de 25.07.2022 a Curţii Penale Centrale, privind pe persoana condamnată (…). Dispune comunicarea prezentei hotărâri la Ministerul Justiţiei-Direcţia Drept internaţional şi Cooperare Judiciară”.

Foto: Metropolitan Police via Daily Mail

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?