Aria naturală Crângul Petrești se confruntă cu o situație deosebită: peste 1.600 de arbori trebuie tăiați, iar rădăcinile scoase, deoarece s-au uscat și reprezintă un pericol pentru vrâncenii care merg să se relaxeze în această zonă. În acest sens, plenul Consiliului Județean a aprobat înscrierea sub aspect valoric și cantitativ, în evidențele contabile ale Unității Administrativ-Teritoriale Județul Vrancea, a masei lemnoase aferentă unui număr de 1.666 arbori, cu un volum brut de 792,4 mc.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a făcut o scurtă descriere a situației, care a condus la decizia de a extrage un număr aşa de mare de arbori din aria protejată. „Aici vorbim de un număr de 1.666 arbori, care sunt în perimetrul Ariei naturale Crâng Petrești. Din cauza unei secete pedologice, care s-a instalat în urmă cu câțiva ani la nivelul județului Vrancea, mai mulți copaci din această arie s-au uscat. Din cauza acestei secete, a avut loc o scădere a pânzei freatice, în multe zone, în special în albia majoră a râului Siret, ceea ce a determinat și uscarea unui număr impresionant de arbori, atât în proprietatea Consiliului Județean cât și în proprietatea Direcției Silvice. Din păcate, este un fenomen de mare amploare, dar să sperăm că ploile din ultima perioadă vor mai diminua din efectele acestui fenomen, care păreau deja ca fiind ireversibile“, a precizat Nicușor Halici.
Şeful administraţiei judeţeme a mai spus că extragerea acestor arbori va avea loc în lunile octombrie – noiembrie, când arborii nu mai sunt în vegetație. „În perioada vegetației este interzisă exploatarea și nici nu vrem să afectăm vegetația, mai ales a flora, și, cel mai probabil în lunile octombrie – noiembrie, să începem exploatarea“, a adăugat Nicușor Halici.
Foto cu rol ilustrativ