Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat vineri contracte de finanțare cu alte 47 entități publice pentru investiții în capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum, investiţii finanțate din Fondul pentru Modernizare. Valoarea totală a investițiilor se ridică la aproape 325 milioane de lei, arată AGERPRES. Conform unui comunicat al ministerului de resort, contractele semnate vineri, cu mai multe instituții publice de nivel local, în cadrul Programului-cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei, vizează proiecte de construcție de parcuri fotovoltaice, care vor produce energie curată pentru autoconsumul instituțiilor publice.
Valoarea totală a celor 47 de proiecte finanțate este de 324,725 milioane lei (65,266 milioane euro euro), iar valoarea totală a finanțării din Fondul pentru Modernizare este de 296,287 milioane lei (59,55 milioane euro). Prin aceste proiecte se va instala o capacitate totală de 47,43 MW, destinată exclusiv autoconsumului în școli, spitale, primării și alte instituții publice. (…)
Odată cu semnările de vineri, bilanțul apelului de finanțare pentru energie regenerabilă prin Programul-cheie 1 ajunge la 1.010 contracte, în valoare totală de 2,744 miliarde lei (551,607 milioane euro), o valoare totală a finanțării din Fondul pentru Modernizare de 2,414 miliarde lei (485,188 milioane euro). Capacitatea totală instalată astfel depășește 390 MW. ‘Aceste investiții permit autorităților locale să devină producători de energie regenerabilă, cu impact direct în bugetele comunităților și în calitatea vieții cetățenilor. În multe cazuri, capacitățile instalate acoperă până la 70% din necesarul energetic al instituțiilor publice, ceea ce înseamnă facturi mai mici și mai mulți bani pentru investiții publice’, subliniază sursa citată. (…)
Din Vrancea, beneficiarii care au semnat vineri contractele sunt primarii orașului Panciu şi comunelor Tătăranu, Cotești și Garoafa.
La Panciu, primarul Nicolai Mărăscu a anunțat că este vorba despre obiectivul de investiții „Construire Parc Fotovoltaic 0,8 MW, amenajare teren, împrejmuire și lucrări în vederea conectării la Sistemul Energetic Național”, în valoare de 4,7 milioane lei. Obiectivul general este „acoperirea unei ponderi cât mai mari din consumul anual de energie electrică luată din Sistemul Energetic Național (SEN) pentru care cheltuielile de funcţionare sunt finanţate de la bugetul local, cu energie electrică produsă din resurse regenerabile solare,prin instalarea de noi capacităţi de producere a energiei din resurse regenerabile”.
La Garoafa, proiectul, în valoare de 1.448.425 lei, „va fi implementat pe islazul din satul Făurei, pe o suprafață de 6.000 mp, și va contribui la alimentarea cu energie electrică a Primăriei Garoafa (și iluminatul public)”, după cum se arată pe pagina de Facebook a Primăriei.
La Cotești, primarul Ionuț Croitoru a anunțat că proiectul pentru un parc fotovoltaic „reprezintă un pas important spre un viitor sustenabil și ecologic pentru comunitatea noastră”.

